Copy
Punten van Maer TexxT, tekst & redactie

PUNT. 

 

Beste <<First Name>>,

 
Wat denk je, welk woord zeggen wij het meest? Met stip op één staat eh. Pakken we de pen, dan is de het meest geschreven woord. Dat staat in een nieuw woordenboek, ‘A Frequency Dictionary of Dutch’, samengesteld door medewerkers van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie in Leiden.
Niet echt heel spannend om te weten dat deze twee woorden de kampioenen zijn in de frequentielijst van het Nederlands. Leuker om te weten is dat we vaker groen en geel zeggen dan blauw. Ook zeggen we vaker hond en vis dan kat, is zondag de meest genoemde dag en zeggen we vaker twee dan één. Nutteloze feitjes? Misschien. Maar voor mensen die Nederlands willen leren heel handig. Want met deze 5.000 woorden kom je een heel eind: ze dekken 95 procent van een willekeurige tekst of gesprek. Punt.
 
Met eh... groet,
Astrid & Maud
 

Stem op de vaagste taal van Nederland

Taal, dat is onze comfortzone, dat raakt ons en dat willen we op onze kids overbrengen. Taal is onze stip aan de horizon en een houts-koolschets van de toekomst. Taal zit gewoon in ons DNA. Daar is noch een ombuiggesprek, noch een doelmatigheidsconsulent voor nodig. Zo is het, en niet anders! En daarom stem jij op de vaagste vaagtaal van 2014.

Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Van participatiesamenleving (de winnaar van vorig jaar en weer genomineerd voor 2014), kwaliteitsvenster en ombuiggesprek tot goodiebag, houtskoolschets en nivel-leren. Stemmen kan tot 30 november. Doen!

Bron: Vaagtaal.nl
 

Taaltestje. Wie durft?
 

Hoe schrijf ik dit woord precies? En moet er nu wel of geen ‘t’ achter dat werkwoord? Spellingskwesties waar iedereen zich wel eens het hoofd over breekt. Wij helpen je jouw kennis te vergroten via een Taaldrop. Een mooie zin waarin een fout* staat die je moet herkennen. Zie je de fout? Klik er dan op. Je krijgt meteen te zien of je het goed hebt of niet. Succes!

De saucier kieperde in bijna alle sauzen die hij maakte een mayonnaiseklodder.

* Fout is wat in minstens één taalboek als fout of niet-standaardtaal wordt beschouwd.

Bron: Taaldrop van Miles Group

 

Het gebeurd zo vaak

Wij wisten het al, nu wordt het ook bevestigd door een onderzoek in opdracht van taalinstituut Taal in Bedrijf: slecht spellen en taalfouten kunnen funest zijn voor een zakelijke relatie. Het kan ervoor zorgen dat een sollicitatiebrief opzij wordt gelegd of dat een rapport of verslag minder serieus wordt genomen.

Zakendoen met iemand die fouten maakt in zijn teksten? Drie van de vier hoogopgeleide Nederlanders begint er liever niet aan. Spelling, met name van de werkwoorden, voert de lijst aan. Zo zijn dt-fouten goed voor 63 procent van de ergerniswekkende taalfouten.

Kortom: verstuur je bijvoorbeeld een e-mailing, verkoopbrochure, sollicitatiebrief, online nieuwsbrief of post je een bericht op de sociale media? Check dan even goed de spelling en grammatica. Ook hier telt de eerste indruk.

Bron: Tekstblad   Foto: taalvoutjes @Facebook

 
Wat betekent dit woord en waar komt het vandaan?

Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Wij selecteerden zo'n moeilijk woord dat opdook in de media.

GRIEF

 
betekenis:
bezwaar, klacht, reden tot ontevredenheid
 
uitspraak:
[grief]
 
citaat:
"Mede naar aanleiding van de grieven van het comité bundelde de waarnemend nationale ombudsman Frank van Dooren eenentwintig klachten van burgers die door het comité werden aangedragen en die op zijn verzoek door de onafhankelijke klachtencommissie moesten worden beoordeeld."
Bron: Politiegeweld in de Schilderswijk (Harm Ede Botje en Abdou Bouzerda, Vrij Nederland, 15 november 2014)
 
woordfeit:
Het woord grief is rond het jaar 1300 overgenomen uit het Frans, met de betekenis 'leed, verdriet'. In het Frans en in het Nederlands ontwikkelde de betekenis zich later tot 'bezwaar, klacht'. Grief gaat terug op het Latijnse bijvoeglijk naamwoord gravis 'zwaar'. In het citaat hierboven is grieven het meervoud van grief. Er bestaat ook een werkwoord grieven, met de betekenis 'krenken, kwetsen'; vooral het voltooid deelwoord daarvan komt geregeld voor: gegriefd is 'gekrenkt, beledigd'.
 
Bron: Woordpost, Genootschap Onze Taal


Bericht van de corrector

Deze week is de voorronde van het Groot Dictee der Nederlandse Taal (viermaal hoofdletter). Meedoen kan nog tot en met zaterdag 22 november via www.volkskrant.nl/grootdictee of #vktwictee.

Het dictee wordt (met dt) dit jaar geschreven door Bart Chabot, die voor het eerst in 25 jaar geen deelnemer is. Juryvoorzitter (één woord) is mijn achteroom Dries van Agt, reden te meer (met spatie) voor mij om de familie-eer (streepje vanwege klinkerbotsing) hoog te houden. Maar eerst die vermaledijde (met ij) voorronde nog. De tv-uitzending (met koppelstreepje) vanuit de Eerste Kamer (tweemaal hoofdletter) is op woensdag 17 december. Ik leg mijn MV8 tekst-T-shirt (spatie in naam blijft behouden; T-shirt altijd hoofdletter T; tweemaal koppelteken, één woord) alvast klaar.

Marian

Ondertussen op kantoor
 
Ook bij Maer TexxT is er soms een tijd van komen en van gaan. Zo maakt Astrid haar bureau leeg voor haar baan als communicatieadviseur bij woningcorporatie Woonwijze in Vught. Een trouwe opdrachtgever, die de tekstkwaliteiten (en meer) van Astrid net zo op waarde weet te schatten als wij dat doen.

Astrid, heel veel dank voor de afgelopen jaren en alle succes gewenst met deze nieuwe stap in je carrière!
 

Waar werken wij aan?

Interne nieuwsbrief | Autotaalglas
Maatschappelijk Verslag 2014 | CZ groep
Redactieformule interne nieuwsbrief | Diagnostiek Brabant
Advertorial Aedes Magazine | Homeflex
Verkooptekst app | I Am Yogi
Jaarplan 2015 | Thuisvester
Brochure Au Pair | Travel Active
Publicatie PassiefHuis | Woonwijze


Van Absurdistan tot zonnejurk

Het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) is weer wat woorden rijker. Zo zijn Absurdistan (een fictief land dat er absurde gewoonten op na houdt) en zonnejurk (zomerjurk met spaghettibandjes) toegevoegd aan het ANW. Evenals mammobiel, talencafé en pafpremie.


Gezocht: Van Dale Woord van het Jaar 2014

De zoektocht naar het Van Dale Woord van het Jaar 2014 is in volle gang. Stuur dan ook jouw beste, mooiste of leukste nieuwe woord van 2014 in. Van alle ingezonden woorden – ontstaan in 2014 – wordt er een shortlist gemaakt in vijf categorieën. Insturen kan tot 24 november. Stemmen vanaf de dag erop.
 

Leiden krijgt taalmuseum 

In 2015 krijgt Leiden een taalmuseum, een publieksinstituut zonder gebouw. Het museum is straks te vinden op diverse plekken in de stad. Meer info op www.taalmuseumleiden.nl.


Taaltip 

Te(n) alle(n) tijde(n)? De juiste vorm is: ‘te allen tijde’. Honderden van zulke versteende uitdrukkingen: ow.ly/Cy6pQ.


Vermakelijke posts 

Die invaliden ook altijd... Bron: Twitter

Om te grinniken...
Is het ook goed als ik nog even wacht? :-) Bron: Taalvoutjes @Facebook

Op de fiets
Meisjesfietsen of meisjes fietsen? De spatie maakt het verschil...
Bron: SOS @Facebook
Je ontvangt Punt. omdat je een relatie bent van Maer TexxT, Maud van Gennip en/of Astrid Potters.
Wil jij je afmelden? Dat kan. Niet door deze e-mail te beantwoorden, maar door op
deze link te klikken. 
 
Wil je reageren? Stuur dan een berichtje naar info@maertexxt.nl of vul het contactformulier in.

Punt. November 2014 - editie 7
 
Email Marketing Powered by Mailchimp