Copy
Вижте повече тук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Октомври 2013


Мили читатели,

пожелаваме Ви прекрасна есен и един уравновесен период на плавно преминаване от външното към вътрешното, от индивидуалното към общото…от жътвата на всичко, което са събрали нашите опитности, към вътрешната обработка на това богатство!
Ние все повече активираме нашите дейности, развивайки нас самите и подобрявайки света около нас  давайки, помагайки, работейки. Заповядайте! Включете се и вие!

ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:

"Всеки трябва да има достатъчно морална смелост, за да намери своя "лъч светлина" и да го последва, дори и останалите да му се присмиват и противопоставят." Хорхе Анхел Ливрага

На 07.10 почетохме 22 години от смъртта на основателя на  международна философска и хуманистична организация Новия Акропол. Запознайте се с:

Проф. Хорхе Анхел Ливрага Рици (ХАЛ)

Той е роден в Буенос Айрес (Аржентина) на 3.09.1930 г. и умира в Мадрид на 7.10.1991  г. Ранната смърт на неговия баща, когато Хорхе бил само на петнадесет, го води до дълбока криза, която предизвиква в него интерес към езотеричната философия. Ð’ аржентинското Теософско общество той се залавя с изучаване на история на религиите и символизъм, съчетавайки ги със следването си в Медицинския факултет на Университета на Буенос Айрес.

През 1957 г. той създава асоциация "Новия Акропол", насочена към популяризирането на философията сред младите хора, в духа на класическите философски школи. Днес тя присъства в над 60 страни в Европа, Америка и Азия.

ХАЛ неуморно пътува и редовно посещава страните, където асоциацията има центрове, насърчава културните дейности, води лекции, пише статии. Желанието да пренесе до възможно най-широка аудитория знанието и философията е от първостепенно значение в работите му. В резултат, значителна част от неговото интелектуално творчество се състои от компилации на курсове и лекции, представяни пред най-разнообразна аудитория и върху най-широк кръг от теми, но винаги свързани от едно: създаването на един по-добър свят, в който всеки ще има достъп до образование и култура.

Прочетете още за Основателя на Новият Акропол на официлания ни сайт.

СТАТИЯ: КОЙ Е "ЕВРОПЕЕЦ"?


Всеки, който живее в България, е срещал поне няколко пъти това обръщение: „Нека да бъдем Европейци”, „Да действаш като Европеец”…, където неясното име „Европеец” поема в себе си всички качества, които май липсват на „Българина”: Подреденост, Учтивост, Честност и едно дълго „и така на татък”. Вярно ли е това?

Искам да споделя последните два случая, когато чух този призив:

Първият призив бе от български шофьор на автобус на една международна линия, който с езика на строга учителка критикува някои от пътниците, които са се осмелили да ядат вътре в автобуса, което означава, че съответният шофьор трябва да почиства трохи в автобуса, след като пристигнат, вместо да отиде да си пийне своята любима бира… „Хора, хайде да бъдем европейци!” (превод: „Всеки, който ми създава допълнителна работа, е варварин и всеки, който се държи като опитомен клиент, е „Европеец”.)

Вторият случай: един човек, който асистира като „брокер” по време на оглед на апартамент, не се представя официално на присъстващите, оставя ги в своето присъствие да си разменят координати без да каже и една дума, и без да създаде никакъв протокол за огледа, напуска срещата първи, защото бърза... Когато разбира, че хората са се оправили в крайна сметка без него, обвинява представителите на двете страни в измама с това, че „е очаквал поведение на Европейци!” (превод: „Да толерираш небрежността на моята работа означава да бъдеш Европеец.”)

Искам да приключа с един призив и с едно предложение: нека да спрем да използваме думата Европеец за оправдание на нашите собствени грешки, на уютния мързел и на небрежността в нашата работа. Хайде да я използваме с ново значение: Бъди Европеец: т.е. бъди този, който се е издигнал над ограничената визия за света, която не напуска оградата на национализма и провинциалната дребнавост в мисленето и в навиците.

Антонин Винклер
Директор на Новият Акропол България
:) С усмивка всичко върви по-добре...

Веднъж, когато Сократ си седял под едно дърво, грижейки се за проблемите на своите последователи, дошла съпругата му и задъхано започнала да му крещи и проклина за нещо. Сократ я погледнал, усмихнал се и продължил да говори на последователите си. Жена му "полудяла" от яд и изляла върху Сократ цял съд, пълен с вода.

А Сократ само се пошегувал: "Така е, след гръм вали".

СТАТИЯ: ЗАЩО НЕ МОЖЕМ ДА ИЗРАЗЯВАМЕ СВОИТЕ ЧУСТВА И МИСЛИ?


Един от многото парадокси в живота е, че в нашето време на масова и бърза комуникация, на хората им е изключително трудно да общуват помежду си.

Днес, само след няколко часа, дори понякога – минути, разбираме какво се случва в другия край на света. Новините ни настигат с пълна скорост - радиото, телевизията, вестниците и списанията разпространяват информация за големи и малки събития, придавайки на всяко едно от тях различни цветови нюанси. Сякаш разговаряме с телевизора или радиото, с ежедневника или цветните страници на списанието, пълни с известни личности.

Въпреки това знаем малко или нищо за това, какво се случва в душите на нашите приятели и роднини, не сме много сигурни в това, което чувстваме и мислим за себе си и това, което е още по-лошо, е че ни е трудно да общуваме с останалите.

Хората смятат, че обичат и вярват, че умеят да мислят, но не са убедени в истинността на своите чувства и мисли. Доказателството за това се крие в скоростта, с която много хора менят своите мнения или партньори... Понякога семейните връзки се поддържат по необходимост или защото така е прието, но в тях липсва истинската обич и естественият израз на тази обич. Няма ги спонтанните думи и жестове, доказателство за съществуването на емоционална връзка.

Като оставим настрана общоприетите поздрави, думите, измислени специално за дадена ситуация, и извънредните спорове, контактът между отделните индивиди е сведен до емоционални импулси, които идват и си отиват, появяват се и изчезват със същата нестабилност, както самите импулси.

Нашите идеи за живота и неговата богата гама от различни социални, политически, икономически, религиозни и други аспекти се променят заедно с менящите се модни тенденции и тъй като никой не иска да бъде определен като "странен", се съобразяваме с тези модни тенденции, променяйки мнението си в зависимост от това, накъде ще духне вятърът.

Не можем да изразим това, което мислим по ясен и красноречив начин, тъй като в действителност не мислим, а малкото неща, за които се замисляме, не стават част от нас самите.

Прочете цялата статия на нашия сайт.
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe