Вижте повече тук
Вижте повече Ñ‚ук

Електронен бюлетин  

Май 2013


Мили читатели,

получавате ново издание на нашия бюлетин. Излиза точно преди 6-ти май – Георгьовден, когато си припомняме деня на армията, борбеността и храбростта. Като символ на този празник ни служи св. Георги, емблематичната фигура на Рицаря, който е победил Змея. Вярвам, че е полезно да си припомняме значението на този Рицар. От древния Шумер до средновековните европейски традиции, винаги намираме този Архетип на Бореца – който философски символизира нашия Дух, всичко Възвишено, Благородно, нашите добродетели и метафизически нужди, нашите Духовни Идеали и мечти. Змеят, както виждаме на най-известните икони, в действителност може само да пълзи по земята, даже не лети. Представлява нашите слабости, пороци, страхове, всичко низко, което крием в себе си, за което от време на време се срамуваме, което искаме да премахнем, но не успяваме... Това, което необуздано ни кара да действаме инстинктивно, животински, егоистично и страхливо.
 
Това е вечната борба в недрата на човека. Не е лошо от време на време да погледнем известната картина на Св. Георги побеждаващ Змея. Да ни припомня, че трябва да се борим със себе си, а не с другите. Да ни припомня, че няма нищо в нас, което да не може да се промени, преодолее или развие. Най-често ни липсват само щипка смелост да си поставим такава цел, малко храброст да не се отказваме, когато дойдат първите неуспехи и много воля да сме упорити в това, което искаме да постигнем. Ð’ списъка с нашите мечти може да има и неща, които ни усъвършенстват като човешки същества:  Ð´Ð° контролираме своите негативни емоции, да сме учтиви към другите, побеждавайки своята своенравност, да сме дейни, "убивайки" своята ленивост; да правим това, което е наш дълг, побеждавайки нашите капризи; да се осмелим да променим необходимото в нашия живот, противопоставяйки се на нашите страхове... и Ñ‚.н.  ÐÑÐ¼Ð° да е лесно, но както е казал философът Хорхе Ливрага "има тайнствена връзка между красивото и трудното."
Пожелаваме на всички смелост и силна воля!  Ð§ÐµÑÑ‚ит празник!
 
Антонин Винклер
Директор на Новият Акропол България


Можете да прочете повече на нашия сайт: www.akropol.bg
ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:

"Онова, което е зад нас и онова, което е пред нас, е маловажно в сравнение с онова, което е вътре в нас.”

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: ЕКО-СОФИЯ 2013

 

През изминалия месец екипът на "Новият Акропол" отново се включи в ежегодното "Пролетното почистване на София" заедно със Столична община. Също както миналите години почисти част от Борисовата градина. С нарастващия брой доброволци, се увеличи и броя на събрани чували боклук. От споделените снимки  Ð½Ð° нашия сайт ще добиете по-ясна представа за позитивната атмосфера и ентусиазма на участниците.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: "ФАУСТ", Гьоте

 

На 18 Април в седалището на "Новият Акропол" се състоя вечер, посветена на Гьоте и творбата на неговия живот – "Фауст". Програмата включи лекция за живота и творчеството на автора. В края на лекцията бе представен и театрален откъс от драмата му "Фауст". Целта бе да се запознаем с този класически текст, като си припомним основното послание, което носи
 
"Пътят към мъдростта минава през деятелността на живота."

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: КАЛИГРАФИЯ

 

В последната неделя на Април официално отбелязахме в Новият Акропол "Световния ден на книгата" . По този повод имахме възможността да чуем лекция за писмеността на различните култури и тяхното развитие във времето. Също така изгледахме кратък късометражен филм на тема книгите, което можете да видите на нашата facebook страница. След теорията дойде време и на практиката, а именно на кратък курс по калиграфия, който имаше целта да развиваме естетиката на писмените ни прояви посредством писането на красиви и стилни букви, думи, изречения...


:) С усмивка всичко върви по-добре...

Прибира се жената вкъщи и заварва съпруга си с мухобойка в ръка:
- Какво правиш? - пита тя.
- Не виждаш ли? Убивам мухи.
- И колко успя да убиеш? - пита тя отново.
- Три мъжки и две женски. - отговаря той.
Жената пита изнервена:
- И как различаваш мъжките от женските мухи?
Той отговаря:
- Три бях върху кенчето с бира, а две седяха на телефона.

"Вътрешният покой, а не бойните умения са белегът на истинския самурай.”
Пътят на война

СТАТИЯ: Ð›Ð•Ð¡ÐÐžÐ¢Ðž и ТРУДНОТО - СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ НАИСТИНА?

 

Обикновено правим това, което ни е лесно или това, което владеем добре. Въпреки това Сенека твърди: "Не се осмеляваме не защото нещата са трудни, те са трудни, защото не се осмеляваме." За да растем, трябва да се изправим пред неизвестното. Защо да чакаме?
 
Лекотата сама по себе си не съществува. Ако попитаме отделните хора, кое за тях е трудно, всеки един от тях ще ни отговори по различен начин.
 
Има неща, които знаем и можем да правим, има и неща, които не знаем и не можем да правим.
 
Това, което е асимилирано е лесно 
 
Това, което вече сме се научили да правим, е лесно, защото го владеем и можем да го изпълняваме добре. Това, което сме научили и асимилирали, проявяваме чрез лесни и уверени действия в живота.
 
Това, което е непознато е трудно 
 
Подобно на горното твърдение, трудността сама по себе си не съществува. Тя зависи от човека и натрупаните знания. Това, което не знаем и е ново за нас, носи маската на трудността. 
 
Вероятно, за да избегнем дадена ситуация, продължаваме да твърдим, че нещо е "трудно" в продължение на много години. Но това нещо всъщност не е толкова непознато или ново, колкото повтаряща се ситуация, от която се боим. Това означава, че не сме се сблъскали наистина с тази ситуация и не сме натрупали опит от нея. 
 
Преживяването на страх от нещо ново ни пречи да усвоим онова, което е трудно.
 
За да преодолеем трудностите в живота, не трябва да се поддаваме на самия страх.
 
Трудностите са част от живота
 
Нормално е да имаме много трудности в живота си. Всички ние сме дошли на този свят, за да се учим, да придобиваме нови знания и да помогнем на душите си да се пробудят и да се отворят за мъдростта. Ако в някакъв момент всичко стане лесно, това трябва да ни послужи като предупреждение: или от много време сме спрели да се учим, или сме станали толкова неосъзнати, че дори не можем да разпознаем кои са следващите стъпки по пътя на развитието ни.
 
Трудността е онова, което трябва да бъде завладяно
 
Трудността е това, което ни конфронтира в настоящия момент от нашето духовно развитие и това, което трябва да придобием в нашето личностно развитие. Тя ни се струва като предизвикателство, но всъщност е едно непрестанно упражнение, което ни гарантира, че нашите преживявания достигат съзнанието ни, а не просто докосват повърхността. 
 
Това, което е лесно, вече ми принадлежи. Това, което е трудно, трябва да развия.

Делиа Стайнберг Гузман 
Международен Президент на Новият Акропол

 
Още наши статии на: http://akropol.bg/index.php/library/articles
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe