Copy
Kan du inte se bilderna? Klicka här för att visa mailet i Webbläsaren!
Min rekommendation
”-Sedan Accesia introducerade mig för spiralborrar har min arbetstid vid gingivektomi dramatiskt förkortats och jag ser omedelbart den uppenbara fördelen av den goda hemostasen”. Jag rekommenderar varmt andra att vända sig till Accesia för att lära sig använda metoden. Jag gör nu ett bättre jobb på kortare tid helt enkelt…”.

Magnus Andersson
Chefveterinär vid Evidensia Djurkliniken Karlskoga, resident odontologi.


Gingivektomi

av Magnus Andersson
Generell gingivaförstoring (gingivahyperplasi) orsakas av kronisk inflammation, läkemedel eller ärftliga faktorer. Den överväxande gingivan skapar falska s.k. pseudofickor där plack ansamlas, vilket förvärrar redan kronisk inflammation och disponerar för sekundära komplikationer såsom parodontit och/eller tandresorption.

Gingivektomi hör till den enklare formen av parodontal kirurgi men kan icke desto mindre vara väldigt utmanande. Som en del i den normala tandrengöringsrutinen måste överflödig gingiva avlägsnas och normalt fickdjup återställas, ett moment som är både tidskrävande och som orsakar rikliga blödningar.
Preoperativ bild av generell gingivaförstoring (”gingival enlargement”)
Användandet av helixformade spiralborrar kan dramatiskt förenkla gingivektomi! En av de stora fördelarna förutom den förkortade arbetstiden är den goda hemostasen!
 
Efter utmätning av blödningspunkter med ”pocket marker pincett” facetteras gingivan med hjälp av spiralborren. Hemostasen är omedelbar och endast en mycket lindrig blödning uppstår jämfört med konturering med hjälp av skalpell. Efterbehandling sker lokalt med hemostatikum (t.ex. aluminiumklorid eller motsvarande) samt hyaluronsyregel (Aftaclear Gel).
Omedelbar postoperativ bild efter gingivektomi med spiralborr.
Spiralborrar
Borrarna finns i olika storlekar och kan användas efter behov. Äggformade borrar fungerar som ”allround-borr” till såväl hund som katt och finns i olika storlekar.

Den flamformade, koniska borren används i närhet till emaljyta samt interproximalt. Den ”fångar upp” hängande lös gingiva utan att vidröra tanden och kan med fördel användas vid t.ex. juvenil hyperplasi hos katt.

Vid facettering av gingiva eller vid arbete i breda interproximala utrymmen fungerar den koniska borren med rund topp utmärkt.
Vad behöver man?
Ett lämpligt urval spiralborrar i varierande storlekar är lämpligt att ha i sitt ”gingivektomi-kit”. Vid fall där gingivan är mycket vävnadsrik inleds excisionen med fördel med skalpell varför handtag och blad 15 också kan vara lämpliga tillbehör.

En undersökningssond samt ”pocket markers” (höger respektive vänster) är nödvändiga.

Omedelbart efter gingivektomin behandlas gingivan med ett hemostatikum samt med ett skyddande lager hyaluronsyregel. Allmän smärtlindring ges efter behov.
Månadens erbjudande i vår webshop:
Borrpaket Gingivektomi
Ta mig till Webshopen
Oral Pathology
25-26 september
Magnus Andersson som skrivit denna artikel håller en tvådagarskurs hos oss på accesia som ger dig kunskap och kännedom via fallstudier, från sympton till diagnos, för att kunna diagnostisera orala förändringar i mukosa, gingiva och tunga hos hund och katt samt grundläggande kunskap i att behandla dessa. Boka din plats nu!

 
Läs mer och boka
Följ oss på Facebook
Gå till vår hemsida
Prenumerera på YouTube
Copyright © 2017 Accesia AB, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list