Copy

Електронен бюлетин

Април 2015

ВДЪХНОВЕНИЕ НА МЕСЕЦА
"В ежедневното практикуване на малките действия
се крие тайната на големите постижения."


Делиа Стайнберг Гузман
БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ
УСИЛИЕТО
Мили читатели,

Покрай Световния ден на книгата на 23 април имаме хубав повод да си припомним всички ползи, които ни носи четенето – разширява не само речника ни, но което е още по-важно – кръгозора ни и умението да мислим.

Американският комик Гручо Маркс остроумно отбелязва: “Намирам телевизията за изключително образователна. Всеки път, когато някой включи телевизор, отивам в съседната стая, за да чета книга.” Противно на твърдението му обаче в 21 век книгата малко по малко губи позициите си, изместена от многобройните си съперници – телевизията, киното, интернет... Ако се запитаме защо, откриваме, че причината не е, че последните са по-полезни за ума и въображението, а чисто и просто изискват по-малко усилие.

Добре знаем обаче, че минималното съпротивление рядко ни отвежда в желаната посока – това можем да видим и в много други области. Една от тях е отношението ни към природата, за което през този месец ни подсеща да се замислим Световният ден на Земята. Тук минималното съпротивление се проявява в лекотата, с която ден след ден използваме и изхвърляме пластмасови опаковки една след друга. Без да се замисляме, без усилие, без неудобства... насъбираме тонове отпадъци, с които нямаме представа какво да правим...

Затова имаме нужда от решителнoст и воля, които да ни помагат да преодоляваме трудностите, вместо да ги заобикаляме, избирайки по-лекия път. Нека си пожелаем всички да имаме тези качества– не само през април, а през цялата година!

Екатерина Илиева
МИНАЛИ СЪБИТИЯ

Джонатан Ливингстън – Чайката


На 29 март в седалището на Новия Акропол се проведе рецитал на повестта на Ричард Бах “Джонатан Ливингстън – Чайката” – една красива история за себеусъвършенстването и пътя на развитието и любовта.

За една вечер слушателите полетяха заедно с Джонатан Ливингстън и на крилете на въображението се издигнаха над облаците на ежедневието – в чистото небе, изпълнено със светлина и слънчеви лъчи. Защото както пише и Ричард Бах: “Небето не е място, нито време. Небето – това е да бъдеш съвършен.”
С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)
РЕАЛЕН СЛУЧАЙ В ЯПОНИЯ:
Мъж се опитва да продаде Планетата Земя на търг!

Японец е пуснал аукцион в Yahoo Auctions Планетата Земя. Още по-интересното е, че има 2772 наддавания и цената минава 120 милярда долара. Началната сума е била 83 цента, но бързо е хвръкнала нагоре.

Описанието на търга е включвало и:
- Продавачът твърди, че планетата земя му е дадена от Бог и затова я пуска на търг.
- Продавачът изисква от всеки участник на търга да му изпрати писмо, с което да покаже, че е сериозен участник.
- Продавачът моли победителя на търга да се свърже с него, за да дискутират методи за доставка.

Има и секция "Въпроси и Отговори", където потребител е попитал дали е в добро състояние задната страна на Земята, тъй като на снимката се вижда само предната и няма снимки на задната.
СТАТИЯ

ЗЕМЯТА


Още в училище сме чували, че делим света на "жива" и "нежива" природа. Обаче какво означава нещо да бъде живо? Ако се обърнем към определението за организъм, ще видим, че това е всяко същество, способно да реагира на стимули, което расте и се развива и поддържа хомеостаза в стабилно равновесие. Нашата вселена прави всички тези неща. Планетата, на която живеем – също.

Земята се е родила в някакъв момент в миналото. Оттогава се развива, променя се (можем да си спомним за древния континент Пангея), поддържа своето равновесие и един ден в далечното бъдеще, като всяко живо същество, ще престане да съществува.

Ако възприемаме Земята само като парче скала, това би било същото като да възприемаме човека само като съвкупност от кости, тъкани и кожа. Всички знаем, че ние сме повече от това – имаме емоции, чувства, преживявания, мисли. Може би и Земята е много повече от скала.

Защо е трудно да възприемем Земята като живо същество? Една причина може да бъде разликата в мащаба между нея и човека. Подобно на двете пеперуди, кацнали върху старо дъбово дърво, когато едната попитала другата: "Мислиш ли, че това дърво е живо?”, а втората отговорила: "Абсолютно не. Аз кацам върху него вече 3 седмици и то не е помръднало изобщо и не е дало никакви признаци на живот".

Наближава  Денят на Земята и си струва да Ñ обърнем малко повече внимание. Заповядайте на 21 април, за да открием дали действително Земята е живо същество!

Веселина Петрова
магистър биолог
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe