Copy

Електронен бюлетин

август 2016

ЗА РАЗСЪЖДЕНИЕ


ИЗКУСТВОТО да СЛУШАМЕ

Онзи, който слуша само себе си, който харесва само собствените си идеи и е привлечен единствено от звука на собствения си глас, на когото не му прави впечатление съществуването на другите хора и ги използва единствено като екран, който да отразява собствените му думи, никога няма да може да разговаря нито да създаде стабилни човешки отношения.

Човек трябва да умее да слуша. Няма нужда да бъде ням или бавноразвиващ се, а да отдаде почит на тази изключителна способност като уважи човека, стоящ пред него, който също като него търси общуване.

Да умееш да слушаш е изкуство: изисква да му отделяме внимание, да оценяваме това, което другите ни казват, да разбираме защо ни казват нещата, които ни казват, да четем по очите на този, който ни говори, по същия начин, по който слушаме неговите думи, тихомълком да сътрудничим с действия, показвайки нашето активно участие в диалога.

Слушането е умението да се вземе участие в разговора в подходящия момент, без да го прекъсваме рязко или да не обръщаме внимание на това, което другият казва. Да отговаряме, изхождайки от това, което другият ни казва и да сформираме интелигентна нишка, така че разговорът да има смисъл, с други думи – да има начало, среда и край.

Слушането означава да разбираме и да се разбираме взаимно…

Онзи, който умее да разговаря, редувайки разумно своите намеси с тези на другите, онзи, който слуша другия повече отколкото себе си, който умее да събира съкровища от всички кътчета и по време на всички минути от живота, той развива своята наблюдателност, търпение, уважение и способност да мисли.

Да умееш да слушаш е най-добрият начин да се научиш да говориш.

Проф. Делиа Стайнберг Гузман
Международен Президент на Новия Акропол
 
Още наши статии на: http://akropol.bg/category/biblioteka/

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)Иванчо:
- Мамо, изгониха ме от училище.
- Защо бе, Иванчо?
- Не знам, вероятно има съкращения.
---.---.---.---

- Иванчо,обясни ми какво е това храброст?
- Храброст, госпожо, е да не знаеш нищо, абсолютно нищо и да вдигаш ръка...
---.---.---.---

- Иванчо, защо си подарил на баба си футболна топка?
- А тя защо само книги ми подарява?
 

МИНАЛИ СЪБИТИЯ


Новият Акропол 2015 видео: заедно за по-добър свят


През 2015 година продължихме с нашите дейности в областта на философията, културата и доброволчеството. В рамките на този период организирахме 3 342 международни проекта, в които се включиха 44 262 доброволци от 5 континента и помогнаха на 935 616 нуждаещи се по света. Вижте кратък откъс от това, което постигнахме заедно:
http://akropol.bg/novakropol-zaedno-2015-video/
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe