Copy

Електронен бюлетин

септември 2016

ЗА РАЗСЪЖДЕНИЕ


СИЛАТА НА ВОЛЯТА


"Никога няма да бъда пречка на себе си." (Епиктет) 
 
Волята е много повече от обикновено желание. Желанието не е достатъчно, за да живееш и да постигаш целите в живота си. То умира по-бързо и от повея на вятъра, докато волята се проявява чрез силата на вярата, постоянството и търпението. 
 
Волята означава да не се оставяме да бъдем понесени от ветровете и теченията на обстоятелствата, да спрем за миг, дори и сред разразилата се буря, и категорично да изберем правилния път, по който да поемем. Волята означава да бъдеш стабилен и постоянен – като листа, който остава прикрепен към дървото въпреки бурята, а не отнесен от нея, като дървена лодка с гребла и кормило, а не плаваща безцелно в морето. 
 
Да имаш воля означава да бъдеш като капчицата вода, чийто инстинкт неумолимо я води обратно към ОКЕАНА-МАЙКА, от който е дошла.
 
Воля е да живееш в компанията на самия себе си и да не се поддаваш толкова лесно на безбройните нужди, предизвикани от външните обстоятелства. 
Тя не унищожава личността, нито лъжливо прави човешкото сърце кораво. Вместо това волята ни учи да се смеем и плачем в правилния момент, разпознавайки кое е уместно и кое е правилното нещо, което да направим.
 
Волята ни позволява да обичаме истински, но не със страст, а с разбиране. 
 
Тя ни кара всеки ден да се стараем да постигаме по-високи цели, а не да се задоволяваме с вече постигнатото. Но това не бива да ни кара да губим от погледа си целта и идеала, към които се стремим – те трябва да останат постоянни като звездите на небето. 
 
Волята означава да се справяме с проблемите си, използвайки интелигентността, черпейки необходимия опит от грешките си, за да не ги повтаряме отново. Да не губим самообладание, когато сме изправени пред трудност, но и да не се възгордяваме и самовъзхваляваме, когато постигнем успех. Защото никой земен успех не е окончателен. 
 
Воля е да търсиш дълбоките корени на дървото на живота, а не да се задоволяваш с разноцветните му клони. Да избереш душата пред тялото. 
 
Силната воля в крайна сметка е онова, което ни кара да се стремим към Красотата и
Справедливостта, да търсим Единното, онова, което ни води към срещата с Бог.

Проф. Делиа Стайнберг Гузман
Международен Президент на Новия Акропол


 
Още наши статии на: http://akropol.bg/category/biblioteka/

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)Учителка среща бивш ученик:
- С какво се занимаваш сега?
- Метеоролог съм.
- М-да-д-д...А беше толкова сериозен и честен, като малък.    
---.---.---.---

- Мамо, в училище все ми казват че съм много разсеян!
- Момченце, майка ти живее в съседния вход!    
---.---.---.---

Влиза ученик по средата на часа: 
- Извинете, може ли гъбата? 
Учителят: 
- Ами не им знам прякорите, но гъбата да излезе.

МИНАЛИ СЪБИТИЯЛЕТЕН КУРС ПО ПРАКТИЧЕСКА РЕТОРИКА

През август проведохме Курс по Практическа Реторика, за който отново имаше повече желаещи отколкото свободни места. Програмата беше наистина интензивна, с много практически упражнения и предизвика всички участници многократно да влязат в ролята на ритор. 

Всеки използва много емоции и езика на тялото си, за да направи формата на речта си изразителна и въздействаща. Обяснихме си нагледно какво е и откъде идва сценичната треска и как можем да я преодолеем. Упражнявахме правилно дишане, интонация, артикулация, за да предаваме идеите си по ефективен начин. Към всеки от участниците имаше индивидуален подход, съобразен с неговите силни и слаби страни. Радваме се, че успяхме да открием какво значи да говориш точно и красиво и как можем да го правим на практика.

 
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на Новия Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Новият Акропол · гр. София, ул. Генерал Гурко 38, ет. 2 · София 1000 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp