Copy
Вижте повече Ñ‚ук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Юни 2013


Mили читатели,

в нашия нов електронен бюлетин Ви предлагаме размишление над темата "Щастието". Кой от нас не би искал да бъде щастлив? Защо тогава толкова малко хора успяват или смятат, че са успели? Защо жителите на България са се озовали на последно място в класацията на Европейския Съюз в анкетата: "чувствате ли се щастливи?“

Да не би да са разбрали: "чувствате ли се богати?", "чувствате ли се правилно оценени?", "чувствате ли се здрави?", "грижат ли се добре за вас?", "имате ли честни и интелигентни политици?“,  "чувствате ли се обичани?", "чувствате ли се красиви?" ... този списък би могъл да бъде безкрайно дълъг. А въпреки това, всичко написано тук има един общ знаменател:  почти изобщо не зависи от нас или само частично. Струва ли си да сме нещастни заради това?

Древногръцкият философ Епиктет е казал, че има само един път към щастиетода бъдем безразлични към това, което не зависи от нас. И да се безпокоим само зaради това, което е подвластно на нашата воля.Това не е никак лесно, но безспорно освобождава от много излишни страдания, психически мъки, от завистта, яда, от самосъжаление и едно дълго т.н. – тоест от много неща, които не са съвместими с Щастието!

Ако ще се радваме на това, което сме постигнали, на нашите малки дела, които сме извършили, на дълговете, които сме изпълнили, на радостта, която сме дали на другите, на приятелите които имаме, на това, че никой не може да ни купи с пари, нито с евтини обещания, на това, че знаем кои сме, откъде идваме и накъде отиваме... това още не е "Нирвана“ или "Раят“, но най-малко е едно дълбоко, трайно и успокояващо чувство, което защо да не бъде "Щастие“?!
(Следващият път нека да отговаряме по-оптимистично в анкетата!)
 
Антонин Винклер
Директор на Новият Акропол България


Можете да прочете повече на нашия сайт: www.akropol.bg
ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:

“Ако искаш да бъдеш щастлив - бъди!”  Ð›ÐµÐ² Толстой

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: МОНА ПРОВЕДЕ
СВОЕТО ОБЩО СЪБРАНИЕ ЗА 2013 Г.

 

Международна организация Нова Акрополис (МОНА) проведе годишното си общо събрание в град Тел Авив (Израел), на коeто присъстваха делегати от около петдесет страни на четири континента: Европа, Азия, Америка и Океания.
 
Акценти от Програмите за Философия, Култура и Доброволчество на МОНА бяха представени от делегациите, включително и фигури като: през последната година повече от 3000 души са присъствали на курсовете ни по Въведение в Сравнителна философия на Изтока и Запада, в центровете на МОНА по света има 673 библиотеки с отворени програми за четене, и по отношение на доброволческите й програми - повече от 2000 действия са предприети по цял свят, включващи 40 000 доброволци, а възползвалите се от тях са около половин милион души.
 
Промените, приети от Народното събрание, включват и предстоящо откриване на центрове на МОНА в няколко нови държави в Европа, Америка и Азия, както и нови програми за изследване и за обучение в областите Наука и Изкуства.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ:
ПОСЕЩЕНИЕ НА Ð”ЕТСКИ ДОМ

 
През месец Май доброволци от "Новият Акропол" отново посетиха дом за деца, лишени от родителска грижа, в село Доганово. Този път програмата беше на научна тематика, а именно физика и химия.
 
Деца и доброволци реализираха много експерименти, някои от които - изригване на вулкан, надуване на балон от бутилка, "виждане" на звука. Децата бяха много ентусиазирани и останаха със затаен дъх от опитите. Надяваме се, по този начин, с малко да сме допринесли за интереса им по съответните предмети по време на училищните часове.

:) С усмивка всичко върви по-добре...

Отишъл един човек при Буда и му казал:
- Аз искам щастие! Как да го постигна?
Буда отвърнал:
- Първо, махни "Аз", това е его. После, махни "искам", това е претенция... Виждаш ли, сега ти остана единствено щастие!

„Който не си спомня някогашното щастие, днес вече е старец.”     Ð•Ð¿Ð¸ÐºÑƒÑ€

СТАТИЯ: 
ДА БЪДЕШ ЩАСТЛИВ Ð’ СВЯТ НА ТРЕВОЖНОСТ 

 

Общоизвестно е, че живеем в свят, който преминава през една голяма криза. Свят, който постоянно се трансформира, който върви към дълбоки промени. За много от тях не подозираме, докато други вече се виждат и усещат. Тези промени са все по-интензивни, извършват се на всички нива – от икономическото и социалното, които засягат човешкото население, до екологичното, което засяга флората, фауната и планетата като цяло.
 
Няма нужда да изброяваме огромното количество растителни и животински видове, които са застрашени от изчезване...Глобалното затопляне на планетата, замърсяването и разтопяването на полярните ледове принуждават стотици видове да емигрират в други зони с надеждата да открият по-добри условия за оцеляване. Народите също емигрират в други градове с надеждата да открият по-добри условия за живот, отколкото в своите собствени.
 
Старите световни сили: Европейският съюз, САЩ и Япония се намират в пълна криза, която е не само икономическа, но и криза на собсвената идентичност, а да не говорим за кризата на човешките морални и духовни стойности. Други нови икономически сили се подготвят на хоризонта и също искат да намерят своето място в света: Китай, Бразилия, Индия...
 
Разрушаването на околната среда, масовостта на хората в големите градове и системната експлоатация на ресурсите на планетата продължават да се увеличават неумолимо. Откриваме природни катастрофи на все повече места по света.
 
Спешно трябва да се намерят решения. Не е достатъчно да се търсят с добри думи, изричани повече с добра воля отколкото с ефективност, от хуманитарни и екологични асоциации. Трябва решенията да се открият и да се приложат. Новият Акропол също предлага рeшения, като ги прилага ефективно в повече от 60 страни, в които има представителство. Читателят може да се увери в това, разглеждайки страниците на нашите клонове в света, или нашия ежегоден Бюлетин. /www.acropolis.org/
 
Нашите решения се основават на едно философско преосмисляне на живота, на нашата цивилизация и на човешкото същество не като враг на Природата, която трябва да експлоатира, а като неин съюзник. Какъв е смисълът на еволюцията на човешкото същество? Каква е нашата мисия в света? Големите мъдреци и учители са говорили, че най-голямото благо за човека е щастието. Кой не иска да бъде щастлив? Всички искаме да сме щастливи. Но въпросът е на какво основаваме критерия за своето щастие?
 
За голяма част от човечеството в наши дни щастието се основава на придобиването и поддържането на материални блага, били те собственост, социален престиж или материална сила. Но настоящата реалност в света показва, че това не прави хората щастливи, а точно обратното – създава повече тревожност, за да се притежават още повече материални блага или, за да се запази това, което вече се притежава.
 
В Новият Акропол мислим, че щастието се основава на по-важни неща. Основава се на чувството за истинска морална отговорност пред нас самите, пред нашите близки и пред Природата. Основава се на събуждането на душата и на съзнанието. Това провокира едно истинско духовно развитие, което довежда до солидарност, съжителство и сплотеност между хората.
 
За радост вече не сме единствените, които мислят по този начин и които виждат в това възможно решение на настоящата световна криза. В средата на юли 2011 се случи нещо, което би било немислимо преди три десетилетия: Генералната Асамблея на Обединените нации на ООН прие една необвързваща резолюция, като превърна Щастието в "показател за развитие" на една страна.
 
Това предложение било изложено от правителството на Бутан (държава в северна Индия), от техния представител в ООН Лату Вангчук с цел да се постави щастието в центъра на международното политическо управление. Накрая то беше прието със седемдесет и шест сподръжника, един от които е Обединеното Кралство.
 
Идеята се основава на модела за "Брутно Национално Щастие", който ще измерва качеството на човешкия живот, като се опитва да намери равновесие между материалното и духовното. Това означава, че по някакъв начин много страни са осъзнали факта, че показателят за Брутния вътрешен продукт на една страна не е достатъчен, за да задоволи нуждите на хората, които не са единствено материални.
 
Примери като тези ни карат да разберем по-добре значението, което има Новият Акропол като международна философска, културна и доброволческа организация. Посредством формирането на по-добри човешки същества Новият Акропол се стреми да създаде един по-добър свят за всички нас, където да цари едно истинско уважение към другите и към Природата.
 
Проф. Георгиос Алварадо Планас
Заместник Международен Директор на Новият Акропол
 
Още наши статии на: http://akropol.bg/index.php/library/articles
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe