Copy

Buletinul informativ „Expert-Grup”

martie 2020

    În această ediție:

Efectele pandemiei - între solidaritatea UE și reziliența vecinilor estici
• Crearea și consolidarea parteneriatelor – o strategie de succes în promovarea educației financiare în rândul populației
• Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” anunță lansarea celui de-al doilea apel de propuneri de proiecte pentru finanțare
 Campania de educație financiară „Dă sens banilor”: plățile fără numerar, mai multă siguranță, mai mult confort 
• Campania de educație financiară „Dă sens banilor”: asigurarea auto
Campania de educație financiară „Dă sens banilor”: riscurile financiare
Banca Națională a Moldovei și Expert-Grup au organizat prima sesiune a școlii de educație financiară „Dă sens banilor”
Expert-Grup și Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova își vor consolida eforturile pentru creșterea nivelului de informare a populației în mai multe domenii considerate prioritare pentru dezvoltarea comunităților
În mai multe localități selectate în cadrul inițiativei „Bugetul Meu”  au avut loc ședințele de constituire a coalițiilor locale pentru bugetare participativă
Denis Cenușă, expert asociat la Expert-Grup este de părere că „răspunsurile UE la coronaviroză necesită o angajare eficientă din partea Moldovei, Ucrainei și Georgiei - prin extinderea comunicării politice și sectoriale, facilitarea accesului la echipament medical european și revizuirea agendelor de asociere pentru a reflecta nevoile sanitare în perioada post-COVID”.
În încercarea de a adresa complexitatea sistemului financiar, prin explicarea simplă, pe înțelesul tuturor a principalelor produse și concepte financiare, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare și-au unit eforturile în promovarea educației financiare în rândul populației. Inițiativa a fost sprijinită de Fondul pentru Buna Guvernare al Guvernului Marii Britanii.

Programul de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer oferă suport financiar organizațiilor societății civile regionale și locale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru susținerea activităților orientate spre promovarea principiilor bunei guvernări. Termenul limită de prezentare a propunerilor de proiect este 15 mai 2020.

Unul din cele mai sigure și comode instrumente de plată fără numerar este cardul bancar. Acesta poate fi obținut odată cu deschiderea unui cont bancar și utilizat în țară sau peste hotare, la bancomate, magazine sau alte puncte comerciale care au instalate dispozitive de acceptare a plăților prin card (terminale POS). Cele mai răspândite carduri bancare sunt: card de debit și card de credit. 
RCA, CASCO, Carte Verde – care este diferența? Există multiple polițe de asigurare auto: asigurare de răspundere civilă auto (RCA), Carte Verde sau CASCO. Acestea diferă prin faptul că sunt obligatorii sau facultative, că acoperă diferite tipuri de riscuri sau că sunt valabile în anumite zone geografice. 
Riscul reprezintă probabilitatea sau amenințarea de deteriorare, vătămare, pierdere sau orice altă situație adversă cauzată de vulnerabilități externe sau interne și care poate fi evitată prin anumite acțiuni preventive. Riscurile ne pot afecta pe noi personal, sau familia și sunt prezente în majoritatea domeniilor vieții - sănătate, muncă, în trafic etc.
Deși sunt atât de diferiți, îi unește pe toți dorința de învăța mai multe despre creditare, gestionarea bugetului, investiții și protejarea de riscurile financiare. Este vorba despre cei 12 tineri veniți din 10 localități din țară la școala de educație financiară dasensbanilor. Școala de educație financiară a continuat la  Banca Națională a Moldovei unde participanții au avut posibilitatea să vadă colecția de monede comemorative și jubiliare emise de BNM și de alte bănci centrale. 
Expert-Grup și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova au semnat la începutul acestei luni un acord de parteneriat. Obiectivul acestuia este consolidarea eforturilor pentru creșterea nivelului de informare a populației despre educația financiară, transparența bugetară, bugetarea participativă. În acest sens, bibliotecarii din cadrul Sistemului Național de Biblioteci vor avea oportunitatea să contribuie la dezvoltarea comunităților locale organizând evenimente și lecții publice în baza competențelor dobândite cu suportul Expert-Grup.
În mai multe localități selectate în cadrul inițiativei „Bugetul Meu”  au avut loc ședințele de constituire a coalițiilor locale pentru bugetare participativă. Coalițiile nou-constituite își propun să motiveze autoritățile locale să sporească nivelul de deschidere și transparență bugetară, să îmbunătățească gradului de înțelegere în rândul populației a bugetului public local și să creeze unu cadru prielnic care să asigure creșterea nivelului de implicare a cetățenilor în procesul bugetar și soluționare a problemelor locale. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2019 „Expert-Grup”, All rights reserved.
 

info@expert-grup.org
Republic of Moldova,
Chisinau, MD-2012,
Alexandru Bernardazzi 45 street 


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.