Copy

Електронен бюлетин

май 2016

Скъпи приятели,  

По време на последното ни екологично събитие, когато почиствахме Борисовата градина, събирах в чувал боклуци край една от пътечките, когато покрай мен мина един мъж, който се загледа какво правя. Тъкмо се навеждах за опаковка от вафла и празна пластмасова бутилка от вода, хвърлeни малко встрани на пътеката, когато изведнъж чух вик, който ме накара да спра и да се обърна. Видях въпросния мъж с мокро парче картон в ръцете да върви към мен. Хвърли го в чувала ми с думите: „Това е принос от мен“ и си продължи нататък. Едва успях да кажа благодаря и се сетих за думите на основателя на Новия Акропол, че "примерът е най-разбираемият език на света". Ето че ги виждах потвърдени на практика.  

Нека да умеем да следваме добрия пример на останалите и също така да сме способни все повече и самите ние да го даваме.  

ЗА РАЗСЪЖДЕНИЕ


Умението Ð´Ð° слушаме

 

Онзи, който слуша само себе си, който харесва само собствените си идеи и е привлечен единствено от звука на собствения си глас, на когото не му прави впечатление съществуването на другите хора и ги използва единствено като екран, който да отразява собствените му думи, никога няма да може да разговаря, нито да създаде стабилни човешки отношения.

Човек трябва да умее да слуша. Няма нужда да бъде ням или бавноразвиващ се, а да отдаде почит на тази изключителна способност, като уважи човека, стоящ пред него, който също като него търси общуване.

Да умееш да слушаш е изкуство: изисква да му отделяме внимание, да оценяваме това, което другите ни казват, да разбираме защо ни казват нещата, които ни казват, да четем по очите на този, който ни говори, по същия начин, по който слушаме неговите думи, тихомълком да сътрудничим с действия, показвайки нашето активно участие в диалога.

Слушането е умението да се вземе участие в разговора в подходящия момент, без да го прекъсваме рязко или да не обръщаме внимание на това, което другият казва. Да отговаряме, изхождайки от това, което другият ни казва и да формираме интелигентна нишка, така че разговорът да има смисъл, с други думи - да има начало, среда и край.

Слушането означава да разбираме и да се разбираме взаимно…

Онзи, който умее да разговаря, редувайки разумно своите намеси с тези на другите, онзи, който слуша другия повече отколкото себе си, който умее да събира съкровища от всички кътчета и по време на всички минути от живота, той развива своята наблюдателност, търпение, уважение и способност да мисли.

Да умееш да слушаш е най-добрият начин да се научиш да говориш.

Делиа Стайнберг Гузман
Международен Президент на "Новият Акропол"

Още наши статии на: http://akropol.bg/category/biblioteka/

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)- Скъпа, аз реших никога повече да не се карам с теб!
- Вижте го, моля ви се! Той решил... А мен попита ли ме, а?
---.---.---.---

Една жена не знае какво й липсва, докато приятелката й не й се похвали.
---.---.---.---

Мъж развълнувано се обажда в болницата:
- Жена ми е бременна! Контракциите й са през две минути.
- Това първото й дете ли е? - пита докторът.
- Не, глупак такъв. Това е мъжът й!

МИНАЛИ СЪБИТИЯЕЖЕГОДНО ПОЧИСТВАНЕ НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА

 
Да помогнем на природата и да направим нашия град по-чисто и приятно място – това беше основната цел на доброволците от Новия Акропол, които за седма поредна година обединиха усилия и почистваха Борисовата градина. Екологичната акция се проведе в сътрудничество със Столична Община. Отново близо 40 доброволци с весело настроение, изцяло в унисон със слънчевото време, се погрижиха част от града, в който живеем, да "диша" малко по-добре. 

Други наши минали събития, можете да видите на:
http://akropol.bg/category/minali-sybitia-2016/

Международен Годишник 2016 на Новия Акропол


От април месец Международният Годишник 2016 на Новия Акропол е вече онлайн! 
Можете да изтеглите своето копие от нашия официален сайт.
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe