Copy
УЪРКШОП
част от фестивала
СОФИЯ ДИША


31.08.
от 16 до 22 ч.
на ул. Шишман

Вижте повече тук
ЛЕКЦИЯ:
09.09. от 19 ч.

Вижте повече тук
КУРС
начало: 18.09. 20 ч.

Вижте повече тук
ЛЕКЦИЯ:
27.09. от 19 ч.

Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Август 2014

ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:


"Ти не си само купчина емоции и страсти; също така имаш интелигентност, с която да наблюдаваш себе си "отвън" и да чертаеш своя собствен път."

Проф. Хорхе Анхел Ливрага
Основател на Новия Акропол

От живота на Буда:
НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ


Един млад човек видял прегърбен беловлас старец и го попитал:
- Старче, на колко години си?

Старикът отговорил през смях:
- Оооо, тази година станах на четири!

Младият човек се ококорил, а после казал:
- Дядо, защо се шегуваш с мен? Косата ти е бяла, кожата ти е набръчкана, целият си превит – как можеш да си на четири години?

- Наистина съм на четири, това е! Толкова години живях безобразно, интересувах се само от себе си, търсех изгода и лъжех. И само преди четири години се запознах с учението на Буда, и разбрах, че трябва да се върши добро, че трябва да се отърва от своята алчност, гняв и глупост и с ясно съзнание да разбера своята съкровена природа. И едва в тези последни четири години моят живот придоби смисъл; едва сега усещам радост и спокойствие. Ти ме попита на колко години съм. И ако аз съм живял нормално само тези четири години и знам, че това е истинският живот – отговорих ти – на четири години съм!


Повече статии на: akropol.bg
:) С усмивка всичко върви по-добре...

Колко души са нужни за да се смени изгоряла крушка?

Автомонтьори - 6: Първият ще счупи крушката с чук, а 5 ще тичат за резервни части.
Адвокати: Зависи на колко ще можете да платите.
Полицаи - 10: Един стъпил на масата и държи крушката, 4 въртят масата, други 4 се въртят в обратна посока, за да не се завие свят на първите 4, а десетият стои до вратата с пистолет в ръка и пази да не дойде токът.
Бизнесмени - 10: Един ще смени крушката, а девет ще започнат дискусия на тема "Защо няма потребителско търсене на изгорели крушки".
Британски лордове - нито един: Според тях самите те светят достатъчно.
Енергетици - 3: Един - ръководител на работата, един - отговорен изпълнител и един електротехник.
Мафиоти - 3: Първият ще свие крушката, вторият ще го застреля и ще му я вземе, а след това ще ликвидира и третия, за да няма свидетели.
Психолози – 2: Единият да я смени, а другият да интерпретира резултатите.
Психоаналитици: Зависи от детството на крушката.
Свещеници - 1: Той ще вдигне очи нагоре и ще моли усърдно лампата да светне.
Истински мъже - нито един: Истинският мъж не се страхува от тъмното!

---------:)------------

В час по философия професорът застана на катедрата, изпълнена с различни предмети и зачака студентите да утихнат.

Тогава взе голям празен буркан и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.

После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.

Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно "да".

Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките. Студентите се разсмяха.

"Сега, каза професорът, когато смехът утихна, искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот - семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите
и предпочитанията ви - все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща - работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало - малките неща.

Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите.
Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък."


Една от студентките вдигна ръка и попита:
"А какъв беше смисълът на бирата?"
Професорът се усмихна.
"Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири."
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe