Copy

Електронен бюлетин

декември 2016


БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


ПО СЛУЧАЙ СВЕТОВНИЯ ДЕН на ФИЛОСОФИЯТА


ЗАЩО КОЛЕДА?


Отново наближава Коледа – един от малкото общи празници, които празнуваме. Въпреки че сме забравили корените на празника, най-често нямаме търпение да дойде и да прекараме топли и сърдечни моменти с нашите близки. Защо празнуваме Коледа точно по това време? Днес вече знаем, че този празник е много древен… свързан със Зимното слънцестоене, което по-късно са приели и Християните, и са го включили в своята традиция. В много древни традиции се раждал "Божият Син" в този период на годината: Кришна, Хор, Митра или Христос… Те всички са били Велики Учители на Човечеството, които са донесли Светлина на Познанието и Мъдростта за нас, невежите, които се лутаме в мрака на невежеството.

Коледа е празник на раждащата се Светлина, която побеждава Тъмнината. Точно това се случва в Природата при астрономическото Слънцестоене във физическия смисъл, а кой знае дали не и в другите измерения на Вселената…

Коледа е празник на надеждата, че колкото и да е мрачен, несправедлив, жесток и тъжен светът, в който ни се налага да живеем, винаги има надежда да го просветлим, стоплим и подобрим. Само да не чакаме нов
"Син Божи", а да го направим – доколкото е възможно – сами.

Нека да дадем на всички наши близки малко емоционална топлина, светлината на оптимизма, нека да си разказваме истории с добър и справедлив край, да пеем весели песни. Без оглед на нашето вероизповедание – кой не иска да бъде весел и щастлив?

Ако зарежем за няколко дни потока на катастрофичните новини от медиите, ако вземем в ръката си добра книга вместо дистанционното, ако си говорим сърдечно със своите близките, а не с компютрите… със сигурност ще усетим малко повече светлина и топлина в своя живот.

Един от
"Синовете Божи" го е казал много по-точно: "Десетки свещи могат да се запалят от една, без да съкратят нейния живот. Щастието не намалява, ако се споделя."


Антонин Винклер
Директор на Новия Акропол - България


Вижте повече статии на: http://akropol.bg/category/biblioteka/statii/

Какво мислите вие?


 
А за Вас какво означава Коледа? Можете да отделите минутка и да споделите тук :-)

С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)


 
Facebook:
Жена:  "Тъпо ми е"
187 like, 42 коментара
Мъж: "Приеха ме в Харвард с пълна стипендия"
0 like, 1 коментар 
"Зубър" "
---.---.---.---

Баща и син:
"Синко, не слагай тубата с бензина до огъня!"
"Тате, стига вече с тия суеверия!"
---.---.---.---

Важно съобщение:
"Съобщаваме на всички дами, които ходиха с летни ботуши, че поради настъпването на зимата е наложително да приготвят зимните си джапанки."
---.---.---.---

МИНАЛИ СЪБИТИЯ


Новият Акропол осинови горска алея

На официална церемония по случай Международния ден на доброволчеството – 05.12. 2016 г., проведена от Дирекцията на Природен парк “Витоша” (поделение на Изпълнителната агенция по горите към Министерство на земеделието и храните), Новият Акропол-България стана официален осиновител на най-високата туристическа алея в тази планина, а именно – между х. Планинарска песен и х. Бор.

Няколко пъти годишно като едни истински доброволци ще се погрижим още една част от нашата природа да диша по-добре. Ще почистваме заедно алеята, както и ще поддържаме инструментариума й, позволяващ по-добра проходимост на туристите (дървени скари, мостове, канавки, водостоци).

Когато снегът се стопи, всеки доброволец е добре дошъл!

Коледна работилничка в детски дом

На 26 ноември доброволци от Новия Акропол предколедно посетиха дома за деца в с. Разлив. С помощта и напътствията на доброволците децата изработиха красиви коледни картички, които се продават на благотворителен базар. Приходите от него ще осигурят, като коледен подарък, хранителни продукти за детския дом.

Световния Ден на Философията 2016

На 18 ноември отбелязахме Световния ден на философията с кратка лекция за същността на философията и как тя може да ни бъде полезна в живота. След това се потопихме в съвместно четене на текстове от стоиците и Буда, а в края споделихме размишленията, идеите и впечатленията, които тези учения събудиха в умовете ни. Така прекарахме една приятна вечер, посветена на любовта към ученето и стремежът да познаваме по-добре себе си и светa, в който живеем.

Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на Новия Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Новият Акропол · гр. София, ул. Генерал Гурко 38, ет. 2 · София 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp