Copy

Електронен бюлетин

Май 2015

ВДЪХНОВЕНИЕ НА МЕСЕЦА
"Никой човек - нито мъж, нито жена няма да познае своята морална сила, докато не я изпробва. Има хиляди хора, които светът смята за достойни и почтени, понеже никога не са били подложени на изпитание."

Елена Петровна Блаватска
БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ
МИНАЛИ СЪБИТИЯ

ЕКО-СОФИЯ 2015:
Ежегодно почистване на Борисова градина


На 18 април Новият Акропол, в сътрудничество със Столична община, организира ежегодното пролетно почистване в Борисовата градина като част от екологичните си дейности. Включилите се 40 доброволци обединиха усилия в събирането на отпадъци, които варираха от обичайните чашки и бутилки до “находки” като ножове, тръби, слушалки, обувки и др.

Вдъхновени от желанието да направим нашия град по-красив и да дадем своя принос за нашия общ дом – Земята, през целия ден кипеше труд, изпълнен с ентусиазъм и добро настроение.
 

ЕКО РАБОТИЛНИЧКА


Новият Акропол организира философска работилничка по случай Деня на Земята. С помощта на различни видове природни материали като камъни, кафени зърна, семки, цветя и клонки дадохме воля на своето въображение и стремеж да изпълним ежедневието си с красота.

Изработихме практични предмети като подложки за чаши, картички, украсени буркани… Така всички прекарахме заедно една спокойна, приятна и творческа вечер – време, посветено на желанието да развиваме себе си и своите качества – внимание, търпение, сръчност, чувство за хармония и естетика.
 

ФИЛОСОФСКИ СЕМИНАР


В началото на май Новият Акропол организира тридневен семинар за членове сред природата. Програмата включваше лекции по практическа философия, упражнения по психология, Хатха Йога, разнообразни практически занимания, развиващи умствената и художествената креативност, както и способността да се сътрудничи. Всичко това бе съпроводено от смях, весело настроение и приятелски разговори на фона на красотата на Пирин.
 
С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)
ПРИ БАБА
 
- Пепи, баба, къде пише колко килограма съм? - пита баба внучето си.
- Бабо, слез веднага от лаптопа - с ужас крещи внукът.

--------------

Ако заспиш с 1 чаршаф и се събудиш с 1 чаршаф, 2 юргана и 3 одеяла...,
значи си на гости на баба си…
СТАТИЯ

В чест на Елена Петровна Блаватска


Учениците на руската философка и писателка Елена Петровна Блаватска избират от уважение към нея 8 май (датата на нейната смърт) за ден, в който да възстановят на Запад един от най-древните празници на Изтока – Деня на Белия лотос, Празника на Учителите и учениците.

Елена Блаватска ни впечатлява с много неща – с огромните си трудове "Тайната доктрина” и "Разбулената Изида”, синтезиращи хилядолетна мъдрост; с изключителните си познания, простиращи се от най-старата упанишада, през египетските папируси, цялата европейска философия и всички религии до най-модерните научни теории, издадени в тогавашните американски списания; с феноменалната си способност да чете и разбира повече от 20 езика; с основаването на международната философска организация "Теософско общество“, която обединява хиляди хора по целия свят около идеалите за Братство, Познание и Истина.

Но има още нещо, което може да ни впечатли още повече, а именно – умението й да предизвиква умовете и да разкрива пред тях нови, неподозирани територии. Чрез своята дейност Елена Блаватска прави популярни на запад идеи, които от хилядолетия са били забравени, сред които са законът за причината и следствието, наречен още карма и учението за цикличността на живота. Нито социалните, нито умствените ограничения са попречили на тази смела и борбена жена да преброди света надлъж и нашир в търсене на Истината и да премине океаните на суеверие, догматизъм и нетолерантност, които срещала по време на своя живот. Със своята работа Елена Блаватска търси допирни точки между различните религии, науката и философията, за да ни помогне да се доближим до Истината и да съборим бариерите, които обграждат ума и въображението ни.

И ние, философските ученици в Новия Акропол, искаме да отправим нашия жест на благодарност към този голям Учител.

 
Елена Петровна Блаватска (1831 - 1891)
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe