Copy

Електронен бюлетин

октомври 2016

Хорхе Анхел Ливрага (1930 – 1991)


През октомври се навършиха 25 години от смъртта на основателя на международна, философска и хуманистична организация "Новия Акропол”.

Проф. Хорхе Анхел Ливрага Рици е роден на 3-ти септември 1930 в Буенос Айрес. Интересувал се от езотерична философия откакто е бил 15-годишен и също така следвал философия, медицина и история на изкуството в университета в Буенос Айрес.

През 1957 г. той създава асоциация "Новия Акропол", насочена към популяризирането на философия в духа на класическите философски школи. Днес тя присъства в над 55 страни в Европа, Америка и Азия, където чрез курсове, лекции в широк кръг теми, културни, екологични и социални мероприятия, се прилага на практика  идеята за един по-добър свят, в който всички ще имат достъп до образование и култура.
Бихме искали да споделим с вас няколко цитата от нашия основател:

"Философията е музика, която се свири с душата. Тя не е просто трупане на знания и данни, а е една хармонична конструкция, която свързва нещата и им придава смисъл, издига ги до местата, където нещата имат смисъл, и невидимата есенция ни изпълва сърцето ни."

"Науката ни е довела до луната и сега е време философията да ни доведе до нас самите."

"Животът е като огън, който топи неблагородните метали, а на чистите и силните придава якост и ги подсилва.“

"Човек не остарява, когато му се сбръчкат ипителните клетки, а когато се огънат мечтите и надеждите му.“

"Важното е не да знаеш много неща, а да живееш някои от тях."


"Младостта не е само възрастта на усиленото учене, на първите чакани с надежда работи, на любовта и веселието, на оптимистичната илюзия на този, който има "целия живот пред себе си", но също така е време за открито проявяване на идеалите...това е възрастта, в която да ги извикаш на целия свят, да търсиш невъзможното и да победиш всичко, включително и самия себе си."

"По-голяма стойност има да обичаш, отколкото да бъдеш обичан. По-добре да бъдеш изворът, който дава, отколкото кладенецът, който получава."

"Най-добрият начин да проектираме бъдещето е да живеем правилно настоящето."

"Без чисто сърце не можем да стигнем доникъде… нито до самите нас. И чистото сърце трябва да се отразява в чистите дела."

"Трябва да уважаваме и да не разрушаваме безпричинно нито една форма на живот – било то планета или мравка...“


Повече за основателя на Новия Акропол: www.akropol.bg

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)


ДИГИТАЛНИ РОДИТЕЛИ... изгубени в мрежата


"Майка ми опита да открие леля Дора във фейсбук. В крайна сметка успя да създаде събитие "Дора" и да покани 10-15 човека да присъстват в него.", Неда, 26 години
---.---.---.---

"Мисля, че майка ми има нужда от Facebook-усмирителна риза. Освен, че коментира а-б-с-о-л-ю-т-н-о всичко, което споделям, харесва и собствените си статуси.", Иван, 25 години
---.---.---.---

"Дигиталните умения на баща ми се простират до изпращането на съобщения, пълни с балончета и знаци. Все едно комуникирам с риба.", Ема 21 години

РАЗСЪЖДЕНИЕ


ДА ОСМИСЛИМ НАШИТЕ СТЪПКИ


Измежду множеството психологични болести, в днешно време сме свидетели на чести кризи на нерешителност и безредие. Много от тях прекарват живота си в едно постоянно безпокойство, защото не знаят какво да правят, нито как да го направят, за да постигнат действителни резултати.

Има някои, които, за да запълнят тази празнина, се хвърлят към определени дейности, очаквайки те да осмислят живота им. Така превръщат ученето или работата в един отдушник на едно състояние, което без съмнение се корени дълбоко в самия индивид. Всяка практична дейност губи своята стойност, ако този, който я извършва, не разбира мотива за своите действия.

Винаги трябва да се питаме "за какво?" и "докъде?". Защо? Защото трябва да знаем истинския смисъл на нещата, които правим. Всичко онова, което е замислено само да запълни някаква празнота или мъка, няма да ни доведе до желаните резултати. Когато свърши този изкуствено запълнен период, създаден само да избягаме от себе си, неспокойствието и безредието се връщат.

В такава ситуация човек си мисли, че е сбъркал призванието си или дейността и търси друга, за да поправи грешката. По-късно открива, че се намира в същото психологично състояние. Обвинява тези, които ни учат, обществото, което не осигурява работни места за многото работи, които бихме могли да изпълняваме. Без да отхвърляме възможността в някои случаи това да бъде вярно, почти винаги вината я носи този, който не знае защо прави дадено нещо и какво иска да постигне.

Защо? Искам да зная повече, да се подобря вътрешно, да израстна психологически, да усвоя дадено знание, за да го приложа в конкретни дейности, да помагам на останалите? Или в най-често срещаните случаи – да спечеля пари, да си купя предмети, от които се нуждая, да пътувам....? Защо? Не можем без този въпрос, но също така не можем и без отговор, който по възможност да бъде различен от "За да си запълня времето." Целта на нашите дейности трябва да бъде практична, приложима, да има смисъл, който да може да запълни празнините и нуждите в света и в нас самите.

Накъде? Когато се движим, трябва да имаме пред себе си дадена посока, която да бъде ясна и добре очертана. Така въпросът "защо?" ни поставя целта, а "накъде?" ни посочва необходимите стъпки, които ни остава да изминем и знанието, че е необходимо да ги изминем, за да ни доведат до конкретната цел. Без посока нашите действия са изложени на опасността да се размият във времето и пространството, а откритието, че не можем да изпълним своите точно определени цели, ще увеличи нашето нещастие.

Който казва "накъде", също така определя и начина, по който да стигне, защото познаването на целта предполага наличието на способност да се изберат най-подходящите инструменти.   

Извадка от книгата "Какво правим със сърцето и ума".

Делиа Стайнберг Гузман
Международен директор на Новият Акропол

МИНАЛИ СЪБИТИЯБЪДИ ПЛАТОН за ЕДИН ДЕН

За участниците в по-напредналите курсове по философия, организирани от Новия Акропол, проведохме мероприятие “Бъди Платон за един ден.” За една вечер всеки от присъстващите се превърна в известен философ, сред които Платон, Сократ, Буда, Плотин, Епиктет, Конфуций и други велики мислители, от чиято философска позиция говореше. Без да знаят кой кой е, участниците обсъждаха много въпроси, свързани с актуалните и надвремените проблеми и търсеха взаимно своята “идентичност”. Цялата вечер, както и необходимата подготовка, допринесоха значително за нашето запознанство с личностите, които са променили света и техните философски идеи.


ФИЛОСОФСКИ СЕМИНАР

В края на септември организирахме семинар в природата за нашите членове. Участниците получиха много вдъхновяващи и интересни идеи под формата на лекции, участваха в състезания, имаха творчески задачи, рисуваха, подготвяха театър, тренираха, както тялото, така и своите психически способности като памет, концентрация, внимание…. След толкова разнообразна програма се завърнахме в София заредени с енергия, добро настроение и готови за нови приключения.

Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на Новия Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Новият Акропол · гр. София, ул. Генерал Гурко 38, ет. 2 · София 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp