Copy

Електронен бюлетин

Февруари 2015

ВДЪХНОВЕНИЕ НА МЕСЕЦА

 â€œÐ–ивей в мир с хората и в борба с пороците си.”  
Латинска мъдрост

БЪДЕЩИ СЪБИТИЯ
МИНАЛИ СЪБИТИЯ

Философско кафе на тема Екология

Как да бъдем по-екологични в ежедневието си? Това беше основният въпрос, който участниците във философското кафе на тема Екология, организирано от Новия Акропол, си задаваха в неделния следобед на 25 януари.

В предварително подготвени реферати бяха представени по-задълбочени подробности по въпросите, свързани със замърсяването на водата, въздуха и почвата, както и с щетите, които нанасят минната индустрия и добивът на нефт. Получихме полезни съвети как да ограничим разхищението на вода и да намалим употребата на пластмаса и хартия. Запознахме се също и с процеса рециклиране и със съдбата на отпадъците в цветните контейнери. По време на дискусиите споделихме по какъв начин всеки от нас би искал да приложи тези препоръки, за да даде своя принос към опазването на нашия общ дом – Земята.

Така в края на вечерта участниците напуснаха събитието твърдо решени от сега нататък да не оставят водата да тече, докато мият зъбите си или насапунисват чиниите, да не забравят платнената торбичка, когато отиват да пазаруват и да помислят дали наистина се нуждаят от поредния документ, преди да го разпечатат. Защото в хода на дискусията не веднъж се убеждавахме, че големите промени започват в умовете и делата на всеки един от нас.

АТЕЛИЕ: мартенички

Вдъхновени от наближаването на пролетта и красотата на българските традиции, доброволци от Новия Акропол по време на три поредни петъци се включваха в Ателие за изработване на мартенички. Участниците си припомниха позабравените умения да въртят бели и червени конци, които да се сплитат в гривни и да превръщат безформената прежда във весели Пижо и Пенда.

В хода на работата доброволците се осмеляваха все повече и повече да дадат воля на своето въображение – така се родиха съвсем оригинални пеперудки в бяло и червено, елегантни цветя, приличащи колкото на мартенички, толкова и на брошки, щъркели, кокичета и какво ли още не... Така, със смях и веселие, участниците в ателието вляха живот, енергия и ентусиазъм в тази така любима на малки и големи българска традиция.

С УСМИВКА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО-ДОБРЕ... :)
ПОПИТАХА ДЕЦАТА ЗА ЛЮБОВТА.. :)

Как човек решава за кого да се ожени?
Трябва да намериш жена, която харесва същите неща като теб. Например, ако харесваш спорта, на нея трябва да ѝ харесва, че го харесваш. И трябва да се грижи за непрекъснатите доставки на чипс. (Алекс, 10 години)

Какво ще направите, ако първата среща не върви добре?
Ще избягам, ще се прибера вкъщи и ще се правя на умрял. На следващата сутрин ще се убедя, че всички вестници са писали за смъртта ми. (Камен, 9 години)

Какво правят хората, когато излязат на среща?
На първа среща хората обикновено си говорят лъжи, за да предизвикат интерес един към друг и да излязат на втора среща. (Мария, 9 години)

Кога е добре да целунеш някого?
Правилото е следното: ако целунеш някого, трябва да се ожените и да имате деца. Така е правилно. (Йордан, 8 години)
Според закона трябва да сте навършили 18, така че по-добре да се съобразите с това. (Калин, 7 години)
Когато си богат. (Мони, 7 години)

Кога е най-добре да се ожените?
23 е най-подходящата възраст да се ожените. Дотогава ще познавате човека от цяла вечност. (Ники, 10 години)

Какво според вас е любовта?
Когато мама играе с мен на любимите ми игри. (Преслав, 7 години)
Любов е, когато кажеш на момче, че харесваш ризата му, а после той започва да я носи всеки ден. (Нели, 7 години)
Любов е, когато дадеш на някого от пържените си картофки, без да искаш в замяна от неговите. (Криси, 6 години)

 
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ...

ДЖОРДАНО БРУНО

 

17 февруари е изключително подходящ ден да си припомним важността на толерантността – една способност, благодарение на която можем да приемаме хората дори когато не ги разбираме и да обмисляме трезво идеите им дори когато не сме съгласни с тях. Защо ли? На този ден преди точно 415 години, на Площада на цветята в Рим, италианският философ, астроном и математик Джордано Бруно е бил изгорен от Инквизицията заради възгледите си.

Неговото престъпление се състояло в това, че в своите трудове и лекции си позволявал да оспорва някои от основните доктрини на църквата. Най-известни са твърденията му, отнасящи се до астрономията, които звучали нелепо на неговите съвременници, а днес са потвърдени от достиженията на модерната наука. В разбиранията си отива по-далеч и от Николай Коперник - първият Ренесансов астроном, който предлага и доказва идеята, че не Земята е центърът на Вселената, както е било прието да се вярва дотогава, а че Слънцето е точката, около която се движат останалите планети. Въпреки този напредък, по време на живота на Джордано Бруно е било невъзможно да бъде прието, че останалите звезди са като нашето Слънце - той е бил първият, който е твърдял, че те не са светещи лампи, закачени на небесната сфера, а звезди, подобни на Слънцето, около които се въртят планети, някои подобни на нашата, които пък се населяват от живи същества. Така той говори за безкрайността на Вселената и за безбройността на обектите, които я изпълват.

Но Джордано Бруно не си е навлякъл гнева на църквата единствено с идеите си за космоса, а с нещо много по-опасно – умението си да учи хората и да ги кара да мислят – това е била целта, която е стояла зад лекциите, които е изнасял и книгите, които е пишел. Подтиквал е стремежа да се поставят под въпрос общоприетите догми, за да се отвори нов път към знанието и разбирането на човека и Вселената, да се събуждат душите и да се прогонва невежеството. Учел е за Бог, но за Бог, който може да бъде открит навсякъде и във всичко – от най-голямата звезда до най-малкото цветенце, а не за Бог, който награждава и наказва от трона си на върха на небето.

При всичко това съвсем не е трудно да си представим колко усилия е положила църквата, за да го залови. През 1592 г. тези усилия са се увенчали с успех. Джордано Бруно прекарва седем години затворен в тъмница, държан гладен и подлаган на кой знае какви мъчения с единствената цел да се откаже от своите учения. Но той така и не го прави – защото знае, че макар правото на силата да е в ръцете на неговите мъчители, правото на истината е на негова страна. Или както казва самият той на своите обвинители, когато произнесли присъдата му: "Произнасяте присъдата ми с по-голям страх от този, с който аз я изслушвам."

Предразсъдъци, невежество, нетолерантност. Това са причините, довели до смъртта на този голям учен и философ. Затова нека и ние се опитаме лека-полека да ги изличаваме от психиката си и да се научим да не подготвяме въображаеми клади в умовете и сърцата си за идеите, с които не сме съгласни.
Facebook
Facebook
Официален уебсайт
Официален уебсайт
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2014 || Електронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸Ñ Акропол || Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук: unsubscribe