Copy
Вижте повече тук
14.06.2014
14:00 ч.
Вижте повече тук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Май 2014

ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:


"Младостта не е само възрастта на усиленото учене, на първите чакани с надежда работи, на любовта и веселието, на оптимистичната илюзия на този, който има "целия живот пред себе си", но също така е време за открито проявяване на идеалите...това е възрастта, в която да ги извикаш на целия свят, да търсиш невъзможното и да победиш всичко, включително и самия себе си."

Хорхе Анхел Ливрага

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: Екология 2014


На 12 април доброволците от Новият Акропол се включиха в ежегодното почистване на Столична Община. Както всяка година и тази те почистваха парка Борисова градина.

В продължение на половин ден еко-философите се бориха с боклука в един на пръв поглед малък и не чак толкова замърсен участък. В края равносметката бе над 60 събрани чувала и задоволството на участниците от добре свършената работа.

За Новият Акропол екологията е вид практическа философия, характерна за човека, разбиращ себе си като част от природата и желаещ да я пази чиста и красива.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ:
Международен ден на книгата


През изминалата неделя Новият Акропол отпразнува Деня на книгата, като проведе курс по бързо четене.

Програмата на мероприятието започна с теория за възможностите и методите за по-бързо и ефективно четене. Също така бяха споменати и основните предизвикателства и бариери пред човека, свързани с бързото четене, както и съвети за тяхното преодоляване.

Практическата част на курса започна с упражнения за очните мускули и фокусиране на зрението. След това се премина към основните методи за бързо четене.

Директорът на Новият Акропол закри събитието с кратка реч за стойността на Книгата днес и през вековете, а също и относно важността на качествената литература и четене. Завърши с думите: "Днес празнуваме Деня на книгата, но не вярвам някога да празнуваме Деня на таблета."
:) С усмивка всичко върви по-добре...

Защо пилето пресича пътя?

Платон: За свое добро.
Аристотел: Това е в природата на пилетата – да пресичат пътища.
Карл Маркс: Исторически неизбежно е.
Хипократ: Заради излишък на флегма в неговия панкреас.
Фройд: Фактът, че вие изобщо сте загрижени за това, че пилетата прекосяват пътя, разкрива вашата сексуална несигурност.
Исак Нютон: Всяко пиле във Вселената винаги ще може да пресича пътя перпендикулярно на дължината на пътя в една безкрайно дълга права линия с постоянна скорост, освен ако пилето не спре в резултат на небалансирани противодействащи сили от противоположната на пилешкото движение посока.
Айнщайн: Дали пилето пресича пътя, или пътят се движи под краката на пилето, зависи от гледната точка.
Буда: Задаването на този въпрос отрича природата на пилето.
Вуте: Май пропуснах нещо.

ВДЪХНОВЕНИЕ:
ДА ОСМИСЛИМ НАШИТЕ СТЪПКИ


Измежду множеството психологични болести нашето време е свидетел на чести кризи на нерешителност и безредие сред хората. Много от тях прекарват живота си в едно постоянно безпокойство, защото не знаят какво да правят нито как да го направят, за да постигнат действителни резултати.

Има някои, които, за да запълнят тази празнина, се хвърлят към определени дейности, очаквайки те да осмислят живота им. Така превръщат ученето или работата в един отдушник на едно състояние, което без съмнение се корени дълбоко в самия индивид. Всяка практична дейност губи своята стойност, ако този, който я извършва, не разбира мотива за своите действия.

Винаги трябва да се питаме "за какво?" и "докъде?". Защо? Защото трябва да знаем истинския смисъл на нещата, които правим. Всичко онова, което е замислено само да запълни някаква празнота или мъка, няма да ни доведе до желаните резултати. Когато свърши този изкуствено запълнен период, създаден само да избягаме от себе си, неспокойствието и безредието се връща.

В такава ситуация човек си мисли, че е сбъркал призванието си или дейността и търси друга, за да поправи грешката. По-късно открива, че се намира в същото психологично състояние. Обвинява тези, които ни учат, обществото, което не осигурява работни места за многото работи, които бихме могли да изпълняваме. Без да отхвърляме възможността в някои случаи това да бъде вярно, почти винаги вината я носи този, който не знае защо прави дадено нещо и какво иска да постигне.

Защо? Искам да зная повече, да се подобря вътрешно, да израстна психологически, да усвоя дадено знание, за да го приложа в конкретни дейности, да помагам на останалите? Или в най-често срещаните случаи – да спечеля пари, да си купя предмети, от които се нуждая, да пътувам....? Защо? Не можем без този въпрос, но също така не можем и без отговор, който по възможност да бъде различен от "За да си запълня времето." Целта на нашите дейности трябва да бъде практична, приложима, да има смисъл, който да може да запълни празнините и нуждите в света и в нас самите.

Накъде? Когато се движим, трябва да имаме пред себе си дадена посока, която да бъде ясна и добре очертана. Така въпросът "защо?" ни поставя целта, а "накъде?" ни посочва необходимите стъпки, които ни остава да изминем и знанието, че е необходимо да ги изминем, за да ни доведат до конкретната цел. Без посока нашите действия са изложени на опасността да се размият във времето и пространството, а откритието, че не можем да изпълним своите точно определени цели, ще увеличи нашето нещастие.

Който казва "накъде", също така определя и начина, по който да стигне, защото познаването на целта предразполага наличието на способност да се изберат най-подходящите инструменти.   

Извадка от книгата "Какво правим със сърцето и ума"

Делиа Стайнберг Гузман
Президент на Новият Акропол
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe