Copy
Вижте повече тук
Вижте повече тук
Вижте повече тук

Електронен бюлетин  

Март 2014

РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА ЛЮБОВТА

През февруари милиони хора празнуват Любовта, но нека помислим малко за самата нея...


В повечето митологии по света има божества на Любовта. А кой не е чувал за богинята, родена от морските вълни, прелестно красивата Афродита?

Платон описва две Афродити: едната, родената от Уран (Небето), Афродита Урания е богиня на чистата любов, “достъпна за малцина” (казва се, че тя е тази, която вдъхновява поетите, извисява душите на влюбените); а другата е Афродита Пандемия (Афродита на народа) - богиня на плътската любов, богиня, достъпна за всеки.

Древногръцкият мислител и философ Плотин също пише за Любовта – проявяваща се с няколко форми – Ерос и Афродита: “Ерос не е само възникващата в душата страст, ами е и демон. И тъй без съмнение всекиму е известно, че онази страст, която приписваме на Ерос, се появява в душите, които се стремят да се съчетаят с нещо прекрасно... На каквото се възхищаваш или с каквото си сроден, към неговите образи искаш да се приобщиш... Афродита е като окото на копнеещия, позволяваща на влюбения чрез него да види предмета на желанието си, ала и изпреварващо го, изпълващо се самото то със съзряното, още преди да е дало на оногова възможността да гледа чрез него... Ерос е изпълненото око, когато говорим за любовта на някого спрямо някого, а не просто любовта..”

Афродита ни вдъхновява, олицетворявайки всеки аспект на любовта, вдъхновението, красотата. Афродита ни напомня да живеем в нашите умове, а не в нашите сърца – да даряваме и излъчваме любовта си, да виждаме и ценим красивото, и да се стремим към него. Афродита ни показва, че любовта притежава невероятната способност да променя хората, както в мита за Пигмалион – една статуя се превръща в топла и румена жена. Когато човек обича, е способен на всичко, защото Любовта ни кара да задвижим всички сили у себе си, независимо от ситуацията, напр. майка, помагаща на детето си. Тази сила е скрита в нас, спи там дълбоко и я проявяваме толкова рядко. Какво ли би се случило, ако помагахме повече на хора в нужда, ако споделяхме по-често любовта си. И породената от това положителна енергия ще се развихри и неимоверно ще завладее околните, а като последствие – какво по-хубаво от това - да имаш съмишленици в раздаването на топлотата на любовта.

Нека по-рядко позволяваме на Ерос да влияе на живота ни, защото тези страсти, смесени с инстинкти и емоции, само ни принизяват до материята. Нека по-често се сещаме за Афродита Урания, Небесната, прилагайки на практика, взимайки нейния божествен пример за красота, галантност, нежност, любов към познатия и непознатия, любов към всичко живо и неживо, любов към мъдроста.

ЦИТАТ НА МЕСЕЦА:


„Както е казал Платон, красивото е една чиста идея и красотата е неговата проява в света. Следователно нека да се опитаме да създаваме красота под всякаква форма, основавайки се на хармонията като равновесие и на здравата връзка между естетиката и етиката. Нашето намерение е да открием съдържащата се в космоса хармония и да я оживим в микрокосмоса, който наричаме човек.” 

Делиа Стейнберг Гузман

МИНАЛИ СЪБИТИЯ: Нутритерапия


На 9 февруари в седалището на "Новият Акропол" се проведе дебат на тема "НУТРИТЕРАПИЯ - Здравословното хранене". Дискусията бе открита от директора на организацията, който изнесе лекция по темата, базирана на изследванията на Института за Нова медицина "Серапис". Така бяха повдигнати въпроси за идеалното съотношение, количеството и качеството на хранителните продукти, включващи напр. въздействието на млякото, захарта, солта и кафето върху човешкото тяло.

След това бяха изнесени два реферата: за ролята на отделни хранителни вещества за тялото и за вредните изкуствени съставки в храните; а другият – за принципите и ефекта от разделното хранене.

В края на мероприятието бе подготвена здравословна вечеря, която съдържаше различни ястия, приготвени с висококачествени продукти, следвайки добре подбрани рецепти.

МИНАЛИ СЪБИТИЯ:
Посещение в приют за кучета


В съботния следобед на 15 февруари доброволци от "Новият Акропол" посетиха приюта за кучета в село Богров. Инициативата целеше да помогне на стопаните на приюта с развеждането на кучетата, които цяла седмица седят затворени.

Доброволците подходиха с внимание и грижа към животните, като повечето тичаха заедно с тях в двора на приюта. Останалите пък успокояваха и галеха по-плашливите кучета.

Създалата се атмосфера бе много приятна и жизнена - както за доброволците, така и за кучетата, които се оказаха изключително дружелюбни към своите гости.

Доброволците се надяват, че са успели да помогнат на всички страни в ситуацията и да обърнат достатъчно внимание на най-верните приятели на човека - Кучетата.
:) С усмивка всичко върви по-добре...

Из държавен вестник:
"100 на 100" ЕООД    "16 Партизани" ЕООД    "АЗ" ООД
"Аман" ЕООД    "Бабка експорт импорт" ООД
"Барака 97" ЕООД    "Бетонинтелект" ЕООД
"Бъдеще 1984" ООД    "Варварски минерални бани" ЕООД
"Вирус" ООД     "Глас на мир" ООД    
"Джентелмен туризъм" ООД    "Зурла" ООД
"Кафе, чай, офисмрежи" ООД     "Кълъч" ООД  
"Лъвът на Юда" Фондация   "Мистерия 2000" ЕООД  "Небесен пътешественик" ООД
"Орион спорт сред природата" ООД
"Паркиране и гаражи мениджмънт" АД  
"Пет розови котки" ООД      "Сноб и син" ЕООД    
"Сори Интернешънъл" ЕООД     "Танцуващ облак" ООД
"Тук е тъй"ООД     "Щит и меч" ЕООД      "Як шоп" ООД

ДА ГРЕБЕШ СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО


"Разликата между плаващия дънер и лодката, изработена от същия дървен материал е, че тя има гребла, с които може да гребе срещу течението." Д-р Н. Шри Рам

Чух тези думи от него в далечната си младост. Тази фраза не бе част от неговите лекции и не съм сигурен, че присъства в някоя от книгите му. Появи се спонтанно по време на разговор. Мислил съм много над тези поучителни думи и когато дойде време да дам форма на най-висшите идеали във Философската Школа по класически начин, притчата за дънера и лодката завладя всяка моя мисъл, чувство и действие.

Повечето мъже и жени са като дънери, хвърлени в реката на живота – първоначално сухи и цели, а след това мокри и изгнили, те се носят по течението, което силните хора на този свят са определили. Ето ги – удрящи се един в друг, с безчувствено насилие, мръсни и кални, без посока или цел, докато не се разпаднат на трески и не изчезнат от повърхността на тази вечнотечаща река, без да знаят, откъде идва тя и накъде отива. И още дънери, разпокъсани, нарязани, носещи се от едната на другата страна, едва съпротивляващи се на течението със своето собствено тегло! Лутащи се безцелно като стадо овце в своето безкрайно пътуване. А колко са уморени! През деня слънцето прогонва мрака, а кората е изгнила; през нощта множеството сенки се понасят хоризонтално и много рядко някой от дънерите издига единия си край към звездите.

Реката на дънерите! Има все повече и повече от тях, блъскащи се, нараняващи се и чупещи се един друг... Реката на дънерите! О, как съм размишлявал над това! И ето че през годините научих една почти забравена техника за издълбаване на солидна дървесина, за да стане тя по-лека – на същата онази дървесина, от която всички ние сме направени - кратки удари с тесла по повърхността и след това жар, повтаряйки непрекъснато това действие.
...

Хорхе Анхел Ливрага
Основател на Международна Организация
Новият Акропол


Прочетете цялата статия на: тук.
facebook
facebook
website
website
Like
Tweet
Forward to Friend
+1
ВАЖНО: Ако не виждате нито една от снимките, моля проверете, дали вашата електронна поща не изисква допълнително да маркирате, че искате визуализиране на получените снимки, напр. "Display images below". В този случай, натиснете дадения линк и ще можете да се насладите на пълния формат на електронния ни бюлетин.

Copyright © 2013 Ð•Ð»ÐµÐºÑ‚ронен бюлетин на ÐÐ¾Ð²Ð¸ÑÑ‚ Акропол Всички права запазени  
 
Ако желаете повече да не получавате нашия бюлетин, можете да се отпишете от списъка тук:  unsubscribe