Copy
Вижте повече тук
Вижте повече тук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Ноември 2013

ПРАЗНИК НА ЛЮБОВТА
(КЪМ МЪДРОСТТА)


Mили читатели,

Предстои ни да отпразнуваме "Световния Ден на Философията“. За какво ни служи тази наука? Общо разпространената представа за нея е, че тя е само празно теоретично спекулиране, което поражда - в най-добрия случай - остроумни сентенции за споделяне във Фейсбук... За жалост е била забравена истинската роля и значение на Философията.

Колко пъти сме питали себе си: "Какъв е смисълът на живота ми? Има ли Бог? Ще съществувам ли и след смъртта? Защо някои страдат повече от други? ...“  Кой не би искал да знае отговорите на тези въпроси?!  Да добавим ли още? "Ð’ какво да вярвам в живота? Кои стойности да са моите морални ценности? Как да се отнасям към добрите и лошите хора? Мога ли да се развивам като човешко същество?“ ... Коя област на човешкото Познание може да ни помогне с отговорите? ФИЛОСОФИЯТА. Тя е "Любов към Мъдростта“, към Истината за най-важните неща в живота.

Винаги са съществували хора, посветили своите животи на търсенето на тези отговори. Ако се запознаем с тях, ще видим, че не са били "дървени философи“, а много силни личности, които са променили света. Оставили са модели на морално поведение (Сократ), показали са път към освобождението от страданието (Буда), начин как да мислим свободно с главата си (Платон), път към перфектното самообладание (Стоиците), открили са вечните Идеи за Вселената и Човека...

И най-важното: никога не са запазили своята мъдрост за себе си. Философията иска да бъде споделена безкористно, всеотдайно, ефективно... защото тя е ЛЮБОВ. Любовта към Мъдростта не може да не бъде и Любов към Хората, Природата, Бог и към Живота като такъв. Затова ние, които се чувстваме философи – търсачи на Истината – празнуваме този празник с надеждата, че повече хора ще намерят път към философията.

В Новият Акропол възстановяваме концепцията за Философска Школа в класическия смисъл: център на изучаване на философии, науки, религии и изкуства, и място, където философията се живее на практика, прилага се в полза на себе си и на другите.

Заповядайте на нашите две отворени философски вечери с лекции, философски театър и с четене на философски текстове. Да отдадем малко уважение и радост на "царицата на всички науки“.

Антонин Винклер
Директор на Новият Акропол България
ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:

"Възможността е Дар от Бога." Хорхе Анхел Ливрага
МИНАЛИ СЪБИТИЯ:

ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕТСКИ ДОМ


На 18.10. доброволци от Новият Акропол посетиха дом за деца, лишени от родителска грижа. Този път програмата беше с образотелна цел - така се опитахме да покажем на децата, че математиката може да е активна, английският език - приятен, географията - забавна, а астрономията - не само лесна, но и интересна. Така, в уроци и игри, времето с нашите малки приятели мина, както винаги неусетно, а надяваме се - и полезно.
:) С усмивка всичко върви по-добре...

Пътували двама борци с мерцедеса и единия казал на другия:
- Брато, скивай к'ва красива природа.
А другият, след като си подал главата през прозореца, отвърнал:
- Абе, аз от тия дървета нищо не мога да видя.
ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ:

„Пътуването от хиляда мили започва с една стъпка." Лао-Дзъ

Философията, Човекът и Природата


Интервю с Делиа Стайнберг Гузман
Международен Президент на Новият Акропол

Каква е връзката между философията и природата?
Ако гледаме на философията в най-широкият ѝ смисъл като любов към мъдростта, ние трябва да включим в тази мъдрост и всички закони на природата. Така че ние не можем да пренебрегнем тези закони; това, което трябва да направим, е да се запознаем с тях, да се опитаме да ги разберем в дълбочина. Това желание, да разберем нещата в дълбочина, съдържа в себе си любов – не любов като емоционална реакция, а като разбиране и приемане на тези закони и най-вече това като начин на работа с тях.

Имате предвид, че философията не се занимава само с абстракции?
Абсолютно. Затова ние сме приели концепцията за любов към мъдростта, която е съществувала в античния свят. В тази концепция любов към мъдростта не се отнася до придобиване на знания, а до изучаване и вземане на участие във всичко, което учим. Абстрактните концепции ни отдалечават от света и нашата среда. Те ни отдалечават от хората даже и от самите себе си. Така че философията също трябва да бъде активна.

С какво се занимава философията? С всичко: при положение, че тя се съсредоточава върху човека, неговата реалност и неговите възможности – как това поле може да бъде ограничено? Следователно, тя трябва да е най-обширната от всички науки и изкуства.

Какво е мястото на човека в този жив свят, в Природата?
Ако зависеше от нас, ние бихме се опитали да намерим за човека привилегировано място, най-добрата и видна позиция. Защото ние сме привикнали да мислим, че човекът е на върха на цялата възможна еволюция.

Аз не отричам, че ако сравним себе си с животните, зеленчуците и минералния свят, човек проявява по-развити качества. Но ние не трябва да извеждаме мястото си в Природата от суетност и защото чувстваме, че сме най-добри, единствените на върха на еволюцията. А именно, защото, ако виждаме, че сме различни от минералите, растенията и животните, това ни носи по-голяма отговорност.

Какво е нашето място в Природата? Това на най-високата отговорност: каквото минералът не може да направи, каквото дървото не може да направи, каквото животното не може да направи - ние можем. И това е мястото на човека: способността да мисли, да живее в хармония с Природата и да работи с нея, вместо да нарушава законите ѝ.

Аз бих дала на човек, от философска гледна точка, роля на подкрепа и отговорност, никога на разрушение и експлоатация.

Как човек може да разбере законите на природата и да действа в съгласие с тях? Какви са тези закони?
Ние виждаме, че всеки ден има слънце, което се появява на хоризонта и изчезва вечер на запад. Свикнали сме със сезоните и тяхната смяна, свикнали сме с бурите и резултатите от тях, с вулканите и внезапното им изригване, с морските стихии и опустошението на бреговете. Мислим ли, че всичко това се случва без причина? Бихме ли мислили, че нашето храносмилане или ускорението на пулса ни, или фактът, че понякога сърцето ни иска да изскочи от гърдите ни, се случва без причина?

Според мен законите означават да откриваме как и защо Природата функционира. Това трябва да се основава на философски тип наблюдение. С други думи, вместо просто да искаме да знаем "какво", да искаме да знаем "защо".

За постигането на това ние трябва да сме търпеливи, да наблюдаваме внимателно и с уважение към всичко, което виждаме. Това не е просто наблюдение на поредица от събития и отчитане колко често се повтарят, а осъзнаването, че нещата, които се случват, не се случват по случайност. Това е да разбереш Природата. Това е да откриеш определени закони, систематичен начин на действие, точно както го приемаме за останалите живи същества.

Следователно, не само трябва да разбираме, но и да действаме?
Да действаме.

Само да разбираме означава да заемем позиция на пасивен получател, наблюдател на Природата, но както казах преди, човешкото същество е надарено с отговорност и този, който е отговорен, не може просто да стои и да гледа. Ако просто гледаме, не правим нищо. От друга страна, ако ние сме част от Природата и ако Природата е жива, подвижна и еволюираща, то и ние трябва да сме живи, активни и да еволюираме. Това е да действаме в Природата и като част от нея.


Прочетете цялото интервю на нашия сайт.
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe