Copy

Електронен бюлетин

Октомври 2015

"Животът е като огън, който топи неблагородните метали, а на чистите и силните придава якост и ги подсилва."
Хорхе Анхел Ливрага Рици

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ
МИНАЛИ СЪБИТИЯ

Есенно посещение в детски дом

На 11 октомври доброволци от Новия Акропол обединиха усилията си, за да зарадват децата от дома в село Разлив. За да постигнат тази цел, заедно с по-малките изработваха есенни дървета и животинки с истински пожълтели листа – така сътвориха красиви картини, които образуваха цяла изложба. По-големите деца пък се забавляваха с игри, развиващи вниманието, въображението, съобразителността и екипния дух, а в края, с помощта на доброволците, тълкуваха значението на различни добродетели и недостатъци и как посредством първите могат да се преодоляват вторите. Всичко това, както досега, бе съпроводено с много смях, усмивки и споделена радост.

С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)

ЗА ЖЕНИ


Защо жените масово не играят футбол: мъка е 11 жени да се появят в едно и също време на едно място - еднакво облечени.
-------------

Идеалният мъж за днешните жени е пенсионер: не живее с майка си, има редовни приходи и винаги има време за тях.
-------------

Двама мъже си говорят: 
- Знаеш ли какво е жена шофьор? 
- Като звезда в небето - ти я виждаш, тя теб не...
ЗА РАЗСЪЖДЕНИЕ

ЗА ДА РАСТЕ ТВОЯТА ДУША

 
Не говоря за твоя Божествен Дух, който е и така не може нито да расте, нито да намалява, нито да се ражда, нито да умира, а за онази висша част в нас, която обикновено наричаме “душа”.

Всички знаят, че например физическите упражнения развиват мускулите и че при всяко учение трябва да се прилага упорито упражняване на това, което искаме да расте – било то овладяване на речта или на някаква машина.

И също така, когато искаш душата ти да расте, трябва неуморно да я упражняваш всеки ден. И за това не са необходими изключителни упражнения, а е достатъчно правилно внимание, естествено насочено към това, което е духовно. Когато наблюдаваш фототропизма на листата на растенията или на кората на дърветата, опитай се да схванеш това, което се намира по-дълбоко вътре, което е двигател и причина на това, което виждаш на повърхността. Свикни да усещаш “ръцете на Бог” в своята среда така, че да изследваш всички вещи със старателността и с чистотата на малко дете.

Свикни с това няколко пъти дневно да “спреш” своята работа и усърдие, за да се отдадеш на наблюдение, макар и за няколко минути. Остави тялото си в покой и в удобна позиция, за да не те безпокои… и наблюдавай, слушай. Не се движи, не създавай шум дори и с ума си и ще можеш да възприемаш неща, скрити за обикновения смъртен. И тези неща не са тук, за да ги разказваш или за да се хвалиш с тях “на всички посоки”, а за това да видиш съществуването на хиляди същества и съзвучия на природата, от които се състои Вселената. Когато разбереш това, ще станеш по-скромен и ще имаш по-голяма склонност към духовните неща.

За да може Душата ти да расте, първото което трябва да сториш, е да я възприемаш и още преди това, според възможностите си, да спреш шума на твоята персона, защото насред шума ще чуеш лошо шепненето на мъдреца.

Няма нужда да ставаш аскет в какъвто и да било смисъл (което от друга страна не е много вероятно да постигнеш) – просто дай на всяка вещ нейното собствено място и истинската ѝ стойност. Трябва ли да ядеш? Значи яж, но не се наслаждавай на това, нито търси изтънченостите, които събуждат лакомство. И така прави с всичко друго. Контролирай своето въображение, понеже именно то позлатява отражението на калта на света и те кара да тичаш, търсейки непрекъснато съкровища, които накрая ще се разпаднат в ръцете ти.

Такива и толкова прости неща трябва да правиш, ако искаш Душата ти да израства.

Проф. Хорхе Анхел Ливрага
Основател на Международна Организация Новият Акропол

*Вижте повече статии на: http://akropol.bg/category/biblioteka/statii/
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe