Copy
Вижте повече тук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Март 2013


Мили читатели,
получавате новото издание на нашия бюлетин. Заедно с другите информации, искаме да Ви поканим на лекцията за Платон. Тази година си припомняме 2400 г. от основаването на Академията, философската школа на Платон.  Ние в Новият Акропол се опитваме да възстановим същия подход към философията:  изследване на големите истини за света и човека и тяхното директно приложение в живота на индивида и в обществото. Заповядайте да открием заедно най-мистичните дълбини на Платоновите Идеи, да погледнем къде е границата на човешкото познание и дали Истината е нещо обективно. 

Можете да прочете повече на нашия сайт: www.akropol.bg
ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:

"Животът е пълен с възможности, но когато вървим със затворени очи, няма да ги открием." 
                                                           Делия Стайнберг Гузман

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: Музикотерапия


"Музикотерапия" беше поредното събитие в календара на "Новият Акропол". Участниците изслушаха лекция за природата на музиката, за въздействието на звука върху биологичното и психическото състояние на човека.
 
Програмата включваше и практически упражнения с музика и танци, с образователна и терапевтична цел. Вечерта приключи с отворена дискусия заедно с обща вечеря.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: Социална помощ "Св. Иван Рилски"


В неделния следобед на 3 февруари членове и приятели на "Новият Акропол" посетиха дом за деца, лишени от родителска грижа "Св. Иван Рилски", община Правец. Програмата стартира с изработка на бижута от мъниста и замъци от картон, след което плавно премина към песни, четене на книжки и различни игри...
 
Както винаги целта бе една, да дадем малко внимание и любов на децата. На раздяла се оказа, че всички деца и доброволци с нетърпение очакваха следващата среща...

:) С усмивка всичко върви по-добре...

„Докторе, имам нужда от някаквo писмено потвърждение, че не мога да работя.”
„И какво ви липсва?”
„Ами, потвърждението!”
"В основата на всяка мъдрост е търпението."
Платон

СТАТИЯ: ВЪТРЕШНОТО ОГЛЕДАЛО


Спомних си притчата на Платон за Окото на Душата, което – с оглед на това накъде е насочено – вижда различни панорами и ги свързва с тъмните, сиви или направо блестящи гледки. И си представих, че всички имаме вътре в себе си нещо като огледало, което може да се върти. И то отразява това, към което е обърнато. Ако го оставим отпуснато, обърнато към земята на Света, ще отразява само сенки, опасности, ненавист.  
 
Ако успеем с малко усилие да го вдигнем, макар и хоризонтално, неговото поле на гледката значително ще се разшири и – без да изключи тъмнината, ще включва същевременно блестящи хоризонти и множество интересни същества и вещи, достойни да се взимат предвид и Душата ще разшири своите възможности за наблюдение и следователно и за разсъждаване, вземане на решения и за действие. И ако със здрава воля вдигнем огледалото още по-високо, ще видим неблагоприятните неща на света неясно и Небето пълно със Светлина ще донесе красота и радост в нашето Сърце. По природа имаме склонност към успех и радост, а нашата мъдрост се развива откривайки ни истински чудеса и скрити двигатели на видимите вещи. Ще открием във всяко творение ръцете на Бог и Неговия Ум, който отлично управлява всички идеи и всички форми.
 
И така, здравословно забавлявайки се с гледането на такива чудеса и с преживяването им, постепенно ще забравим нашите егоистични притеснения, нашето невежество, което слага на гърба на другите теглото на отговорностите...
 
Поддържайки в нашата Душа това отражение на Небето, всичко ще ни се отдава по-лесно и вървенето ще стане по-приятно, повече плодородно и радостно. В действителност си струва да положим усилие, понеже от семето на волята ще се появят гората на щастието, блаженството и емоционалното сходство със себе си и възможността ясно да се виждат характеристиките на Пътя и на Пътниците, които не можем да разпознаем с насочено към земята огледало.
 
Трептенето намалява и страхът си отива, заместен от здравословно неспокойствие, което възобновява и носи енергия. 
 
Вайкането ще се превърне в смях и естествено всички ще ни приемат по-добре.... просто затова, че сме мръднали нагоре нашето Вътрешно Огледало. 


Проф. Хорхе Анхел Ливрага
Основател на Новият Акропол

Още наши статии на: http://akropol.bg/index.php/library/articles

facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Електронен бюлетин на Новият Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe