Copy

Buletinul informativ „Expert-Grup”

noiembrie 2019

    În această ediție:

• Expert-Grup invită cetățenii să se implice în semnalizarea problemelor legate de exploatarea resurselor naturale în Republica Moldova
• O călătorie inedită pentru sute de elevi și studenți pe „Drumul banului”
Raportul de Stare a Țării 2019: inegalitățile sociale și economice sunt în scădere, dar pe termen lung există riscuri majore de diminuare a progreselor înregistrate
• LIVE text. MACRO 2019 „Atenuarea inegalităților: o precondiție fundamentală pentru o creștere economică durabilă”
• Cum poate fi diminuată evaziunea fiscală în Republica Moldova? Tragem linia primelor experimente economice organizate în acest an
• După 3 trimestre din anul 2019 toate băncile continuă acumularea de profit
Lecție publică cu Cristi Danileț, judecător la Tribunalul de la Cluj-Napoca, România organizată în cadrul cursului universitar „Anticorupție și buna guvernare”
Partenerii regionali ai proiectului „Bugetul Meu” beneficiază de instruiri pe subiectul bugetării participative
Expert-Grup și Banca Națională a Moldovei au organizat mai multe focus-grupuri pe subiectul educației financiare, în cadrul unei inițiative susținute de Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare
Expert-Grup a lansat în cadrul unei conferințe de presă harta interactivă a resurselor minerale ale Republicii Moldova - prima resursă digitală din țara, care localizează minele și carierele din Republica Moldova și oferă informații despre caracteristicile acestora. Harta dispune de un modul de raportare prin care utilizatorii platformei pot raporta problemele pe care le pot observa în procesul de exploatare a resurselor minerale în localitățile din proximitate. 
Peste 600 de elevi și studenți au participat, în perioada 4-8 noiembrie, la evenimentul „Drumul banului”, organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Economisirii. Economistul Dumitru Pîntea de la  „Expert-Grup” menționează că „un nivel mai înalt de educație financiară în rândul populației este, pe de o parte, un câștig individual pentru fiecare familie, dar și un bun colectiv în sensul eficientizării canalului de transmisie a politicii monetare, pe de altă parte”. 
Expert-Grup în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova au lansat în cadrul celei de-a șaptea ediții a conferinței internaționale MACRO 2019, Raportul de Stare a Țării – o radiografie cuprinzătoare a situației economice și sociale din țară. Ediția din acest an a adus în discuție impactul inegalităților social-economice asupra stării țării în încercarea de a identifica propuneri cu caracter strategic care să ofere suport categoriilor vulnerabile de populație și să le asigure creșterea veniturilor.
Potrivit Raportului de Stare a Țării, în 2018 - 2019, ratele anuale de creștere a Produsului Intern Brut s-au stabilizat în jurul nivelului de 4%, fără a produce schimbările structurale de care are nevoie economia Republicii Moldova. Cea mai mare parte din Produsul Intern Brut - peste 80%, continuă să fie constituită din consumul gospodăriilor, influențat puternic de remiteri. Cele din urmă înregistrând o scădere continuă, dar și o erodare a capacității de a asigura creșterea economică și atragerea investițiilor.
La sfârșitul lunii septembrie, trimestrul III al anului 2019, principalele tendințe din sistemul bancar sunt determinate de așteptările inflaționiste în creștere pentru sfârșitul anului 2019 începutul anului 2020. Astfel, creditarea înregistrează o extindere semnificativă doar în direcția persoanelor fizice, care percep diferit creșterea ratelor de dobândă mai ales în condițiile în care ratele la creditele imobiliare sunt plafonate. De cealaltă parte, agenții economici rămân mult mai precauți în a accede la creditul bancar. 
Expert-Grup în parteneriat cu ASEM și laboratorul de economie experimentală din Montpellier au prezentat în cadrul unui eveniment public rezultatele preliminare ale studiului privind fenomenul evaziunii fiscale în Republica Moldova. Evenimentul și-a propus să prezinte o serie de recomandări de politici pentru diminuarea evaziunii fiscale și să prezinte o analiză comparativă a rezultatelor experimentelor economice desfășurate în Republica Moldova și Franța.
„Dacă este să discutăm despre integritate și anticorupție în Republica Moldova ar trebui să folosim ca exemplu țara de peste Prut, țară prietenă, vecină și dacă vreți, cea de care ne leagă, dacă vreți, o istorie comună” susține judecătorul Tribunalului de la Cluj-Napoca, Cristi Danileț, în discursul de deschidere a lecției publice „Integritatea în justiție - o condiție a statului de drept”.
Care sunt cele mai bune practici internaționale în implementarea tehnicii de bugetare participativă, aflăm în cele două zile de instruire organizate în cadrul inițiativei Bugetul Meu, de la Giovanni Allegretti - expert internațional cu peste 20 de ani experiență în domeniu. Potrivit expertului, ponderile din bugetele locale alocate bugetării participative pot varia, de la câteva procente, până la sub 1%. 
De la nordul țării, până la sud și de la est până la vest, tinerii au nevoie de educație financiară. De acest lucru ne-au convins cele peste 100 de persoane care au participat la focus-grupurile organizate în cadrul proiectului de educație financiară „Dă sens banilor”. Educația financiară este cu atât mai importantă în contextul în care mai bine de 500.000 de persoane au credite active la bănci sau companii de microfinanțare. Focus-grupurile au fost organizate în cadrul unei inițiative susținute de Ambasada Marii Britanii la Chișinău.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2019 „Expert-Grup”, All rights reserved.
 

info@expert-grup.org
Republic of Moldova,
Chisinau, MD-2012,
Alexandru Bernardazzi 45 street 


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.