Copy
Вижте повече тук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Февруари 2014

 Ð”А ОКУПИРАМЕ ЛИ ФЕЙСБУК?


Мили приятели, може би и Вие сте получили призив във Фейсбук "да окупираме Фейсбук с изкуство, прекъсвайки постоянните снимки на храна, суши и спорт." Харесвайки име на художник, ще публикуваш негово произведение заедно с призива.

Не знам дали авторите са си задали въпроса защо във Фейсбук преобладават темите за храна, спорт, коли, дрехи и т.н.? Това ще се промени ли с нашето "цъкане" върху Кандински, Монет или Ел Греко? Едва ли… И било то златно, стълбището никога няма да се измете отдолу нагоре. Тези теми са във Фейсбук, защото са и в умовете на хората. Ако там никой не "цъка" върху Култура и Философия… нищо няма да се промени и във външния свят.
Ако сменим "Сподели новата кола", "Харесай тази инициатива", "Публикувай своите снимки" … с "Окупирай Фейсбук с изкуство" – какво правим? Разрушаваме ли "Матрицата" или изпълняваме още едно от нейните предложения? Храним ли хората с изкуство или себе си с още една илюзия?

Ако искате да изметете стълбището отгоре надолу, заповядайте на нашите културни и образователни мероприятия. Там се занимаваме именно с това, да променяме нашето мислене и чувства в посока към Възвишените Духовни, Културни и Благородни теми. Опитът сочи, че след това при болшинството от хората, красивите идеи намират отражение и в ежедневния живот!
 
Успешен месец Ви пожелава
Антонин Винклер
Директор на Новият Акропол България

ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:

„Би било добре да спрем да си играем с големите думи и да започнем да подреждаме морално нашите малки действия.”


Хорхе Анхел Ливрага

МИНАЛИ СЪБИТИЯ:
"Билките: лек от природата"


На 19 януари в седалището на "Новият Акропол" се проведе философски дебат на тема "Билките: лек от природата". Целта на събитието бе да запознае участниците по-отблизо с природата и нейните богатства, неизменна част от която са билките.

Така посетителите, които предимно бяха дами, научиха малко повече за характеристиките и лечебните свойства на лавандулата, невена, липата, мащерката и жълтия кантарион. Към всичко това бе подготвена и дегустация на гореспоменатите билки, било под формата на чай или в някое ястие.

Надяваме се дебатът да вдъхнови участниците все повече да използват билки за подобряване на своето здравословно състояние.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: В ДОМ ЗА ДЕЦА


На 25 януари "Новият Акропол” стартира първото си за тази година посещение на дом за деца, лишени от родителска грижа. В края на учебния срок доброволците влючиха в програмата различни образователни игри и танци. Така децата имаха възможност по един по-атрактивен начин да се запознаят с географията на България, да експериментират с опитите от часовете по физика и да доупражнят своя английски. В края, за всички бе подготвена танцова хореография, която децата с помощта на доброволците успяха да разучат. Тази част допринесе за още повече настроение и усмивки за всички.

През настоящата година "Новият Акропол" продължава ежемесечно да организира социална помощ за деца. Желаещите да се включат могат да получат повече информация по телефон или e-mail.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ:
Фотоконкурс за любители


В края на януари в седалището на "Новият Акропол" бяха обявени резултатите от провеждащия се през последните 2 месеца конкурс за фотографи-любители. Фотографиите на тримата победители може да разгледате на приложените снимки. Те бяха избрани сред общо 40 фотографии от 7 автора.

В "Новият Акропол” освен лекциите по философия и доброволческите инициативи, се организират и различни културни мероприятия. Целта на културните мероприятия е да открием красотата в изкуството, природата и човека. Ето защо през лятото предстои отворена изложба на професионални снимки от Древна Гърция. За повече информация следете сайта и facebook страницата ни.
:) С усмивка всичко върви по-добре...

Две неща, които могат да подобрят напълно настроението на жената:
1. "ОБИЧАМ ТЕ"
2. 50 % намаление

Изкуството да умеем да слушаме


Онзи, който слуша само себе си, който харесва само собствените си идеи и е привлечен единствено от звука на собствения си глас, на когото не му прави впечатление съществуването на другите хора и ги използва единствено като екран, който да отразява собствените му думи, никога няма да може да разговаря нито да създаде стабилни човешки отношения.

Човек трябва да умее да слуша. Няма нужда да бъде ням или бавноразвиващ се, а да отдаде почит на тази изключителна способност като уважи човека, стоящ пред него, който също като него търси общуване.

Да умееш да слушаш е изкуство: изисква да му отделяме внимание, да оценяваме това, което другите ни казват, да разбираме защо ни казват нещата, които ни казват, да четем по очите на този, който ни говори, по същия начин, по който слушаме неговите думи, тихомълком да сътрудничим с действия, показвайки нашето активно участие в диалога.

Слушането е умението да се вземе участие в разговора в подходящия момент, без да го  прекъсваме рязко или да не обръщаме внимание на това, което другият казва. Да отговаряме, изхождайки от това, което другият ни казва и да сформираме интелигентна нишка, така че разговорът да има смисъл, с други думи - да има начало, среда и край.

Слушането означава да разбираме и да се разбираме взаимно…

Онзи, който умее да разговаря, редувайки разумно своите намеси с тези на другите, онзи, който слуша другия повече отколкото себе си, който умее да събира съкровища от всички кътчета и по време на всички минути от живота, той развива своята наблюдателност, търпение, уважение и способност да мисли.

Да умееш да слушаш е най-добрият начин да се научиш да говориш.

Делиа Стайнберг Гузман
Международен Президент на Новият Акропол

Прочетете още статии на: akropol.bg
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe