Copy

Електронен бюлетин

Юли 2015

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ
ВДЪХНОВЕНИЕ НА МЕСЕЦА
"Важното е не да знаеш много неща, а да живееш някои от тях."
Хорхе Анхел Ливрага

Мили приятели,

МЕЖДУНАРОДНА ДОБРОВОЛЧЕСКА И ФИЛОСОФСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НОВИЯТ АКРОПОЛ празнува своята 58-а ГОДИШНИНА. По този повод искаме да се поздравим за смелостта на основателя на този проект: философът, историкът и учителят ХОРХЕ АНХЕЛ ЛИВРАГА, който е вярвал, че през ХХ и ХХI век може да се създаде и разпространи световно философско и доброволческо движение, което сред сепаратизма и расизма ще обедини хора от всички култури, континенти и цветове на кожата; сред култа към специализацията ще насочи хората да се образоват чрез сравнителна философия, изучаваща древните и модерните науки, философски учения, традиции и да постигнат цялостна визия за света и човека; сред манията по технологиите ще намери много хора, които искат да усъвършенстват себе си, а не своите уреди – развивайки психически, морални, духовни и физически способности и ценности.

Този голям Идеалист се е оказал прав! И ние се радваме, че можем днес да отбележим този факт в 55 страни по цял свят. И сме благодарни, че и през ХХ век е имало философ, който ни е показал, че ние, хората, не сме толкова различни, колкото твърди политическата и религиозната пропаганда: болшинството от нас искаме Добро и Справедливост, Красота и Хармония, търсим Мир и Духовно спокойствие, както и много сродни души, с които да ги споделим! И ги намираме...

Благодарни сме, че ни е показал, на фона на много днешни псевдо-езотерични течения, че човекът не може да постигне своето щастие, ако не помага на останалите да го намерят или не напусне своята изолация, в която се грижи само за своето собствено оцеляване и "спасение".

Философският Идеал на Хорхе Ливрага не спира да ни учи с теория и практика, че "променяйки себе си, променяме света" и "подобрявайки света, подобряваме себе си".

Ако търсите Философско усъвършенстване, ако искате с Доброволчески ентусиазъм да подобрим заедно нашата малка част от света... заповядайте в НОВИЯ АКРОПОЛ: все още има място за няколко милиона Идеалисти!

Антонин Винклер
Директор на Новия Акропол България

ПРАЗНУВАМЕ
С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)

"При нас клиентът винаги е прав." - девиз на софийските маршрутки.
-------
Всички бързи и лесни начини за изкарване на пари са систематизирани и публикувани в книга, наречена "Наказателен кодекс".
--------------
Жена дава заръка на съпруга си:
- Ще изтичам за пет миути до съседите, а ти разбърквай яденето през половин час.

 
СТАТИЯ

По случай годишнината от рождението на Херман Хесе


Немският писател Херман Хесе е роден в един юлски ден, може би горещ като днешния, през далечната 1877 година. Значителна част от творческия и житейския му път преминава през ХХ век – време, белязано от кръвопролитни военни конфликти, борби за културно и политическо надмощие и бързо развиваща се технологична индустрия. Време, в което стремежът за материални придобивки и успехи твърде често измества на заден план моралните и духовни ценности...

Творчеството на Хесе, сякаш съпротивляващо се на заобикалящата го действителност, отвежда читателя в един коренно различен свят. Независимо от това, че неговите персонажи обитават разнообразни исторически пространства и географски ширини, всички те споделят една обща реалност, която надхвърля време-пространствените измерения – всички те преживяват вътрешната същност на живота, която се крие зад воала на привидностите. Сидхарта, Демиан, Нарцис, Голдмунд и Йозеф Кнехт бродят из дебрите на душите си по следите на своята истинска природа, стремят се към себепознанието, което да ги доведе до Мъдростта, докато в крайна сметка открият, че тя се намира в тях самите. Както пише и самият Хесе: "... нима изворът на изворите не беше в собственото му сърце? Той, изворът на изворите, трябваше да бъде намерен в собственото Аз, него човек трябваше да притежава. Всичко останало бе само търсене, лутане по обиколни пътища, заблуда." (из: "Сидхарта").

С всичко това Хесе събужда и с всяка страница все повече разпалва стремежа на нас, читателите, да търсим Мъдростта, да обръщаме внимание не само на това, което виждаме с очите си, но и на това, което чувстваме със сърцата си. Вдъхновява ни да се опитваме да познаваме себе си по-добре, да се борим с недостатъците си, малко по малко да се развиваме и повече да бъдем философи...

Екатерина Илиева
Лектор в "Новият Акропол"
 
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
Email
Email
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe