Copy

Електронен бюлетин

юни 2016

Мили читатели,

След няколко дни Новият Акропол България ще отпразнува своята 9-та годишнина, което е хубав повод да си припомним, че нашите членове, а също и много от вас като доброволци, са посветили през изминалата година приблизително 7 500 часа доброволческа работа Ð½Ð° това да направим нещо полезно и благородно в България Ð¿Ð¾Ð´ формата на ÑÑ‚отици лекции с философска, психологическа и историческа насока или като театрални постановки, рецитали, художествени ателиета или като директна доброволческа помощ на природата и на Ð½Ð° деца, лишени от родителска грижа.

Искам да благодаря на всички, които са се включили, защото - както е казал основателят на Новия Акропол проф. Хорхе Ливрага - "примерът е най-добрият педагогически метод" и показва, че ставаме психически зрели индивиди, които, вместо да се оплакват и да критикуват, поемат инициативност и правят нещо положително със своя ум или с ръцете си. Защото знаят, че по-добре да полееш едно цвете, отколкото да тъгуваш, че цялата градина страда от суша...

Антонин Винклер
Директор на Новия Акропол България

ЗА РАЗСЪЖДЕНИЕ


Пънът

Още от детството ми се струва, че лятната ваканция, наричана през зрелите години отпуск, е идеално време за въвеждане на ред във всички "шкафчета на вътрешния ми свят". След суетнята на учебната година следваха дни на спокойствие и радост, на смях и забавления. Можех да се огледам по-добре около себи си и да обръщам повече внимание на хората и събитията наоколо. И до днес усещам как душата ми тръпне, когато лятото идва: не заради мързелуването или безделието, а точно заради онези вълшебни дни, от които получавам нови уроци, събирам впечатления и правя един вид счетоводна сметка на изминалите месеци.

Това лято, което тъкмо приключва, ще се запише в паметта ми със заглавие "Пънът". Отдавна знам, че природата непрестанно ни дава уроци и че само от нас зависи дали й обръщаме внимание и дали можем да четем от нея. И въпреки това изпитвам удоволствие всеки път, когато успея да забележа чудесата й и да разбера действието на нейните зависимости във всекидневния живот.

Трима достолепни мъже, мои добри приятели, имаха задачата да изровят малък пън в една градина до морето. Той едва се подаваше от земята и затова те обявиха, че след малко ще приключат и ще отидат да се изкъпят.

Получиха секири и други нужни инструменти и се захванаха с пъна. Колкото повече разкопаваха земята около него, толкова по-мощна се оказваше скритата му част. Видимата му страна започна да изглежда незабележима в сравнение с яката част под земята. Ставаше все по-силен, разширяваше се, нямаше край... Сякаш се присмиваше на човешките създания, свикнали да съдят всичко по това, което виждат или чуват. Изцеждаше всичката им пот, играеше си с тях, съпротивляваше им се. Знаеше за скритата тайна на вътрешния живот.

Приличаше на хората: колко от тях на пръв поглед изглеждат големи, докато отвътре са празни? Достатъчно е да ги убодеш и ще се разпръснат завинаги като сапунен мехур. 


А има и други, на които дори не обръщаме внимание - мънички, незабележими, "обикновени"... Разхождат се покрай нас и живеят живота си, докато в тях расте скритото вътрешно богатство. Те са като пъна в малката градинка до морето, чиято сила никой не дооцени, защото всички съдеха за него по външния му вид. Тези хора са силни и могъщи, но не пилеят силата си, нито я раздават даром. Чакат правилния момент, за да бъде тя полезна.

Пънът чакаше, за да ме поучи за вътрешния живот, необходим на всяко човешко същество, което разбира, че през целия си живот има на какво да се учи. За да ми напомни, че външният вид е въпрос на естетика, а вътрешният живот е въпрос на етика и че обикновеният човек трябва да се грижи и за двете страни на тази монета, защото ако едната липсва, другата също не съществува. Да се противопоставяш на неприятностите е много по-лесно, ако вътрешният ти свят е силен, отколкото ако сърцето ти е празно, особено когато тази сила се използва в подкрепа на доброто и справедливостта.

Около нас се разхождат хора, които биват осъждани заради външния си вид. Нищо чудно, че затова от време на време ни изненадва техният здрав вътрешен свят, който ще убегне на не един повърхностен наблюдател. Тези, които с корените си твърдо се придържат към традицията и правдата, мъдростта и еволюцията, не се страхуват, че ще ги отвее вятърът на историята.

И така разбрах, че никой пън не е като другите и отново се уверих, че ако искаме и умеем да се оглеждаме около себе си, винаги можем да научим нещо, въпреки че - или точно защото - сме във ваканция.

Проф. Славица Кроча
Национален Директор на Новия Акропол Чехия

Още наши статии на: http://akropol.bg/category/biblioteka/

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)Свалка по софийски:
- Искаш ли да излезем довечера? Имам два билета за градския транспорт...
---.---.---.---

Тя: "Реших да свърша малко мъжка работа вкъщи: легнах на дивана, гледам телевизия. Тежко е, спор няма, но се налага..."
---.---.---.---

Плуват две акули в океана. По едно време гледат сърфист. Едната се обажда замечтано:
- Иййййй, гледай, гледай, като в ресторанта - на чиния и със салфетка...
 

МИНАЛИ СЪБИТИЯСЕМИНАР в ПРИРОДАТА


В началото на юни Новият Акропол организира философски семинар за своите членове. Програмата беше толкова разнообразна, че трите дни, прекарани в планината, отлетяха съвсем неусетно. Състоеше се от лекции, упражнения по психология, интригуващи предизвикателства, както за тялото, така и за ума и много творчески задачи, свързани с изработване на произведения от природни елементи. Разбира се, всичко това беше съпроводено от много разговори – някои задълбочено-философски, други – хумористично-развлекателни, смях и веселие.

Други наши минали събития можете да видите на: akropol.bg/
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe