Copy

Електронен бюлетин

март 2017

 

Мили приятели,

След дълга зима навлизаме в периода на годината, който е най-много свързан с промените.

Пролетта е идеалното време за ново начало и вътрешно пречистване. Нека да намерим малко спокойствие за разсъждение и да оставим всякакви негативни неща (песимизъм, завист, критики, нерешителност...) да си заминат заедно със зимата.

Нека да запазим опита си и да посрещнем новия цикъл, започващ в цялата природа, с оптимизъм и чиста енергия. Да вървим през живота с отворените очи, ум и сърце и да се възползваме от възможностите, които ни поднася.


ЩАСТЛИВА И УСПЕШНА ПРОЛЕТ!

Големите Промени Започват от Нас СамитеНяма смисъл за пореден път да изброяваме трагичните ситуации, които засягат хора по целия свят, тъй като медиите отдавна са присвоили привилегията да ги разгласяват, а и защото като ги повтаряме, само правим злините по-големи, без реално да намираме решения.

Най-удивителното обаче е начинът, по който изначално се подхожда към тези ситуации или това как те се поднасят на тези от нас, които с малко усилия бихме могли да поправим нещо, за което сякаш изглежда, че няма непосредствено решение.

Тези, които заемат всички типове управленски позиции, изземват и "задължението" да посочват грешките. За това съмнения няма. Но всички те хвърлят вината върху другите, върху онези, които са в другата група, в другата партия, с друга интелектуална или радикална позиция. И така създават впечатлението, че те самите имат очакваното решение. За съжаление обаче, след критиките и празните обещания, нищо ново не се случва.

Всеки иска от другите да се променят или пък да бъдат отстранени от влиятелните позиции, които заемат. Но никой не демонстрира намерение да започне от себе си; никой не дава нагледен пример как човешките същества могат и трябва да бъдат по-добри, ако наистина искаме да имаме по-хубаво бъдеще от настоящето, в което живеем.

Мъчително е да виждаш огромния брой хора, които ежедневно умират в резултат на яростен фанатизъм. И всеки ден се чудим има ли някой право да убива тези, които мислят различно или вярват в друга форма на Бог. Мъчително е да виждаш огромното богатство, което се върти между малцина и бедността, която потиска мнозинството. И към това се добавят още корупцията, експлоатацията на тези, които нямат нищо и злоупотребите с добрите намерения на хората, които правят дарения.

Всеки иска да си живее живота, без да го е грижа за останалите… Днес повече от всякога важи: "След мен и потоп!". Колко още можем да продължаваме по този начин?

Очевидно е, че сме изправени пред сериозни и разностранни проблеми, които засягат населението на целия свят, планетата Земя и бъдещите перспективи. И трябва да започнем възможно най-скоро, ако искаме да имаме бъдеще, което си струва да бъде наречено така. Трябва да започнем от себе си.

Философия, която се прилага на практика, е ценна именно с това, че ни изправя пред собствената ни съвест и ни призовава към здравословна вътрешна трансформация, вместо да изискваме и очакваме всичко от околните.

Ако искаме толерантност, трябва да започнем да проявяваме повече разбиране. Ако искаме да решим икономическите проблеми, трябва да се научим да поемаме отговорност и да управляваме личните си финанси, като така даваме пример, който идва отгоре надолу, вместо да поставяме подобни изисквания към онези, които вече нямат нищо свое, за да го управляват. Ако не искаме да бъдем ограбвани, нека спрем да ограбваме или да се възползваме от възможностите, които крият морални капани. Ако искаме да живеем, нека не позволяваме да се убива безнаказано.

Лесно е да си помислим, че много криминални постъпки биха могли да останат скрити, без никой да разбере за тях, както и да вярваме, че е достатъчно да се поддържа добрият имидж, за да завърши историята с благоприятен за нас край. Но не, належащо е всеки от нас да бъде строг съдия на самия себе си, всеки от нас да се превърне в добър пример, малък или голям, за потенциалното величие, стаено във всяко човешко същество.

Ако можехме да си обещаем да бъдем добри и щедри, преди първо някой друг да бъде такъв; ако постъпвахме по този начин, независимо дали другите го правят; ако бяхме доволни просто от това, че съвестта ни е чиста; ако мислехме и за околните, а не само за собственото си удобство; ако наистина бяхме свободни да действаме по такъв начин, тогава светът щеше да се промени към по-добро.

Трябва да започнем. Защо не сега? Всяко действие носи в себе си импулса на идеята, която го е предизвикала. Нека постъпваме по добър начин и за добро, и тогава Доброто, в смисъла, който философът Платон влага в това понятие, ще намери мястото си в този свят, който всички ние споделяме.

Делиа Стайнберг Гузман
Международен Президент на Новия Акропол

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)


 
Най-големият магнит върху хладилника съм аз.
---.---.---.---

Преди си мислех, че пералнята е виновна за това, че ми се смаляват дрехите, но се оказа, че е  хладилникът.
---.---.---.---

Няколко съвсем нормални изрази днес, заради които преди 20 г. всички биха Ви помислили за луд:
- Ох, не мога да си вляза в пощата.
- Забравих си телефона в къщи.
- Утре ще си купя още памет.
- Хайде да си купим домашно кино.
- Сметни го на телефона си.
- Случайно изтрих една книга.
- Свали ми снимката на телефона.

МИНАЛИ СЪБИТИЯЗабавление с числа

Изминалата неделя посетихме отново дома за деца, лишени от родителска грижа в община Правец. Този път подготвихме образователна програма, свързана с математика, в която децата заедно с нашите доброволци с помощта на кубчета, флумастери и своите пръсти упражняваха смятане.

След това имаха възможността да се запознаят повече със света на животните и техните характеристики като оцветяваха картинки и към тях добавяха думи, свързани с живота на определения вид.

Освен това успяхме да подарим на децата куп тоалетни принадлежности (шампоани, дезодоранти, сапуни, пасти и четки за зъби, кремове и други), събрани от доброволците на Новия Акропол и техните приятели.

Благодарим на всички дарители и доброволци за средствата, енергията и времето!

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ...


...месец март първоначално е бил първият месец в годината, след изготвяне на календара от цар Нума (Помпилий) през 7 век пр. н. е. В Рим март става трети месец от годината през 46 г. пр. н. е.
...март е бил първи месец във Франция до 1564 г., а в Англия чак до 1752 г.
...в много култури и религии март все още се приема за първия месец на годината и новата година попада в някой от дните през този месец. Примери за това са Норуз (иранската Нова година), Ниепи (Нова година в Бали), както и Нова година в Шри Ланка, различни области в Индия и Азия.
...името на месец мар
т произлиза от римското название на месеца - Martius.
...месец март е посветен на римския бог Марс, бог на войната, а също и покровител на Рим и римския начин на живот. Според мита  бог Марс е баща на Ромул и Рем - основатели на Рим. Марс е също така божество, което се свързва с плодородието, растителността и дивата природа.
...в Рим фестивалите в чест на Марс са се провеждали през пролетта и есента, в началото и в края на селскостопанския и военния сезон. През март, членове на духовенството, известни като Салии, няколко пъти през месеца излизали, за да танцуват церемониални танци и да пеят химни за боговете.
...в древна Елада, март е бил известен като Anthesterion.
...прабългарите наричали този месец Читем.
...славяните пък наричали месеца сухий, тъй като е първия месец след зимата, в който земята е достатъчно суха, за да може да се обработва.
...в северното полукълбо пролетта започва през месец март. Това се случва на 20ти или 21ви март, когато е пролетното равноденствие. В южното полукълбо през март е началото на есента.
...в различни култури, като например келтската и норвежката, март се свързва с дървото ясен. То символизира сила, решителност и знания. Тези народи вярвали, че през пролетта ясенът им помагал да укрепят духа си.
...на фински март е maaliskuu, което етимологично се свързва с maallinen kuu означаващо "земя, която вече се вижда изпод снега".
...народното наименование на март е Баба Марта.

Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на Новия Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Новият Акропол · гр. София, ул. Генерал Гурко 38, ет. 2 · София 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp