Copy

Електронен бюлетин

Декември 2014

вижте повече информация тук
вижте повече информация тук
вижте повече информация тук
вижте повече информация тук

ВДЪХНОВЕНИЕ НА МЕСЕЦА

"Най-добрият начин да проектираме бъдещето е да живеем правилно настоящето."  Хорхе Анхел Ливрага Рици

Мили читатели,

По-малко от две седмици ни делят от така обичаните и чакани коледни празници. Но какъв е в действителност техният дух? Ако включим телевизора, ще останем с впечатлението, че Коледа е времето от годината, в което да напазаруваме най-новите модели мобилни телефони – както за себе си, така и за своите приятели и роднини. По улиците, в магазините, навсякъде ни залива внушението, че това е времето на промоциите, намаленията и трескавото пазаруване, а не на топлината, радостта от общуването, нежността към близките и щедростта към непознатите.

Украсяваме улиците и домовете си със светещи лампички, които да разпръснат мрака в най-тъмната и студена част от годината и разбира се, за да се заредим с малко коледно настроение. Обаче остават още едни светлинки, които чакат да бъдат запалени – тези, които се намират в нашите души и ни озаряват с цветовете на любовта, радостта, благородството и алтруизма. И чието сияние, макар и невидимо с просто око, може да освети нас, домовете ни и любимите ни хора много по-силно от всичките лъскави подаръци и бляскащи лампички. Защото както казва Антоан дьо Сент Екзюпери: "Най-същественото е невидимо за очите.” Какъв по-подходящ момент от Коледа да си припомним тази идея?
МИНАЛИ СЪБИТИЯ

Езикът на тялото

На 16 ноември в седалището на Новия Акропол се проведе мероприятие, посветено на езика на тялото. В първата част участниците се запознаха с някои теоретични препоръки за това как да подобрят уменията си за невербално общуване и станаха свидетели на няколко кратки сценки, в които нагледно бе демонстрирана неговата важност. Във втората част присъстващите, благодарение на редица упражнения, получиха възможността лично да се убедят в положителните резултати, до които води уместната употреба на жестове и пози. Както винаги, всичко това бе съпроводено с не една комична ситуация, смях и весело настроение.

Световният ден на Философията

Философска школа Новият Акропол отбеляза Световния ден на философията със събитие, което се състоя на 21 ноември 2014 г. За въведение в темата послужи лекция за същността на философията, за това как тя може да бъде полезна във всекидневието и как в забързания си живот да намерим време да си зададем някои от въпросите, осмислящи човешкото съществуване: Кой съм аз? Откъде идвам и накъде отивам? Какъв е смисълът на моя живот?

Вечерта продължи с четене на класически текстове от стоическата философия на запада и от мъдростта на йога, идваща от изтока, които не само дават множество поводи за размисъл, но и създават възможността да се сравняват помежду си и да се открива общото в тези на пръв поглед толкова различни системи.

Така – с много размишления, философски разговори и вдъхновения, бе отбелязан този толкова специален ден – Денят на любовта към Мъдростта.

Световният ден на Доброволчеството

Новият Акропол отбеляза Световния ден на доброволчеството на 5 декември. По този случай бяха представени многото лица на доброволчеството в международната организация – образователно, под формата на разнообразни лекции и курсове; културно, включващо художествено ателие и театрална група; социална дейност, представляваща посещения на домове за деца, лишени от родителска грижа и екологично, с което се опитваме да направим града, в който живеем, малко по-чист и красив. Разбира се, участниците в събитието получиха покана и вдъхновение да се включат в дейностите, които им допадат и така също да поставят началото на своя доброволчески опит.

Така Денят на доброволчеството за нас се превърна в чудесен повод да отпразнуваме своя труд и да си припомним, че съвременният свят, с всичките му недостатъци, може да бъде подобрен. Стига ние не само да мечтаем, но и да работим за едно по-добро и по-светло бъдеще.

С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)

Най-странните неща, за които клиентите питат в книжарницата:


Клиент: Искам книга за Холокоста. Обаче да не е много тъжна.
***
Клиент: Харесвам книги, които историите в тях наистина са се случили. Като „Здрач“.
***
Клиент: Не обичам биографии. Главният герой почти винаги умира накрая.
***
Клиент: Търся книгата "Ромео и Жулиета". Става въпрос за битката между фамилията Ди Каприо и друга банда.
***
Клиент: Имате ли копие от "Джейн Еър". Четем я в нашия клуб за книги.
Книжар: Разбира се, един момент.
Клиент: Благодаря. Знаете ли, ходя в клуб за книги, но мразя четенето.
Книжар: Защо ходите тогава?
Клиент: Всъщност, не знам. Купих си книгата "Как да разговаряме за книги, които не сме прочели", за да направя нещата по-лесни. Но не я прочетох.
***
Клиент, който купува "Пътешествията на Гъливер" от Джонатан Суифт: Мисля да пътувам и реших, че това четиво ще ми даде доста идеи къде да отида. Изглежда той е ходил на най-интересните места по света!
***
Клиент: Искам да купя книга на съпругата ми.
Книжар: Разбира се. Каква книга?
Клиент: Нещо розово. Жените харесват розовото, нали така?
ВДЪХНОВЕНИЕ от НАШИТЕ УЧИТЕЛИ

СРЕЩУ ОТДЕЛНОСТТА ИМАМЕ НУЖДА ОТ ДОВЕРИЕ


Думата "обединение" идва от латинските unus и facere – "да стане едно". Това означава да се съберат заедно много различни части, които са тясно свързани и да се комбинират по такъв начин, че да постигнат хармонично и хомогенно единство. Това е действие на сближаване, на връзка, която ако не би съществувала, всяка от частите или съществата биха последвали различен път – нещо, което само по себе си не е лошо, но би довело до това да са разделени, разединени и противопоставящи се едно на друго. Без този жест на обединяването, щяхме да живеем в постоянен хаос, в който щеше да ни е много трудно да открием смисъл в съществуването и неговите променящи се обстоятелства.

Действително болестта, която потиска настоящото историческо време и която е била в дълъг период на инкубация, е отделността, разделението, явната борба между все по-малки фракции, завършваща с индивидуални конфронтации. Тази болест може да се види в различни области: политическата, културната, религиозната, артистичната, социалната, както и в семействата. Може да бъде преживяна по улиците на големите градове и вече се усеща и в по-малките. Недоверието е повелител и господар на човешките умове и това води до неучтивост, грубост, раздразнение, безскрупулност, неискреност, егоизъм...

Не е възможно да съществува никакво съжителство, когато благородството на любовта не присъства и когато надделява поглъщащото чувство, че "АЗ" съм единственият човек в света.За да съжителстваме, трябва да разширим своето съзнание и да оставим пространство за всички живи същества. Трябва да разберем живота във всички живи същества и да схванем безкрайността на вселената. Трябва да знаем стойността на всичко, което съществува... и да сме достатъчно смели, за да споделяме това, което сме, с всички други. Никой не може да достигне до собствената си себереализация, ако няма респект към себереализацията на другите.

Това, от което имаме нужда, е сериозна доза обединение - както всеки един от нас, така и всички като цяло. Имаме нужда отново да преживеем реалността на голямото семейство – Човечеството, щастието на приятелството, на взаимното доверие, на желанието за подкрепа и помощ, да се гледаме отново в очите и да откриваме сияещи истини вместо плашещи сенки.

Делиа Стайнберг Гузман
Международен Президент на Новия Акропол
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe