Copy
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Юни 2014

ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:


"Ако не откриваме нищо, което да си струва, то няма по-конструктивна критика от тази да започнем да работим за онова, което вярваме, че е добро и възможно. Примерът продължава да бъде най-добрият учител, най-доброто доказателство и най-съвършеният аргумент."

Делиа Стейнберг Гузман

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: Отборен дух и въображение в детски дом

На 17 май доброволците от Новият Акропол направиха своето ежемесечно посещение в дома за деца, лишени от родителска грижа, в област Правец. И този път доброволците бяха подготвили занимания и игри за малчуганите.

Началото на програмата започна с гатанки за по-малките, които целяха да провокират тяхната досетливост и въображение. След това се премина към основните занимания, които в случая бяха спортни игри и състезания. Децата бяха разделени на три отбора и преминаха през три щафетни дисциплини, в които успяха да запазят своето внимание и да изградят отборен дух. На финала имаше награди за всички, които издържаха до края като истински шампиони.

Посещението продължи с неофициална програма, в която децата, както винаги, имаха възможността да получат повече индивидуално внимание.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: Японски ден

През изминалия месец в седалището на Новият Акропол се състоя ден, посветен на японската култура.

Разнообразната програма започна с кратка лекция, която позволи на слушателите да се докоснат до идеологията на дзен-будизма, дълбоко заложена в традиционните изкуства, като калиграфия, кири-е, оригами, икебана и чайна церемония. Бяха разгледани особеностите на литературния жанр хайку, а присъстващите имаха възможността да се потопят в света на японската поезия, превръщайки се в истински творци на красиви тристишия. Последва предизвикателно упражнение за ума, тъй като участниците трябваше достойно да извоюват своята победа в една от най-древните игри в света – Го.

Мероприятието приключи с кратка демонстрация по приготвяне на суши, което гостите с удоволствие опитаха в приятната компания на организаторите, споделяйки мисли и впечатления от изминалия японски следобед.

:) С усмивка всичко върви по-добре...

Една жена имала дъщеря и син. Дъщеря ѝ се омъжила, синът ѝ се оженил. Разказвала тя на съседката за живота на своите деца:

-  Синът ми е много нещастен с жена си. Той върши всичко вкъщи - мие пода, пере, простира, дори закуска ѝ сервира в леглото. А тя, по цял ден се търкаля в леглото и завивките, гледа телевизия и само прическата я интересува.

Затова пък дъщеря ми е много щастлива. Мъжът ѝ е много грижовен - чисти къщата, по магазините ходи да пазарува, кафето в леглото ѝ носи, а тя може дълго да си почива, до късно да спи и после има време да се понагласи и при съседката да отиде, сладичко да си побъбрят...

Доверието в себе си


Доверието в себе си се появява...

Когато разберем, че не сме перфектни, но сме способни да разбираме какво е съвършенството.

Когато разберем, че е необходимо да си изясним собствените идеи и чувства, въпреки че за това трябва да се познаваме такива, каквито сме във всеки един момент.

Когато разберем, че за да постигнем дадено нещо, е нужно да изминем много крачки и да бъдем постоянни в намеренията си.

Когато разберем, че действието е предпочитано пред бездействието и съпричастността към живота е предпочитана пред апатичното безразличие.

Когато разберем, че провалите са уроци и успехите са успешно преминати изпитания по пътя.

Когато знаем, че винаги ще получаваме критики и похвали, но нито едното, нито другото няма да струва толкова, колкото това, което нашата чиста съвест посочва като позитивно и негативно за нас самите.

Когато разберем, че съжителството с другите хора е чудесно, но че не трябва да чакаме те да свършат всичко вместо нас, както и да не бъдем толкова горди, че да не приемаме никаква помощ.

Когато разберем, че когато откриваме хора, които ни превъзхождат, трябва да ги взимаме за пример, а не като повод за депресия; ако пък ги смятаме за по-лоши от нас, да видим какво трябва да избегнем, без да изтъкваме пред тях това, което сме и това, което умеем.

Когато разберем, че като човешки същества имаме общо начало и край, до който трябва да стигнем, че нашето настоящо положение има своя причина, необходимост и крайна цел.

Когато разберем, че не всичко е написано и затова и ние можем да добавим няколко думи в Книгата на живота.

Делиа Стайнберг Гузман
Президент на Новият Акропол
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe