Copy

Електронен бюлетин

Ноември 2015

"Без чисто сърце не можем да стигнем доникъде…
нито до самите нас.
И чистото сърце трябва да се отразява в чистите дела."
Хорхе Анхел Ливрага Рици
БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ
МИНАЛИ СЪБИТИЯ


OТНОВО ПОМОГНАХМЕ НА КЕСТЕНИТЕ


За трета поредна година Новият Акропол, съвместно с “Мисия Кестен”, организира доброволци за екологичното събитие в помощ на болните кестени в град София. То се състоя на 25 октомври 2015 г. в градинките покрай Цариградско шосе, кв. Яворов.

Няколко часа доброволците събираха опадалата от дърветата шума, в която зимуват какавиди на смъртоносния за фотосинтезата на кестените вредител, листоминиращият молец. С усмивки, нови запознанства и добро настроение бяха напълнени пoчти 200 чувала.

Всички участници останаха доволни от съвместната работа и от възможността да помогнат на природата, от която сме част и която има нужда да поддържаме красива и чиста.
С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)

ЗА МЪЖЕ


Mъж ce oбaждa във фитнec цeнтъp и питa:
- Koлĸo тpябвa дa e виcoĸ eдин мъж, ĸoйтo тeжи 110 ĸг?
- Kъм 2 м.
Mъжът ĸъм жeнa cи:
- Bидя ли, нaли ти ĸaзax. He cъм дeбeл - ниcъĸ cъм!
-------------

Жена се занимава с едногодишното си дете и му говори:
- Щастливец си ми ти, наспа се, събуди се, похапна, поигра, сега акаш, след това пак ще заспиш...
От тоалетната се чува гласът на мъжа й:
- Имам това право - неделя е...
-------------

Едно време жените търсеха сред всички мъже поне един красавец. Сега търсят сред всички красавци поне един мъж.
ЗА РАЗСЪЖДЕНИЕ

Практикуването на философия


Философията – любов към мъдростта – не е нещо абстрактно, а се отнася до това как да разберем живота по-добре и съответно как да го живеем по-добре, индивидуално и колективно. Дълбоко в нас всички ние имаме нещо скрито, но понякога ни е страх да го потърсим. То е като да се потопиш в себе си в търсене на вътрешното злато, но да се гмурнеш във водата се иска много кураж, защото има и много страхове – от удавяне, от силни течения, от опасни риби и т.н.

Практикуването на философия е именно това да навлезеш дълбоко в своята същност, но заедно с това да действаш и навън, тъй като за да бъде философията истинска, тя трябва да се прилага както вътрешно, така и външно. Както е при всяко едно изкуство, било то музика, градинарство или друго – за да научиш нещо, е нужна практика.

Практикуването на философия се базира на няколко основни принципа:
  • постоянно развитие и овладяване на себе си, което идва чрез практика – колкото по-навътре навлизаме, толкова по-спокойни ставаме. Себепознанието води до самоувереност, тъй като когато знаем кои сме, ставаме по-сигурни и естествени и по-малко отбранителни.
  • искрена загриженост за хората – тя може да се развие чрез няколко метода: първо трябва да осъзнаем, че не сме уникални и след това да се замислим над предизвикателствата пред човечеството. Необходимо е да прозрем, че има и други освен нас и че те ни служат като огледало, дори и без да се изричат думи. Не е трудно да разберем, че у останалите хора също има страхове и агресия, породени от липсата на увереност в себе си и от нуждата им да бъдат обичани. Ние всички сме част от човешкото семейство.
  • да съзираш отвъд това, което виждаш – философът се старае да установи връзка със същността на другите и на Вселената, с народите и с държавите; да открие същината на всичко заобикалящо и на хората, какво ги прави различни и кое е най-доброто във всеки човек.
Първа цел на философията трябва да бъде развиването на самоувереност, което предполага да приемаме трудностите в живота и да се справяме с тях. Но няма как да дадете на някого увереност, не съществува "хапче за увереност" – това хапче се създава във вашата собствена вътрешна лаборатория и то само ако я използвате.

Както е казал основателят на "Новият Акропол" Хорхе Ливрага: "Прилагането на наученото зависи от нас самите, а не от човека, който ни учи."

Проф. Фернандо Шварц
Директор на "Новият Акропол" Франция
Директор на Институт по антропология "Хермес"


*Вижте повече статии на: http://akropol.bg/category/biblioteka/statii/
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe