Copy

Електронен бюлетин

Октомври 2014

вижте повече информация тук
вижте повече информация тук
вижте повече информация тук

Очаквайте още..


"СПОДЕЛИ МЪДРОСТТА", Философско четене, 21.11.2014
Лекция: ЕРИХ ФРОМ, 9.12.2014
Лекция: ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОСТ ИЛИ СВОБОДНА ВОЛЯ, 19.01.2015

 

ВДЪХНОВЕНИЕ НА МЕСЕЦА


"Ведрината изгражда един малък кръг от спокойствие, за да размишляваме, и от светлина, за да излезем от кръстопътя. Създава един остров без размирици, в средата на бурята. Усмирява страстта и избистря мисленето."  Делиа Стайнберг Гузман

С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)


Из матурите:  

Книгите са прозорец към света, но не са врата.
Агамемнон и Менелай са били братя, но това се знае със сигурност само за първия.
Ню Йорк закъснява спрямо гринуичкото време, защото Америка е открита много по-късно.
Римляните били големи строители. Тяхно дело са много павирани пътища, измежду които най-прочут е Млечният път.
Карл V е роден при леля си, защото майка му тогава не била там.
Наполеон бил диктатор, защото имал способността да диктува по няколко писма наведнъж.

СТАТИЯ:

ДА РЕШАВАМЕ КОНФЛИКТИ
ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА СЕ ПОЯВИЛИ


Понятието "конфликт" идва от латинския език, където означава просто "сблъсък" и първоначално е имало по-скоро неутрално значение. Отрицателният заряд е придобило по време на историята, покрай безкрайната човешка неспособност да решаваме конфликти, защото не разбираме какъв смисъл имат и следователно как да подхождаме към тях.
Къде се ражда конфликтът? В недрата ни… Ежедневно преживяваме "вътрешни конфликти", принудени да избираме между "приятното и неприятното”, "неприятното и неприятното" или даже между две "приятни” неща, избирайки едното и губейки с мъка другото. Да добавим конфликтите, породени от несъпоставимостта на желанията и потребностите на Тялото, Емоциите, Ума и Духа…, които се сблъскват на полето на съзнанието, всеки отправен в различна посока. Умеем ли да ги решаваме? В полза на коя част от себе си го правим? Според какви критерии? Мислим ли въобще над това? Искрено: нямаме много обмислена стратегия, нито метод, нито критерии, които да не бъдат диктувани от външния свят.
Защо тогава да се учудваме на неспособността да решаваме външните конфликти с другите хора? Те са логическото отражение на вътрешния ни свят и хората стават огледала, в които виждаме своите собствени недостатъци – макар че никак не е лесно да си го признаем.
 
Ако се научим да решаваме вътрешните си конфликти и ако го правим ефективно и постоянно, ще постигнем чудодейното умение, за което говорят даоистките мъдреци: "да решаваш проблемите още преди да са се появили". Това умение е плод на ПОЗНАНИЕТО НА СЕБЕ СИ и на постигната в следствие на това ВЛАСТ НАД СЕБЕ СИ – над всички части. Това е път на Философията, която ни учи кои сме, откъде идваме и накъде отиваме. Който не знае кой е в действителност: как би могъл да не бъде в конфликт със себе си? Който пък знае откъде идва и какъв е смисълът на живота му и неговата цел, как да не решава успешно своите вътрешни конфликти? И щом решава успешно вътрешните, как да не бъде успешен и при външните? Опитай… например, с помощта на нашата
следваща лекция "Властта над Себе си”.
 

Антонин Винклер
Директор на Новия Акропол България
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe