Copy
Вижте повече тук
Вижте повече тук
Вижте повече тук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Януари 2013

Мили читатели,
 
С началото на новата година всички очакваме подобрения, края на кризите, завръщането на прогреса и т.н. Виждам една възможност за подобрение, която зависи от нас. Нека най-напред да започна с думите на Леонардо да Винчи:
"Ако хвалиш нещо, което не разбираш добре, грешиш, но още по-лошо е, ако това хулиш."

Преди няколко дни медиите разпространиха името и снимката на млад мъж от Варна, обявен за "убиец" на едно момиче. След няколко дни се оказа, че е била грешка. Някой е сбъркал името, приличащо на "правилния" заподозрян. Обаче първото момче и семейството му са вече потънали в тежко психично състояние, в истинско безпомощно отчаяние спрямо несправедливостта, която е опетнила невинните хора. Официалните "извинения" няма да пречистят всички подозрения, няма да изсушат сълзите... Представителят на един от вестниците каза, че съжалява, но не се чувства виновен, защото първият вестник в редицата е сгрешил, а техният "само е приел и публикувал грешната информация"...
 
Хайде да подобрим света с една малка капка: да сложим край на отвратителния порок, наречен "клюкарство". Една клюка, подозрение, съмнение или безмилостна критика, една капка кал, хвърлена върху някого в днешния технологичен свят, успява да обиколи света за няколко часа...  и вече никога не може да се изтрие казаното от мислите на хората!

Не си ли струва в личен план да устоим на изкушението да критикуваме? Да не слушаме клюки и да не ги разпространяваме? Да защитим добрата възможност, вместо да подкрепим лошата? Да не отправяме съмнения, критики и обвинения без да сме напълно сигурни? Даже и ако сме сигурни, можем да направим жест, който бихме искали да направят останалите спрямо нас, ако ние се озовем в подходяща за критика ситуация...  Ð•Ð´Ð½Ð° щипка великодушно, милосърдно мълчание ще украси самите нас и света!  Или както казват арабите:
АКО ГОВОРИШ, ТО НЕКА ТВОИТЕ ДУМИ ДА СА ПО-ДОБРИ ОТ МЪЛЧАНИЕТО...!
 
Успешна и щастлива 2014-та година!

Антонин Винклер
Директор на Новият Акропол България

ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:


"Тишината създава пространство за мислене на спокойствие и е източник на светлината, която ни помага да излезем от кръстопътя. По средата на бурята тя ражда един безшумен отстров. Успокоява страстите и прояснява мисълта."
Делиа Стейнберг Гузман

МИНАЛИ СЪБИТИЯ:
АТЕЛИЕ ПО ДЕКУПАЖ: "Направи си своя Коледен Подарък!"


На 9 декември в седалището на "Новият Акропол" се проведе ателие по "Декупаж" с девиз: "Направи си своя коледен подарък!". Целта на работилницата бе да упражняваме творческото мислене, както и да направим със своите ръце подаръци за близките си.

Събитието започна с представяне на различни техники и методи за декупаж. След което дойде време и на практиката, която потопи участниците в приятна и релаксираща атмосфера. В края на занятието участниците споделиха помежду си красивите творения, които успяха да реализират с много вдъхновение и старание.
На 9 ноември в парка на Военна Академия доброволците от "Новият Акропол" се включиха в екологична инициатива за опазване на кестените. За целта доброволците събираха опадалите листата, в които зимуват какавиди на молеца, вредител

 

 

Резултатът от събраните чували бе по-добър от очакваното, както за участниците, така и за партньорите от "Мисия Кестен".

 

Благодарим на всички участващи и се надяваме на Вашата помощ отново през пролетта!

- See more at: http://akropol.bg/index.php/events/past/2013/211-v-pomosht-na-kestenite.html#sthash.9qzRvs5s.dpuf

МИНАЛИ СЪБИТИЯ:
КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО


На 22 Декември доброволци от "Новият Акропол" организираха Коледно Тържество в дом за деца, лишени от родителска грижа. Мисията на посещението бе да се предаде празничната атмосфера и дух на децата в дома.

Всичко започна с изработването на коледна украса. Тази дейност провокира децата и като следствие допринесе за множеството усмивки и творчески вдъхновения.

След като дома бе украсен, дойде време и на празненството. То включваше много коледни песни и танци. А в края посещението приключи с раздаване на малки подаръци, които освен лакомства съдържаха, също така и книжки за четене, така че насърчаваха и обучението.

От многото усмивки съдим, че вероятно успяхме да донесем много радост и топлина на децата, за което благодарим на всички доброволци, включили се в нашите инициативи през цялата 2013 г. Надяваме се през идната година да ставаме все повече, за да можем да правим все повече!
:) С усмивка всичко върви по-добре...

СЕДЕМТЕ ПЪТЯ
ЗА ДУХОВНА РЕАЛИЗАЦИЯ


Според древните традиции са съществували седем пътя за духовна реализация, седем езотерични пътя, наречени някога "тайни пътища за реализация". Кореспондират на познатите ни от книгите седем лъча, седем модалности или съставни форми в човека. В исторически план също отговарят на седемте дисциплини, които можели да се следват от човека, за да постигне успех в своята истинска професия и учение: три от тях били философски, другите четири – свободни изкуства.

По същия начин се свързват и със седморната структура, която според древните се отразява както в човека, така и в космоса. Човешкото същество не е съставено само от тяло и душа, неговата същност е много по-сложна. Древните потвърждавали, че човек притежава седем вътрешни носителя, от които произлизат и седемте пътя за духовна реализация.

Не можем да разделяме различните части, от които сме съставени. Всички те са вплетени в нас и са неделими. Човекът не е робот, който може да бъде включен и изключен. Затова понякога, когато спим – говорим; пеем без да знаем защо; текат ни сълзи от очите без видима причина. Това е плод на тези мистериозни комбинации на толкова неща, които не зебелязваме.

Нека да започнем от пътя на волята. Винаги обаче трябва да имаме предвид, че тези седем абстрактни пътя са приложими на практика само когато се комбинират; защото воля, която няма разум, който да я рационализира, емоция, която да я оцвети, живот, който да я поддържа и тяло, което да я отразява, не е воля, а невидим призрак. Такава воля не може да задвижи напълно нищо. За да бъде двигател, има нужда и от нещо, което да бъде задвижвано. Ако волята е изцяло абстрактна, изглежда несъществуваща. Може да има битие, но не съществува. Липсва й главният атрибут на живота – съществуването – и от практическа гледна точка изглежда несъществуваща.

Първият път е пътят на волята. Всички знаем, че волята се проявява като едно вътрешно желание за реализиране на дадено действие. В днешно време нашата воля е заплашена от изкуствената масовост, която извлича полза както от манипулирането на масите, така и от различни елементи на плутокрацията при манипулирането на големи суми пари, и всичко това завършва с унищожение на нашето вътрешно битие. Когато искаме нещо, нормално не поискваме това, което наистина желаем, а това, което пропагандата ни кара да желаем. Когато отиваме да гласуваме, не гласуваме, следвайки нашето вътрешно убеждение, а следвайки това, което сме прочели на плакатите или по изкуствен начин ни е било втълпено чрез някоя медия. Тази воля не е нашата, била ни е натрапена отвън.

Затова би трябвало да укрепим реализацията на волята посредством вътрешния индивид. Не става дума за индивидуализъм в смисъла на егоизъм, който ни отделя от другите, а за това да бъдем себе си, не от гордост, а от любов към истината, защото нито Бог, нито някой друг може да ни отнеме нашата същност, това, което наистина сме. С всичките ни дефекти и слабости, вътрешни страхове и съмнения всички сме несъмнено неповторима част от Природата. Различни сме и именно в нашата своеобразност се крие тази специална стойност. Сякаш сме малки, направени на ръка грънчарски съдове, от ръцете на Бог, по тъкъв начин, че всеки притежава своя отличителен белег, което показва, че не сме продукт на някаква монтажна линия.

...Прочете още цялата статия: тук

Хорхе Анхле Ливрага
Основател на Новият Акропол
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe