Copy

Електронен бюлетин

ноември 2016

 

Мили приятели,

Тазгодишният месец
ноември е "изборният" месец, но също така е месецът, когато отбелязваме - и в Новия Акропол също празнуваме – Световния ден на Философията. Ние, философите, сме обвинявани, че прекалено много мислим... понякога критиката е на място. Но също знаем, че правилното мислене е предпоставка за правилно действие. Много от вас през тези дни са се мъчили с "правилния избор" в политиката. При обстоятелства, подобни на днешните, Философите почти никога не са влизали в политически битки и спорове и ние ще спазваме тази разумна традиция. Ако можем да допринесем с нещо, то нека да бъде „правилното мислене“ – истинска Интелигентност. Това е способността да различаваме ясно и обективно, да изберем най-доброто, най-справедливото, най-разумното и да го приложим на практика.

Проблемът с всяко избиране обаче включва две области: не само ума на избиращия, а и това, от което може да избира. Не оставаме ли отново и отново с впечатлението, че и с най-остроумната интелигентност не можем да изберем, защото нямаме качествени и достойни варианти? Затова ви каним отново да се впуснем в „търсенето на истината“, което е Философия и да видим как можем да подобрим своята способност да различаваме и избираме и да си зададем въпроси относно социополитиката:
- Защо имаме факултети и училища за всяка важна професия, само за най-важната – политика – нямаме?
- Защо смятаме, че има нужда от обучение и опит, за да станеш професионален лекар или архитект, но за политик ни стига да бъде избран?
- Какви да са и какво да знаят тези, които могат да управляват?
 
Трудно се започва с подобрението в държавата, ако не се подобряват нейните граждани. За нас именно Философията е дисциплината, която предлага решение: образователно, морално и психическо подобрение на индивида. Силните и осъзнати Индивиди се грижат за обществени неща, не позволяват да бъдат манипулирани и в същото време могат да бъдат скромни и интелигентни в това да оставят най-добрите да управляват.
НЕКА ДА ЖИВЕЕ ФИЛОСОФИЯТА, ВЕЧНАТА ВДЪХНОВИТЕЛКА НА ТЪРСЕЩИТЕ ИСТИНАТА!
 
Антонин Винклер
Директор на Новия Акропол в България
 

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


ПО СЛУЧАЙ СВЕТОВНИЯ ДЕН на ФИЛОСОФИЯТА


ФИЛОСОФИЯТА, ЧОВЕКЪТ и ПРИРОДАТА

Интервю с Проф. Делиа Стайнберг Гузман
Международен директор на Новия Акропол

Каква е връзката между философията и природата?
Ако гледаме на философията в най-широкия ѝ смисъл като любов към мъдростта, ние трябва да включим в тази мъдрост и всички закони на природата. Ето защо ние не можем да пренебрегнем тези закони. Това, което трябва да направим, е да се запознаем с тях, да се опитаме да ги разберем в дълбочина. Това желание, да разберем нещата в дълбочина, съдържа в себе си любов – не любов като емоционална реакция, а като разбиране и приемане на тези закони и най-вече – като начин на работа с тях.

Имате предвид, че философията не се занимава само с абстракции?
Абсолютно. Затова ние сме приели концепцията за любов към мъдростта, която е съществувала в античния свят. В тази концепция любовта към мъдростта не се отнася до придобиване на знания, а до изучаване и вземане на участие във всичко, за което учим. Абстрактните концепции ни отдалечават от света и нашата среда. Те ни отдалечават от хората, даже и от самите нас. Така че философията също трябва да бъде активна.

С какво се занимава философията?
С всичко: при положение, че тя се съсредоточава върху човека, неговата реалност и неговите възможности – как това поле може да бъде ограничено? Следователно тя трябва да бъде най-обширната от всички науки и изкуства.

Какво е мястото на човека в този жив свят, в Природата?
Ако зависеше от нас, ние бихме се опитали да намерим за човека привилегировано място, най-добрата и видна позиция. Защото ние сме привикнали да мислим, че човекът е на върха на цялата възможна еволюция.
Аз не отричам, че ако сравним себе си с животните, зеленчуците и минералния свят, човекът проявява по-развити качества. Но ние не трябва да извеждаме мястото си в Природата от суетност и защото чувстваме, че сме най-добри, единствените на върха на еволюцията. А именно защото, ако виждаме, че сме различни от минералите, растенията и животните, това ни носи по-голяма отговорност.
Какво е нашето място в Природата? Това на най-високата отговорност: каквото минералът не може да направи, каквото дървото не може да направи, каквото животното не може да направи – ние можем. И това е мястото на човека: способността да мисли, да живее в хармония с Природата и да работи с нея, вместо да нарушава законите ѝ.
Аз бих дала на човека, от философска гледна точка, роля на подкрепа и отговорност, никога на разрушение и експлоатация.


Как човек може да разбере законите на природата и да действа в съгласие с тях? Какви са тези закони?
Ние виждаме, че всеки ден има слънце, което се появява на хоризонта и изчезва вечер на запад. Свикнали сме със сезоните и тяхната смяна, свикнали сме с бурите и с резултатите от тях, с вулканите и внезапното им изригване, с морските стихии и опустошението на бреговете. Мислим ли, че всичко това се случва без причина? Бихме ли мислили, че нашето храносмилане или ускорението на пулса ни, или фактът, че понякога сърцето иска да изскочи от гърдите ни, се случва без причина?
Според мен законите означават да откриваме как и защо Природата функционира. Това трябва да се основава на философски тип наблюдение. С други думи – вместо просто да искаме да знаем "какво", да искаме да знаем "защо".
За постигането на това ние трябва да сме търпеливи, да наблюдаваме внимателно и с уважение към всичко, което виждаме. Това не е просто наблюдение на поредица от събития и отчитане колко често се повтарят, а осъзнаването, че нещата, които се случват, не се случват по случайност. Това е да разбереш Природата. Това е да откриеш определени закони, систематичен начин на действие, точно както го приемаме за останалите живи същества.


Следователно не само трябва да разбираме, но и да действаме?
Да, да действаме.
Само да разбираме означава да заемем позиция на пасивен получател, наблюдател на Природата, но както казах преди, човешкото същество е надарено с отговорност и този, който е отговорен, не може просто да стои и да гледа. Ако просто гледаме, не правим нищо. От друга страна, ако ние сме част от Природата и ако Природата е жива, подвижна и еволюираща, то и ние трябва да сме живи, активни и да еволюираме. Това е да действаме в Природата и като част от нея.


...
Интервюто завършва със следните думи:
Човек вярва, че за да не загуби идентичността си, той трябва да бъде различен, но аз мисля, че човек по-скоро трябва да бъде, да съществува пълноценно, отколкото да бъде различен. Когато човек е способен да разбере себе си, да бъде истински това, което е, той ще намери своето истинско място в Природата и никой няма да го сбърка с камък, листо или кон.


Вижте цялото интервю на: http://akropol.bg/filosofiyata-chovekyt-i-prirodata/

С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)...из facebook:
 
"Хранят пилетата с антибиотици... затова пилешката супа помага при настинка... Логично!"
---.---.---.---

"Много са извинявам на всички! Сабахлем слизах у мазето, ма съм забравил да го отбележа в профила си..."
---.---.---.---

Британски учени са установили, че човек, взел ипотечен кредит, живее с десет години по-дълго."
---.---.---.---

"Неделите не са това, което бяха. Сега всеки се къпе, когато си поиска."
---.---.---.---

МИНАЛИ СЪБИТИЯПОМОГНАХМЕ на КЕСТЕНИТЕ

За четвърта поредна година Новият Акропол, в сътрудничество с Мисия Кестен, организира почистване на опадала кестенова шума, което предпазва болните дървета от вредителя, който зимува в листата им – листоминиращия молец. Събитието се състоя в столичния квартал Яворов на 30 октомври 2016 г.

С общи усилия близо двайсетте доброволци успяха да напълнят повече от 200 чувала шума, като по този начин помогнаха на около 20 дървета да бъдат по-здрави и да допринясат за по-чистия въздух в нашия град.


ЕСЕННИ РАДОСТИ в ДЕТСКИ ДОМ

На 16 октомври посетихме децата от дома в с. Разлив. И този път бяхме подготвили отделни програми според интересите и нуждите на различните възрастови групи.

Заедно с по-малките изработвахме картинки и фигурки от пластилин и природни материали, а след това им помогнахме да се почувстват като участници в предаването “Кой е по-по-най?”. С по-големите пък се забавлявахме с игри за развитието на работата в екип и творческото мислене, като завършихме с дискусия на тема “Какви са моите силни страни?”. Така определеното за срещата време премина неусетно в игри и разговори, а деца и доброволци се разделиха, очаквайки с нетърпение следващата си среща.

Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на Новия Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Новият Акропол · гр. София, ул. Генерал Гурко 38, ет. 2 · София 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp