Copy
Punten van Maer TexxT, tekst & redactie

PUNT. 

 

Beste <<First Name>>,

 
Onze abonnees met kinderen is het vast niet ontgaan: de nieuwe rage loomen (spreek uit als loemen). Een korte uitleg voor de kinderlozen onder ons: via een weefbord knoop je gekleurde elastiekjes met een soort haaknaald aan elkaar tot armbandjes. Zie het als een kruising tussen vingerhaken en punniken. 
Het leuke van rages is dat ze onze taal verrijken met nieuwe woorden en bijbehorende samenstellingen als loombord, loomfrutsels en loomwinkel. Toch kwam loomen incidenteel al voor in onze taal, maar dan vooral in de betekenis van ‘weven’. Zo is het werkwoord loomen dan ook afgeleid van de Engelse naam van een weefbord en een weefgetouw: loom.
Veel rages waaien weer over. Maar nu zelfs Louis van Gaal is gespot met een WK-loombandje, verdient het werkwoord loomen een plek in de Dikke Van Dale. Punt.

Met loomende groet,
Astrid & Maud
 

Ooit hip, nu afgeschreven

Heb je enig idee wat spijkertjeswee, pantoffelregiment en nachtloopsters betekenen? Ooit waren het bekende Nederlandse woorden, maar inmiddels zijn ze definitief verdwenen uit de spreektaal én uit het woordenboek. Zonde, dacht Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Hij verzamelde de afgeschreven woorden in het Verdwijnwoordenboek. 

Ooit was spijkertjeswee het woord voor het leed dat de eenzame fietser trof die met een lekke band langs de weg stond. Ooit gaf een man zijn vrouw speldengeld om haar tijd met nuttige handwerkjes door te brengen. Al deze mooie, lelijke, gekke en met nostalgie omgeven woorden en uitdrukkingen worden beschreven in het Verdwijnwoordenboek. Niet alleen de betekenis wordt uitgelegd, maar er wordt ook getoond – aan de hand van literaire citaten – hoe de woorden gebruikt werden. Aanrader!
 
Bron: Taalbank
 

Taaltestje. Wie durft?
 

Hoe schrijf ik dit woord precies? En moet er nu wel of geen ‘t’ achter dat werkwoord? Spellingskwesties waar iedereen zich wel eens het hoofd over breekt. Wij helpen je jouw kennis te vergroten via een Taaldrop. Een mooie zin waarin een fout* staat die je moet herkennen. Zie je de fout? Klik er dan op. Je krijgt meteen te zien of je het goed hebt of niet. Succes!

Er was geen enkele ukelele gestemd en toen alle 850 ukulele's samen begonnen te spelen, klonk er een vreselijke kakofonie.

* Fout is wat in minstens één taalboek als fout of niet-standaardtaal wordt beschouwd.

Bron: Taaldrop van Miles Group

 

Hotel Van Dale

De Dikke Van Dale bestaat 150 jaar. Dit jubileum wordt feestelijk gevierd op donderdagavond 28 augustus 2014 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Voor deze speciale gelegenheid wordt de schouwburg omgedoopt tot Hotel Van Dale, het hotel waar woorden wonen.


In de lobby van het hotel komen schrijvers, dichters, cabaretiers en andere woordkunstenaars samen en vinden vergeten woorden een veilige thuishaven. Op het podium checken diverse bekende hotelgasten in bij de ‘bellboy van dienst’, Arjan Ederveen. Samen spelen zij woordspelletjes en genieten zij ruimschoots van het gezongen, gesproken en geschreven woord. Kortom: in Hotel Van Dale gebeuren dingen die normaal gesproken alleen in boeken voorkomen. En jij kunt erbij zijn. Kaarten bestel je via de website van de Dikke Van Dale.

Bron: vandale.nl
 
 
Wat betekent dit woord en waar komt het vandaan?

Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Wij selecteerden zo'n moeilijk woord dat opdook in de media.

KALIFAAT

 
betekenis:
rijk van een kalief
 
uitspraak:
[ka-lie-faat]
 
citaat:
"ISIS, de zeer fanatieke islamitische beweging die de steden in Irak heeft ingenomen en het op Bagdad heeft gemunt, heeft een islamitisch kalifaat uitgeroepen." 
Bron: ISIS zijn oude hongerige wolven die uit de donkere grotten van de geschiedenis zijn gekomen (Demorgen.be, 1 juli 2014)
 
woordfeit:
Een kalifaat is een islamitisch rijk onder leiding van een kalief. Het Arabische woord chalifa, dat in het Nederlands kalief is geworden, betekent van oorsprong 'opvolger', en later in het bijzonder 'opvolger van Mohammed'. Doordat de opvolgers van de profeet Mohammed zowel wereldlijke als religieuze leiders waren, werd kalief de titel voor een 'islamitisch leider'.
 
Bron: Woordpost, Genootschap Onze Taal

Goed om te weten
 
Ook bij Maer TexxT vieren we vakantie. Vanaf vrijdag 1 augustus tot maandag 18 augustus luieren, lummelen en soezen we wat af. Voor iedereen die binnenkort al vertrekt: fijne vakantie en geniet van de zon, zee en strand!
 

Blik op de toekomst

Deze week in de bus bij alle woningcorporaties van Nederland: Visie+, als bijlage bij het Aedes Magazine. Een mooie coproductie van Maer TexxT met VeertienElf Media, in opdracht van Multor Media.
HomeRide Kinderfonds in beeld

Wat een prestaties leverden de ruim zeventig teams van HomeRide 2014. Zij fietsten afgelopen weekend van Groningen naar Maastricht (500 kilometer!) en al fietsend haalden ze bijna 1 miljoen euro op voor onze opdrachtgever het Ronald McDonald Kinderfonds. Riesjard Schropp, een met Maer TexxT bevriende fotograaf, maakte een prachtig beeldverslag bij het checkpoint in Tilburg. Een voorproefje. 
Leuke taalweetjes

Achtste plek voor Nederland
Het Nederlands staat op de achtste plaats in de rangorde van de talen van de Europese Unie, als je die opstelt op basis van het aantal moedertaalsprekers. Het Nederlands is dus groter dan bijvoorbeeld het Zweeds. Ter vergelijking: het Chinees telt 1 miljard moedertaalsprekers…

Hoe oud is het Nederlands?
Het alleroudste Nederlandse woordje is te vinden in een tekst van de Romeinse schrijver Tacitus uit 107 na Christus. Hij beschrijft een oversteekplaats door het water, wat de plaatselijke bevolking vada noemde. Tegenwoordig zeggen we: wad.
Het oudste Nederlandse zinnetje stamt uit de 6e eeuw en luidt: Maltho thi afrio lito ‘Ik zeg: ik laat je vrij, horige’.


Bron: www.taaluniversum.org


Like! 

Op zoek naar nieuwe vrienden? Maer TexxT is ook te vinden op Facebook.
Je ontvangt Punt. omdat je een relatie bent van Maer TexxT, Maud van Gennip en/of Astrid Potters.
Wil jij je afmelden? Dat kan. Niet door deze e-mail te beantwoorden, maar door op
deze link te klikken. 
 
Wil je reageren? Stuur dan een berichtje naar info@maertexxt.nl of vul het contactformulier in.

Punt. Juli 2014 - editie 6
 
Email Marketing Powered by Mailchimp