Copy

Електронен бюлетин

Декември 2015

Мили приятели,

приятни и весели празници, изпълнени с човешка топлина. Нека Светлината, която споделяме чрез нашите сърца, да стане по-силна от блясъка на материалните подаръци. Нека да не засищаме само нашите тела, а да нахраним с Любов и Милосърдие нашите души!

Новият Акропол
ЦИТАТ НА МЕСЕЦА
"Когато правим това, което е правилно и добро,
ни е предопределено да бъдем щастливи."
Шри Рам
ВДЪХНОВЕНИЕ от НАШИТЕ УЧИТЕЛИ

ДА НЕ ЗАГУБИМ ЧОВЕЧНОСТТА


С идващите Коледни празници все още не можем да забравим потрeсаващия терор и насилието, което под форма на войни и тероризъм завладява света и което посредством кризата с бежанците започна да засяга все по-директно и нас, които мислехме, че такива неща се случват „в света“, но не и у нас. Светът е само един и ние сме част от него!

Искаме да пожелаем на всички нас щипка философска обективност, която да ни опази пред страха, който терористите се опитват да всяват в душите ни, но едновременно и пред омразата и нетолерантността, която се събужда на отсрещния бряг. Нека да стъпим върху златния среден път, да действаме и да защитаваме своите ценности с воля, но не и с агресия. Да не загубим човечността, за която твърдим, че е една от ценностите, които защитаваме.

И главно, да разберем думите на философа Хераклит, че „за будните има един общ свят, спящите си имат своите собствени светове.“ Ударите на бомби са най-често звуци на историческия будилник, който събужда тези, които са се затворили в своите персонални „вселени“, където егоцентрично се глезят със своите хобита и проблеми, забравяйки, че трябва да се грижим за повече неща отколкото са намаленията, разпродажбите, биохраната, фитнесите, мачовете и сериалите... Например за справедливостта, която да показваме и изискваме; за Любовта, с която да помагаме; за общите интереси, които се отнасят до всеки един от нас; за общите блага, които не идват по поръчка, а след обединеното усилие; за Природата, която е нашата къща, която сами унищожаваме; за по-слабите от нас, на които никой не иска да помогне... Толкова много може да се направи!

Време е да се събудим. Будните хора не позволяват някой да ги тероризира, някой да ги манипулира или експлоатира, да унищожава средата им. Спящите не само че го разрешават, защото не го осъзнават, а често подкрепят това състояние, дори го защитават активно. Няма смисъл да се сърдим на спящите, по-добре да проверим дали ние сме будни! Будни ли сме? Ако сме, действаме... Ако не действаме, просто сънуваме, че действаме. Ако сме, можем да обединим своите усилия и да събудим и други спящи... Има толкова много за правене.

Добро Утро!

Антонин Винклер
Директор на Новия Акропол
БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ
С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)
Две бълхи се напили и едната казала:
- Пеша ли ще се върнем или ще си вземем котка?
-----

Катаджия спира странно движещ се автомобил, стъклото се сваля, а отвътре се подава видимо неадекватен младеж, който пита:
- Къде съм?
- Господине, документите за проверка, ако обичате.
- Извинявайте, но къде съм?!?!
- ГОСПОДИНЕ, моля да видя документите Ви!
- Моля ви се, кажете ми къде съм?
- Абе момче, ти знаеш ли аз кой съм?
- Леле какво става тука, бе? Аз не знам къде съм, ти не знаеш кой си...?!?!?
-------

- Защо си кахърен, баби?
- Гаджето ме заряза...
- Така е... като не се храниш.
МИНАЛИ СЪБИТИЯ


УЪРКШОП ЗА ЕЗИКА НА СИМВОЛИТЕ


Новият Акропол организира уъркшоп по практически символизъм в неделния следобед на 8 ноември. Програмата започна с кратка лекция, посветена на символите, които човечеството използва от хилядолетия във всички краища на света, за да опише надвременни идеи като свобода, истина, вселена, Бог…

Във втората част с помощта на интуицията участниците трябваше да предположат какви са символите на цикличността, стабилността и на много други понятия, а впоследствие бяха поставени в обратната ситуация – да отгатнат какво символизират например орелът, пръстенът, перлата… Стана дума и за значението на цветовете, и така в края на мероприятието участниците вече знаеха достатъчно, за да нарисуват своя собствен символ, с който да изразят своето вътрешно битие и качествата, към които се стремят.


Ден, посветен на Леонардо да Винчи


През ноември Новият Акропол организира ден, посветен на Леонардо да Винчи – една многостранна личност, която съчетава в себе си естетическото чувство на художника, блестящия ум на учен, работил в почти всички области на науката, въображението и визионерството на изобретателя, създал макети на летателни машини, автомобили, велосипеди, танкове, изпреварили със столетия своето време… Така Леонардо показва на нас – живеещите в една епоха на все по-голяма специализация, че човешкият ум е способен да обхване почти всички области на човешкото познание… стига само да се осмели.

Чрез игри и упражнения, практикувани от гения на Ренесанса, участниците в мероприятието се опитаха да се доближат до неговия начин на мислене и на работа, за да могат да ги приложат и в своя собствен живот.
 
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe