Copy
Punten van Maer TexxT, tekst & redactie

PUNT. 

 

Beste Jacky,

 
Heb jij ze ook, woorden die je niet goed kunt uitspreken? Al doe je nog zo hard je best, ze rollen er gewoon niet goed uit. Keer op keer. Mijn struikelwoord: fauteuil... Na de zoveelste proest of spottende blik besloot ik om HET woord nooit meer te gebruiken. Simpel, maar effectief.
Het Genootschap Onze Taal onderzocht wat Nederlanders de moeilijkste woorden vinden om uit te spreken. Op nummer één (met ruim een derde van de stemmen): ‘meteorologisch’. Probeer het eens: me-te-o-ro-lo-gisch. En? Rolde dit moeilijkst uitspreekbare Nederlandse woord er bij jou wel vloeiend uit? Ook met ‘defibrilleren’ (met stip op twee) hebben Nederlanders het moeilijk. De oorzaak volgens Onze Taal: het zijn lange woorden met een opeenvolging van korte klanken. Toch, jury, over die korte klanken breek ik mijn tong niet. ‘Fauteuil’ had die prijs verdiend. Punt.
 
Met fonetische groet,
Maud
 

Mijn moeder zei altijd

“We stoken niet voor de vogels”, “Lieverkoekjes worden niet gebakken”, “Alles zal recht komen, behalve kromme benen”. Publicist en reclamemaker Jaap Toorenaar verzamelde honderden van zulke gevatte uitspraken van ouders en grootouders.


Ouderwijsheden, noemt hij ze, en hij bundelde ze in samenwerking met Onze Taal in het boek ‘Mijn moeder zei altijd’. Kijk gauw of de wijsheden van jouw moeder, vader, opa of oma erin staan. Voor 10 euro heb je het boekje in huis.


 


Bron: onzetaal.nl
 

Taaltestje. Wie durft?
 

Hoe schrijf ik dit woord precies? En moet er nu wel of geen ‘t’ achter dat werkwoord? Spellingskwesties waar iedereen zich wel eens het hoofd over breekt. Wij helpen je jouw kennis te vergroten via een Taaldrop. Een mooie zin waarin een fout* staat die je moet herkennen. Zie je de fout? Klik er dan op. Je krijgt meteen te zien of je het goed hebt of niet. Succes!

De oorzaak van de onlusten is volgens Le Monde te wijten aan de soms penibele situatie van de jongeren en een aantal stedenbouwkundige vergissingen..

* Fout is wat in minstens één taalboek als fout of niet-standaardtaal wordt beschouwd.

Bron: Taaldrop van Miles Group

 

Niet meer twijfelen met het nieuwe Groene Boekje

Geen nieuwe spellingsregels, wel nieuwe woorden zoals euro-islam, fair trade, flatscreentelevisie en dushi. Dat kunnen we verwachten in de nieuwste editie van het Groene Boekje, die later dit jaar verschijnt.

Aan de laatste editie – uit 2005 – worden zo’n 50.000 nieuwe trefwoorden toegevoegd. Denk aan ‘appen, ‘chillen’ en ‘smoothie’. Ook nieuw is de toevoeging van zogenaamde twijfelwoorden: woorden die mensen vaak moeten opzoeken, omdat ze niet weten hoe je ze nu ook alweer schrijft. Het nieuwe Groene Boekje is online in te zien. Gratis.

Bron: Van Dale   Foto: ANP

 
Wat betekent dit woord en waar komt het vandaan?

Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Wij selecteerden zo'n moeilijk woord dat opdook in de media.

ASYNCHROON

 
betekenis:
niet-gelijktijdig
 
uitspraak:
[a-sin-chroon]
 
citaat:
"De wetenschappers begrijpen nog niet hoe paarden zulke complexe geluiden tegelijk kunnen maken. Ze vermoeden dat de twee verschillende frequenties een resultaat zijn van een asynchroon trillingspatroon van de stembanden."
Bron: Onderzoekers ontdekken emoties in paardengehinnik (Nancy Versluis-Borsboom, Horses, 17 mei 2015)
 
woordfeit:
Asynchroon is van oorsprong Grieks; het bestaat uit het ontkennend voorvoegsel a- 'niet' en synchroon 'gelijktijdig'. Synchroon bevat het Griekse sun- '(samen) met' en chronos 'tijd': 'samenvallend in de tijd'. 
In de psychologische theorie van Carl Gustav Jung is synchroniciteit een aanduiding voor het verschijnsel dat zich een (oorzakelijk niet verklaarbare) overeenkomst voordoet tussen een gedachte en een gelijktijdig optredende gebeurtenis.
 
Bron: Woordpost, Genootschap Onze Taal


Yuppies? Nee, muppies!

Hebben jullie er al van gehoord? Van het neologisme mup? Dit is een nieuw type yup uit de periode na de economische crisis, die hoogopgeleid is, veel op social media zit en weer vol zelfvertrouwen aan de opbouw van de carrière werkt. Mup komt uit het Engels en is in die taal een verkorte versie van millennial yuppie.

Het woord yup is een verkorting van young urban professional en wordt sinds de jaren tachtig gebruikt, maar raakte door de economische crisis wat op de achtergrond. De mup heeft zeker de verwachtingen voor de toekomst bijgesteld, maar is even ambitieus en trendgevoelig als de yup. Aldus de Amerikaanse schrijfster Michelle Miller.
 
Bron: inl.nl via hpdetijd.nl

Het is maar stil...
 
...op kantoor sinds Astrid een nieuwe stap in haar carrière heeft gezet. Allesbehalve gezellig, daarom spitsten we de afgelopen maanden de oren en hielden we onze ogen goed open. Op zoek naar nieuwe tekstschrijvers die zich willen aansluiten bij Maer TexxT. En met succes, want er hangt een mooie samenwerking in de lucht. Zodra het zover is, lees je erover in Punt. Wordt vervolgd dus...
 

Waar werken wij aan?

Jaarwerk AWBZ 2014 |
CZ groep
Advertorial Aedes Magazine | RET Bouwproducten
Jaarverslag 2014 | Thuisvester
Interne nieuwsbrief | Autotaalglas Nederland
Maatschappelijk Verslag 2014 | CZ groep
Galaboekje 2015 | Ronald McDonald Kinderfonds
Interne nieuwsbrief | Diagnostiek Brabant
Huurdersmagazine | Thuisvester


Elk jaar een woord

Onze Taal heeft iets moois, nieuws en gratis: een jaarwoordenzoeker. Voer een jaartal in tussen 1800 en 2014, bijvoorbeeld je geboortejaar, en ontdek welk woord of welke uitdrukking in dat jaar is opgekomen. Zie: https://onzetaal.nl/een-woord-uit-elk-jaar.


Taal uit het hart

Zeg het met woorden… Zo doen ze dat in Riga, Letland ;-)
Favoriete taalvoutjes

In maart en april mocht er gestemd worden op het favoriete taalvoutje uit de afgelopen jaren. En… de winnaars zijn bekend! Bekijk de film.


Vermakelijke posts 

Jaja, daar heeft een slimme copywriter gezeten ;-) 
Waarom dit de juiste spelling is, legt Frontaal uit.Bron: Frontaal Magazine @Facebook

Powervakantie...
Zo, die nemen het er lekker van ☺Bron: Taalvoutjes @Facebook

Vriendelijke taal
Zo kan het dus ook. Wedden dat je twee keer nadenkt voordat je je fiets tegen het raam zet?Bron: Schrijfwijs @Facebook

Jargon voor zwangeren
Weet je wat spruw is? Bandenpijn? Colostrum? Dan ken je waarschijnlijk van nabij een vrouw die zwanger is of net bevallen. Of je bent zelf een (bijna-) moeder. Het Nederlandse weblog Me to we zet negen woorden op een rij die de meeste vrouwen pas voor het eerst horen als ze zwanger zijn. Zwangerschapswoorden dus.

Bron: Taalpost
Je ontvangt Punt. omdat je een relatie bent van Maer TexxT. Wil jij je afmelden? Dat kan. Niet door deze e-mail te beantwoorden, maar door op deze link te klikken. 
 
Wil je reageren? Stuur dan een berichtje naar info@maertexxt.nl of vul het contactformulier in.

Punt. Mei 2015 - editie 8
 
Email Marketing Powered by Mailchimp