Copy
Punten van Maer TexxT, tekst & redactie

PUNT. 

 

Beste Jacky,

 
Ken jij Koen? Aan het begin van dit jaar waarschijnlijk niet, maar nu geniet deze lokale politicus (uit Maasgouw) landelijke roem. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Gewoon, door de allerslechtste politieke slogan te verzinnen: ‘Koen moet je doen!’. Met bijna een kwart van de stemmen won Koen Hawinkels de strijd om de slechtste politieke slogan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Hij ontving het Rode Potlood. Ook Maer TexxT dook in de lokale verkiezingen, maar op een heel andere manier. Wij interviewden alle lijsttrekkers in Vught voor een verkiezingsspecial. Nu alle keuzes zijn gemaakt, slijpen wij alvast een Punt. aan onze crayon rouge voor de volgende verkiezingen.

Met sprankelende groet,
Astrid & Maud

Roeptoeteren met je levenscoach

Het is lastig om tussen al het geroeptoeter door te pinpointen wat er nu echt toe doet. En van al dat factchecken kan je denkspier behoorlijk overbelast raken. Je wilt weer gewoon mensj zijn. Praat er eens over met je levenscoach. Of investeer in een betere bonding met je buren. Dat geeft je vast en zeker een rootsy gevoel. 

Ze zijn er weer! Of beter gezegd: ze waren er al, maar nu officieel. De nieuwste woorden van 2013 zijn te vinden in de digitale Dikke van Dale. Van wazzup en bitcoin tot geluksmachine en drakenei. Naast de nieuwe woorden werden er ook nieuwe betekenissen en voorbeeldzinnen toegevoegd.


Bron en beeld: Van Dale
 

Taaltestje. Wie durft?
 

Hoe schrijf ik dit woord precies? En moet er nu wel of geen ‘t’ achter dat werkwoord? Spellingskwesties waar iedereen zich wel eens het hoofd over breekt. Wij helpen je jouw kennis te vergroten via een Taaldrop. Een mooie zin waarin een fout* staat die je moet herkennen. Zie je de fout? Klik er dan op. Je krijgt meteen te zien of je het goed hebt of niet. Succes!

Op de bureaus stonden flessen eau de cologne en nog wat andere cadeau's.

* Fout is wat in minstens één taalboek als fout of niet-standaardtaal wordt beschouwd.

Bron: Taaldrop van Miles Group

 

Tekstnetwerken 2014 in het teken van beeldende tekst

Op donderdag 5 juni is het weer zover. Dan vindt Tekstnetwerken 2014 #TNW14 plaats. Een tweejaarlijks evenement van beroepsvereniging Tekstnet dat wordt gehouden in Antropia in Driebergen. Je kunt je inschrijven voor inspirerende workshops, zinnige presentaties en interactieve sessies. Al met al laten achttien professionals in tekst en beeld zien hoe beelden de boodschap kunnen versterken.


Het programma duurt een volle dag. In de ochtend volg je de door jou gekozen langere workshops (vol=vol). ’s Middags staan de kortere workshops, lezingen en presentaties op het programma. Tussendoor is er ruimschoots gelegenheid om te netwerken of om een mooie profielfoto te laten maken. Ben erbij en schrijf je nu in.

Bron: tekstnet.nl

 
Van onze corrector: zoek de verschillen

Jaja, ook bij Maer TexxT sluipt er af en toe een foutje in een tekst. Omdat we weten dat ook wij niet perfect zijn, werken we samen met een corrector. Een taalpurist (oh, wat heeft ze toch een hekel aan dit woord…) die op elke taalslak een kilo zout legt. En terecht. Daar betalen we haar ook voor. Dit keer stonken we erin met een ontbrekende ‘w’ achter een bezittelijk voornaamwoord. Dit was haar repliek. Om te onthouden.

Ik geef jou bijles
Ik heb jou gisteren nog gesproken
Ik kreeg een mail van jou
Ik heb jouWWWWW mail gelezen


Regel: jouw eindigt op een ‘w’ als het een bezittelijk voornaamwoord is, in alle andere gevallen is het zonder w.

Te herkennen: het ding dat bezit is, staat er altijd bij – ‘jouw mail’.

Twijfel je? Vervang jou/jouw in de zin door zijn, dat is ook een bezittelijk voornaamwoord, alleen niet van de jij-vorm maar van de hij-vorm. Krijg je daardoor een zin die nergens op slaat, dan gaat het dus niet om een bezittelijk voornaamwoord en schrijf je jou dus zonder w.

Ter illustratie:
Ik geef zijn bijles – nou nee
Ik heb zijn gisteren nog gesproken – onzin natuurlijk
Ik kreeg een mail van zijn – ehhhhhhh?
Ik heb zijn mail gelezen – ja, dat klinkt goed! dan is het in de jij-vorm, dus jouw met een w.

En dan nu de toegift:

Ik geef u bijles
Ik heb u gisteren nog gesproken
Ik kreeg een mail van u
Ik heb uw mail gelezen


Hé, bij ‘u’ gaat precies hetzelfde op!  
 
 
Wat betekent dit woord en waar komt het vandaan?

Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Wij selecteerden zo'n moeilijk woord dat opdook in de media.

WOLFIJZER

 
betekenis:
(in de uitdrukking wolfijzers en schietgeweren:) verborgen probleem
 
uitspraak:
[wolf-ij-zuhr]
 
citaat:
"Feit is dat er in het hele kluwen van aantijgingen en machinaties genoeg wolfijzers en schietgeweren liggen om van procedurefout naar procedurefout te rijden." 
Bron: CD&V eist schorsing OCMW-secretaris (Joren Geerts, Gazet van Antwerpen, 20 april 2014)
 
woordfeit:
Wolfijzers en schietgeweren is een uitdrukking die vrijwel alleen in België gebruikt wordt. Een bekender synoniem – vooral voor Nederlanders – is voetangels en klemmen. Beide uitdrukkingen duiden verborgen gevaren of moeilijkheden aan. 
Een wolfijzer is een wolvenklem: een metalen klem met scherpe punten die dichtklapt als een dier hem aanraakt. Voetangel is een oud woord voor wat nu meestal kraaienpoot wordt genoemd. Alle woorden verwijzen naar onzichtbare gevaren, zowel voor dieren als voor mensen. Waarom in de ene uitdrukking sprake is van voetangels en klemmen en in de andere van wolfijzers en schietgeweren, is niet duidelijk.
 
Bron: Woordpost, Genootschap Onze Taal

Waar werken wij aan?
 
Huurdersmagazine | Thuisvester
Huurdersmagazine | Woonwijze
E-mailing | Autotaalglas 
Website | Gazprom
Flyer garantie | VORM Bouw
Mailing | Frisse Start
Jaarverslag | Thuisvester
Jaarwerk AWBZ | CZ groep
Interne nieuwsbrief | Autotaalglas
 

Alles voor betere zorg

Dat is de titel van het maatschappelijk verslag 2013 van de CZ groep. Een verslag waar we de afgelopen periode hard aan hebben gewerkt. Nu staat dit verslag online. Kijk maar even.
Leer snel een vreemde taal

Maer TexxT schreef de teksten van de allernieuwste brochure Taalreizen van Travel Active. Behalve in druk verscheen dit wereldse magazine ook online. Alleen al voor de foto’s de moeite waard om even door te bladeren. 
Interessante events…

S.H.O.E.S. | Kunsthal Rotterdam t/m 11 mei 2014

Even voor de schoenfetisjisten onder onze abonnees: vergaap je aan de mooiste creaties in de Kunsthal. S.H.O.E.S. is een ode aan de ontwerpers van de damesschoen. Sta oog in oog met designs van sterontwerpers als Manolo Blahnik en Christian Louboutin. Hier alvast onze kiekjes.


Robert Clergerie


Geox


Jan Jansen


Beverly Feldman


Kobi Levi


Communicatie is TOP-sport | Jaarcongres Logeion
5 juni 2014

Voor communicatie-professionals die het beste uit zichzelf willen halen.


Vermakelijke posts 

Gouden medaillewinnaar of goudenmedaillewinnaar? De spatie maakt het verschil…Bron: @spatiegebruik
Je ontvangt Punt. omdat je een relatie bent van Maer TexxT, Maud van Gennip en/of Astrid Potters.
Wil jij je afmelden? Dat kan. Niet door deze e-mail te beantwoorden, maar door op
deze link te klikken. 
 
Wil je reageren? Stuur dan een berichtje naar info@maertexxt.nl of vul het contactformulier in.

Punt. April 2014 - editie 5
 
Email Marketing Powered by Mailchimp