Copy

Електронен бюлетин

 февруари 2017

ЗА ДА РАСТЕ ТВОЯТА ДУШАНе говоря за твоя Божествен Дух, който е и така не може нито да расте, нито да намалява, нито да се ражда, нито да умира, а за онази висша част в нас, която обикновено наричаме "душа".

Всички знаят, че например физическите упражнения развиват мускулите и че при всяко учение трябва да се прилага упорито упражняване на това, което искаме да расте – било то овладяване на речта или на някаква машина.

И също така, когато искаш душата ти да расте, трябва неуморно да я упражняваш всеки ден. И за това не са необходими изключителни упражнения, а е достатъчно правилно внимание, естествено насочено към това, което е духовно. Когато наблюдаваш фототропизма на листата на растенията или на кората на дърветата, опитай се да схванеш това, което се намира по-дълбоко вътре, което е двигател и причина на това, което виждаш на повърхността. Свикни да усещаш "ръцете на Бог" в своята среда така, че да изследваш всички вещи със старателността и с чистотата на малко дете.

Свикни с това няколко пъти дневно да "спреш" своята работа и усърдие, за да се отдадеш на наблюдение, макар и за няколко минути. Остави тялото си в покой и в удобна позиция, за да не те безпокои… и наблюдавай, слушай. Не се движи, не създавай шум дори и с ума си и ще можеш да възприемаш неща, скрити за обикновения смъртен. И тези неща не са тук, за да ги разказваш или за да се хвалиш с тях "на всички посоки", а за това да видиш съществуването на хиляди същества и съзвучия на природата, от които се състои Вселената. Когато разбереш това, ще станеш по-скромен и ще имаш по-голяма склонност към духовните неща.

За да може Душата ти да расте, първото което трябва да сториш, е да я възприемаш и още преди това, според възможностите си, да спреш шума на твоята персона, защото насред шума ще чуеш лошо шепненето на мъдреца.

Няма нужда да ставаш аскет в какъвто и да било смисъл (което от друга страна не е много вероятно да постигнеш) –просто дай на всяка вещ нейното собствено място и истинската ѝ стойност. Трябва ли да ядеш? Значи яж, но не се наслаждавай на това, нито търси изтънченостите, които събуждат лакомство. И така прави с всичко друго. Контролирай своето въображение, понеже именно то позлатява отражението на калта на света и те кара да тичаш, търсейки непрекъснато съкровища, които накрая ще се разпаднат в ръцете ти.

Такива и толкова прости неща трябва да правиш, ако искаш Душата ти да израства.Проф. Хорхе Анхел Ливрага
Основател на Международна Организация Новият Акропол

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)


 
И тази сутрин задръстванията в София бяха такива, че някои си продадоха колите и си купиха други, по-близо до светофара.
---.---.---.---

- Докторе, докторе, по време на изпити за шофьорска книжка ставам страшно нервен и ме е страх.
- Не се безпокойте, ще издържите.
- Но аз съм инструктор!

---.---.---.---

Вчера намерих в парка една млада гъска със счупено крило. Тя не може да отлети на юг, а тук няма да понесе зимата.
Добри хора, моля, помогнете кой с колкото може, за да мога да я отнеса до Тайланд или поне до Бали…

МИНАЛИ СЪБИТИЯ


С благодарност към дарителите

От продажбата на коледни картички, които децата от дома в с. Разлив нарисуваха при последното ни акрополско посещение, бе събрана значителна сума пари, с която закупихме необходими за дома хранителни продукти. Също така дарихме десетки дрехи, събирани в продължение на цял месец от членове, доброволци и приятели на Новия Акропол. Благодарим на всички, които се включиха в инициативите!

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ...


...от латински февруари (februarius) означава пречистване
...римският цар Нума Помпилий добавя месец февруари в календара през 6ти век пр. н. е.
...февруари е бил посветен на бог Нептун. Неговата водна природа вероятно е една от причините месецът да се свързва с идеята за очистване или пречистване.
...по време на реформите в Юлианския календар два дни от февруари са преместени в други месеци, а именно юли и август. Затова и февруари има 28 дни. Изключение са високосните години, които обединяват "излишъците" от по 6 часа в един допълнителен ден - 29ти.
... през 1712 година поради календарни промени, в Швеция февруари месец има 29ти и 30ти ден
...февруари е единственият месец, който може да премине, без да има пълнолуние. Това последно се е случвало през 1999-та и ще се случи през 2018-та година.
...прабългарското наименование на месец февруари е Тутом.
...народните наименования на февруари са Малък Сечко, Сечко или Съчен.

Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на Новия Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Новият Акропол · гр. София, ул. Генерал Гурко 38, ет. 2 · София 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp