Copy

Електронен бюлетин

април 2016

Скъпи приятели,
през  Ð¼ÐµÑÐµÑ†  Ð°Ð¿Ñ€Ð¸Ð» се отбелязва Международният Ð´ÐµÐ½ на Земята (22.04.), което се проявява в поредица екологични събития, проведени от различни организации (включително и от нас). Това е много хубава възможност да направим нещо полезно за нашата планета и да възстановим Ð¾Ñ‚ношението си към природата, от която сме част. Ние, в съгласие с традиционната философия,  освен видимата екология развиваме също и вътрешна екология, свързана с пречистване на нашите недра. Стремим се да изхвърлим боклуци, събрали се под формата на слабости и недостатъци (като например страх, несигурност, мързел, надменност, суета, егоизъм...) и възобновяваме чистота под формата на хармония и възвишени ценности, които наричаме добродетели (като ÑÑŠÑ‡ÑƒÐ²ÑÑ‚вие, внимание, готовност за помощ, търпение, учтивост...). Това е път към познанието на себе си, по който вървим ежедневно.

Пожелаваме на нас всички – нека всеки ден можем да се държим към природата и нашата планета сякаш е Денят на Земята.

ЗА РАЗСЪЖДЕНИЕ


Как изглеждат героите днес? Къде са те?


"Всеки, който върви по своя път в живота е герой. Всеки, който… осъществява това, на което е способен, е герой…"  Ð¥ÐµÑ€Ð¼Ð°Ð½ Хесе

Понякога хората си задават подобни въпроси. Чудят се дали да очакват рицар с меч, или може би мускулест мъж с наметало или маска, някой, който умее да лети, или има други супер сили?

Героят е някой, който успява да преодолява трудности и когато го прави, си казва: „Дотук добре“. След което продължава напред, тъй като знае, че това е било само едно изпитание, а на пътя, по който е поел, го очакват още. Героят не се страхува да се изправи пред трудностите, защото знае, че именно те го правят по-силен, по-добър - те го отличават. Отличават от кого - от другите? Вероятно, но го отличават и от бледото копие на него самия – това, което не се е престрашило да се изправи пред трудностите и не ги е възприело като изпитания.

Част от величието на героя е това, че той е достатъчно искрен, за да признае пред себе си, че не е велик, но също така дръзва да се стреми да бъде такъв. Човек, който се стреми да познае истинското величие и да го олицетворява чрез делата си. При героя делата и думите са едно.

Героят е човек, който дава пример и вдъхновява другите, но не защото иска непременно да ги вдъхнови, а просто защото върши това, което смята за правилно. Той е човек, който не влиза в задълбочена дискусия със себе си, когато трябва да действа, нито търси извинение или оправдание. Героите разбират смисъла на следния цитат и действат според него:
"По-добре да бъдеш малка светлинка, отколкото голяма сянка."

Защото истинските геройства не се измерват като малки или големи – всяка добрина е от значение и всяка победа е важна.

Та, как изглеждат героите днес?

Така както са излгеждали вчера, така както ще изглеждат и утре – на пръв поглед подобно на другите хора. Но при внимателно вглеждане се вижда, че тези хора всъщност „греят“ - от това, че са успели да изкарат на показ по-добрата част от себе си, и че са се осмелили да бъдат не зрители, а участници в живота.

А къде са героите? Те са сред нас. И в самите нас.
Нека събудим героя в себе си!


Още наши статии на: http://akropol.bg/category/biblioteka/

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ


С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)Бракоразводен процес. Съдията се обръща към съпруга:
- И все пак, защо решихте да се разведете?
- Не мога да живея с тази заядлива жена - пояснява мъжът - представете си - първи май, празник, седя си аз пред телевизора, за да гледам празничната програма, а тя седи до мен и само мърмори: "Кога ще изхвърлиш елхата, кога ще изхвърлиш елхата!"
---.---.---.---

- Длъжен сте, в края на краищата да си поставите една цел - да станете друг човек! - казва съдията на подсъдимия.
- Опитах се, господин съдия, но веднага ме осъдиха за фалшифициране на лични документи.
 ---.---.---.---

В Библията пише, че дъждът е продължил 40 дни и 40 нощи. Наричат го Великият потоп.
В Англия му викат лято.

МИНАЛИ СЪБИТИЯЕКОРАБОТИЛНИЧКА


През април Новият Акропол, вдъхновен от настъпващата пролет и Световния ден на Земята (22.04.), организира еко работилничка. Участниците получиха възможност да развихрят своето въображение и с помощта на изцяло естествени материали да изработят красиви и полезни за ежедневието предмети като картички, моливници, свещници, подложки за чаши.  Ð¢Ð°ÐºÐ° по време на вечерта се родиха много нови идеи как да разкрасим домовете си и да ги изпълним с енергията и светлината на събуждащата се през пролетта природа.
 
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe