Copy
Вижте повече тук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Февруари 2013

Здравейте скъпи приятели,
имаме удоволствието да ви представим нашия първи електронен бюлетин. С него ще получавате философски вдъхновения, актуална информация за нас и предстоящите ни събития. 

Можете да прочете повече на нашия сайт: www.akropol.bg

ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:

"Всеки ден трябва да слушаш поне една песен, да погледнеш една хубава картина и ако е възможно, да прочетеш едно мъдро изречение."                               Гьоте
СТАТИЯ: ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ ИЛИ ДА БЪДЕШ ПОВЕЧЕ?

Много са примерите, които показват как някой може да има много неща, но да ги използва по вреден начин или да ги загуби някой ден. Но малко са тези, които показват, че държат в ръцете си ключовете на своята вътрешна същност, властта над себе си, властта над живота си, над емоциите си, разбирането пред лицето на страданието, сила във времена на проверка, мъдрост да разпознават кои сме ние, откъде идваме и накъде отиваме.

Още наши статии на: 
http://akropol.bg/index.php/library/articles

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: Етикета на 21 век

През януари 2013 г. в "Новият Акропол" организирахме вечер "ФИЛОСОФСКИЯ ЕТИКЕТ", на която обсъдихме обществения етикет за Дами и Кавалери, отговарящ на нашето съвремие. Освен лекция за нормите и правилата, гледахме практическа демонстрация под формата на театрални сценки. Вечерта приключи с официална вечеря, по време на която незабавно приложихме наученото!

 

Надяваме се, че с програмата ще допринесем поне малко за подобрението на културността в нашето ежедневие, започвайки от личния си пример.

:) С усмивка всичко върви по-добре...

Няколко съвсем нормални израза, заради които преди 20 години всички биха ви помислили за луд:

- Ох, не мога да си вляза в пощата.
- Забравих си телефона вкъщи.
- Утре ще си купя още памет.
- Хайде да си купим домашно кино.
- Сметни го на телефона си.
- Случайно изтрих една книга.
- Свали ми снимката на телефона.
"Науката ни е довела на луната и сега е време философията да ни доведе до нас самите."
Хорхе Анхел Ливрага

СТАТИЯ: ЗА ДА РАСТЕ ТВОЯТА ДУША

Не говоря за твоя Божествен Дух, който е и така не може нито да расте, нито да намалява, нито да се ражда, нито да умира, а за онази висша част в нас, която обикновено наричаме "душа".

 

Всички знаят, че например, физическите упражнения развиват мускулите и че при всяко учение трябва да се прилага упорито упражняване на това, което искаме да расте, било то овладяване на речта или някаква машина.

 

И също така, когато искаш душата ти да расте, трябва неуморно да я упражняваш всеки ден. И за това не са необходими изключителни упражнения, а е достатъчно правилно внимание, естествено насочено към това, което е духовно. Когато наблюдаваш фототропизма на листата на растенията или на кората на дърветата, опитай се да схванеш това, което се намира по-дълбоко вътре, което е двигател и причина на това, което виждаш на повърхността. Свикни да усещаш "ръцете на Бог" в своята среда така, че да изследваш всички вещи със старателността и с чистотата на малко дете.

 

Свикни с това няколко пъти дневно да "спреш" при твоята работа и усърдие, за да се отдадеш на наблюдаване, макар и за няколко минути. Остави тялото си в покой и в удобна позиция, за да не те безпокои... и наблюдавай, слушай. Не се движи, не създавай шум, дори и с ума си, и ще можеш да възприемаш, как ти се появяват неща, скрити за обикновения смъртен. И тези неща не са тук, за да ги разказваш или за да се хвалиш с тях "на всички посоки", а за това да видиш съществуването на хиляди същества и съзвучия на природата, от които се състои вселената. Когато разбереш това, ще станеш по-скромен и ще имаш по-голяма склонност към духовните неща.

 

За да може Душата ти да расте, първото, което трябва да сториш, е да я възприемаш и още преди това, според възможностите, да спреш шума на твоята персона, защото насред шума ще чуеш лошо шепненето на мъдреца.

 

Няма нужда да станеш аскет в какъвто и да било смисъл (което от друга страна не е много вероятно да постигнеш), просто дай на всяка вещ нейното собствено място и истинската й стойност. Трябва ли да ядеш? Значи яж, но не се наслаждавай на това, нито търси изтънченостите, които събуждат лакомство. И така прави с всичко друго. Контролирай своето въображение, понеже именно то позлатява отражението на калта на света и те кара да тичаш, търсейки непрекъснато съкровища, които накрая ще се разпаднат в ръцете ти.

 

Такива и толкова прости неща трябва да правиш, ако искаш Душата ти да израства.

Проф. Хорхе Анхел Ливрага
Основател на Новият Акропол

Още наши статии на: http://akropol.bg/index.php/library/articles

facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Електронен бюлетин на Новият Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe