Copy
Punten van Maer TexxT, tekst & redactie

PUNT. 

 

Beste <<First Name>>,

Ken jij ze nog? Spreekwoorden en gezegden als ‘een zondagse steek houdt geen week’ of ‘er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan’. De initiatiefnemers van de actie Paarse Krokodillentranen vinden dat oude spreekwoorden in een nieuwe jas gestoken moeten worden. Bekend en onbekend Nederland werd opgeroepen om eigentijdse alternatieven aan te dragen. De winnaar: 'zelfs Dries Roelvink heeft het tot BN-er geschopt' als variant van 'de gestage drup holt de steen uit'. Ofwel, als je maar lang genoeg volhoudt, bereik je het doel wel. Daar maken wij geen punt van.
 
Met spreekwoordelijke groet,
Astrid & Maud

Ontdek de wortels van het Nederlands

Op zaterdag 16 november draait het tijdens het tweejaarlijkse congres van Onze Taal om de oorsprong van het Nederlands. Waar komen onze woorden vandaan? Welke plaats neemt het Nederlands in ten opzichte van andere talen? Hoe zag het Nederlands er in de middeleeuwen uit? Waar komen nieuwe woorden tegenwoordig vandaan? En welke rol speelt de veronderstelde afkomst van een woord? Een keur van deskundige en enthousiasmerende sprekers zal stilstaan bij al deze etymologische kwesties. 

Zo betreden erelid Kees van Kooten en taalpublicist Wim Daniels het podium. Ook wordt de Groenman-taalprijs uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of België die zich heeft onderscheiden door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. In 2011 won Herman Finkers de onderscheiding. 
 
Wil je net zoals Maer TexxT aanwezig zijn op dit taalcongres in het Chassé Theater in Breda? Meld je dan aan via de website van Genootschap Onze Taal.
 

Taaltestje. Wie durft?
 

Hoe schrijf ik dit woord precies? En moet er nu wel of geen ‘t’ achter dat werkwoord? Spel-lingskwesties waar iedereen zich wel eens het hoofd over breekt. Wij helpen je jouw kennis te vergroten via een Taaldrop. Een mooie zin waarin een fout* staat die je moet herkennen. Zie je de fout? Klik er dan op. Je krijgt meteen te zien of je het goed hebt of niet. Succes!

Mijn vader stond onderaan de trap en riep: "Kom onmiddellijk naar beneden en loop naar de apotheker." 

* Fout is wat in minstens één taalboek als fout of niet-standaardtaal wordt beschouwd.

Bron: Taaldrop van Miles Group


Vraag nu gratis aan: Handboek Tekstpraktijk

 

Het Handboek Tekstpraktijk, geschreven door bijna dertig leden van Tekstnet, vordert gestaag. Nog even en je kunt het gratis downloaden op www.handboek-tekstpraktijk.nl. Meld je wel eerst even aan.

Handboek Tekstpraktijk is een boek vóór tekstschrijvers dóór tekstschrijvers. Maer TexxT is coauteur.
 
Om nooit meer te vergeten

Nog steeds worden veel afkortingen ten onrechte met hoofdletters geschreven. Daarom een lijstje met afko’s die altijd met kleine letters moeten. Om te onthouden dus.

1.   btw
2.   sms
3.   cd
4.   dvd
5.   zzp
6.   mkb
7.   wc
8.   tv
9.   vip
10. app

 
Wat betekent dit woord en waar komt het vandaan?

Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Wij selecteerden zo'n moeilijk woord dat opdook in de media.

MACHINATIE


betekenis:
oneerlijke methode(n), gekonkel
 
uitspraak:
[ma-sjie-na-(t)sie]
 
citaat:
De open oorlog in het Antwerps justitiepaleis draait om diamant. In de strijd om de miljarden euro's worden magistraten opzijgeschoven, wetten op maat geschreven en gigantische fraudeprocessen afgekocht voor een appel en een ei. Tekenaar Yves De Ridder goot het kluwen aan intriges en machinaties voor Apache.be in een strip. 
Bron: Diamantgate: verstripte onderzoeksjournalistiek (Apache.be, 2 oktober 2013)

woordfeit:
Machinatie en het bijbehorende werkwoord machineren 'slechte plannen hebben, bedriegen' komen van de Franse woorden machination en machiner. De basis van die woorden is het Latijnse machina 'werktuig, machine', dat van zichzelf vrij neutraal is. Maar het afgeleide werkwoord machinari 'uitdenken, ontwerpen' had in het Latijn vaak al een negatieve bijklank: 'in zijn schild voeren', evenals het zelfstandig naamwoord machinatio, dat naast 'het vervaardigen van werktuigen' ook 'kunstgreep, list' kon betekenen.
 
Bron: Woordpost, Genootschap Onze Taal

Wie zit waar?


Maer TexxT Tilburg
Vurenstraat 3
5036 WV Tilburg
maud@maertexxt.nl

Maer TexxT Vught
St. Elisabethstraat 3
5261 VK Vught
astrid@maertexxt.nl
Waar werken wij aan?
 
Huurdersmagazine | Thuisvester
Brochure Taalreizen | Travel Active
Rondetafelgesprek | Het Ondernemersbelang
E-mailing | Frisse Start
Mailing MINI | PersC Communicatie  
Redactioneel artikel | Vakblad Varkens 
Persbericht | Orientation travel productions
Interessante posts

Hilarische mkb-slogans
 
‘Zolang wij geen varkens kunnen mailen, zullen we de weg moeten delen’ zag @cyrellabeckers staan op een varkenstrailer op de A73. @tomdebruyne verzamelt de betere mkb-slogans op www.mkbslogans.tumblr.com. Ter lering en vermaak. 


 
De kracht van woorden

Ontdek het in dit ontroerende filmpje. Een klassieker.

 
Handige taalapps

Erg handig: de Schrijfcarrousel is een app die zegt hoe het moet, maar die je het zelf laat ontdekken. En de taalapplicatie Onze Taal maakt de meer dan 2000 adviezen over Nederlandse taal inzichtelijk. Te downloaden in de App Store.

Krioelend taalevent

Tentoonstelling van Navid Nuur |Bonnefantenmuseum, Maastricht t/m 26 januari

Een dyslectische kunstenaar die een schrift ontwierp waarvan de letters door elkaar krioelen, en meer werken waarbij taal de hoofdrol speelt.


Je ontvangt Punt. omdat je een relatie bent van Maer TexxT, Maud van Gennip en/of Astrid Potters.
Wil jij je afmelden? Dat kan. Niet door deze e-mail te beantwoorden, maar door op
deze link te klikken. 
 
Wil je reageren? Stuur dan een berichtje naar info@maertexxt.nl of vul het contactformulier in.

Punt. Oktober 2013 - editie 3
 
Email Marketing Powered by Mailchimp