Copy
Ce opțiuni avem și cum să folosim emoțiile pentru noi în loc să ne lăsăm folosiți de ele  Se spune că atunci când ești cuprins de furie, nu ai ce să faci. Poate doar să respiri adânc, să înghiți în sec și să treci mai departe. Este, însă, o sabie cu două tăișuri, așa că metoda aceasta poate fi de ajutor...
 
Poate ești unul dintre acei oameni care au avut răbufniri de furie. Totul pare în regulă până la un moment dat când te enervezi și dintr-o dată explodezi. Sau poate ai resentimente față de anumite persoane sau situații. Lucruri care s-au întâmplat în trecut, pe care le-ai depășit, însă de fiecare dată când îți amintești de ele, retrăiești exact stările de atunci. Sau poate lucrezi într-un mediu în care ceva te irită permanent, ții situația sub control, etalezi un zâmbet politicos și un comportament tolerabil social DAR… dintr-o dată, totul iese la suprafață. Se revarsă și se manifestă complet în afara controlului tău conștient.
 
După aceea te simți vinovat și furios pe tine. “De ce am făcut asta?”, “Ce rost are?”, “Ce-a fost în mintea mea?”, “De ce-am reacționat așa?”, “Cum am putut?” Sună cunoscut?
 
Linia dintre a fi complet în control și a răbufni sub presiunea unei emoții negative violente este foarte fină. O fracțiune de secundă.
 
Eliberarea de emoții negative poate fi unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți restabili sau menține condiția fizică și mentală. Din păcate însă, este una din cele mai neglijate arii din viețile multor oameni.
 
Școala nu ne învață să dăm atenție emoțiilor noastre. Cu atât mai puțin celor negative. Tristețea este apanajul slăbiciunii, manifestările furiei sunt dezaprobate social, iar curentele dezvoltării personale actuale ne îndeamnă permanent “fii pozitiv!”. Și totuși, cu toții avem stări neplăcute din când în când. Adică zilnic.
 
Impactul experiențelor negative din trecut este reprimat și păstrat în structura noastră interioară, devenind unul dintre acele lucruri cu care ne obișnuim fără a ști că putem face (alt)ceva. Mulți considerăm o rușine recunoașterea lor sau le vedem ca pe un atribut al vulnerabilității care nu dă bine, iar majoritatea nu știm că avem opțiuni. Sau picăm într-un tipar auto-justificativ în care ne convingem că nu avem de ales. “Asta sunt”, ne spunem, “asta e”. “Așa sunt eu, nu sunt o persoană bună, obișuiește-te cu asta”.
 
Oricare ar fi abordarea ta asupra subiectului, s-ar putea ca acest articol să-ți deschidă o perspectivă nouă.
 
Ok, dar de ce ne-am bate capul cu asta?
Bagajul emoțional negativ din trecut, fie că suntem conștienți de el sau nu, ne limitează potențialul și performanțele. Ne reduce opțiunile de comportament la tipare învățate și repetate în timp. Ne alterează relațiile și starea de sănătate, ne consumă energia și ne erodează resursele. Eu m-am crezut cel mai calm om din lume multă vreme și totuși am dus după mine un ulcer pe fond nervos. 15 ani. Apatie, demotivare, corp slăbit, dureri de cap, blocaj în cerc vicios, dificultăți de concentrare  – sunt doar câteva din efectele secundare ale emoțiilor negative.
 
Deci, ce se poate face?
Abordarea cea mai răspândită este că nu ai ce să faci în privința stării tale emoționale. Te simți cum te simți și gata, nu-i așa?
 
Nu chiar. Dr. Tad James, unul dintre creatorii programării neuro-lingvistice și fondatorul uneia dintre cele mai mari școli de training din lume, a dezvoltat o metodă pentru care Crafting Minds are licență de practică internațională în cadrul seminariilor și al ședințelor individuale de coaching. Se numește Time Line Therapy™ și este o tehnică simplă prin care poți elibera emoții negative precum furie, tristețe, frică, supărare, vinovăție, răni din trecut sau decizii limitatoare precum “nu sunt suficient de bun”, “nu pot să am destui bani”, “nu pot avea o relație fericită” și multe altele.
 
În ultimii 30 de ani, s-a dovedit extrem de eficientă la asistarea oamenilor în a-și recăpăta sau intensifica starea de bine, îmbunătățindu-și astfel performanțele, rezultatele în carieră și afaceri, relațiile personale și atmosfera în familie. Inițial a fost aplicată de Tad James în consultanța de business, pentru a debloca frânele mentale și emoționale pe care oamenii de afaceri le aveau legat de abilitatea lor de a avea succes, urmând ca apoi să fie integrată în practica transformării personale pe oricare din ariile vieții.
 
În UK, câțiva Master Traineri certificați de Tad James lucrează cu fostul personal al armatei, oameni afectați emoțional de ororile trăite. Programul “The Warrior” dezvoltat de ei s-a răspândit cu rezultate deosebite în recăpătarea stimei de sine, deminității și liniștii mentale. Ajută pe oricine suferă de anxietate, depresie și grade ridicate de stress, precum și de forme mai subtile în manifestare precum stările de nemulțumire, apatie, vinovăție și multe altele. Singura condiție este să vrei și asta nu doar declarativ, ci total congruent.
 
Ce presupune metoda?
Este o tehnică foarte simplă, rapidă și sigură întrucât lucrează cu imaginația activă a clientului, utilizând un proces care se întâmplă oricum la nivel neurologic, în mod natural. Time Line Therapy™ doar îl aduce în conștiență și ni-l pune la dispoziție ori de câte ori avem nevoie pentru a dizolva încărcătura emoțională negativă din tot trecutul, nu doar din evenimente singulare.
 
Cum este ea diferită de alte practici?
Să luăm ca exemplu furia, este una dintre cele mai comune emoții.
 
Chiar dacă managementul stresului, respirațiile sau exercițiile de relaxare pot fi niște soluții, ele sunt doar temporare. În multe cazuri funcționează doar ca un bandaj. Recunoașterea furiei, a cauzelor și a declanșatorilor care produc reacții violente este un pas important. Totuși, asta nu înseamnă eliminarea furiei. Emoțiile negative ies la suprafață uneori pe neașteptate, iar decizia ta conștientă de a “nu mai face asta niciodată” nu are timp să intervină. Iar asta pentru că reacția este subconștientă și fără nicio legătură cu intenția ta logică.
 
Furia trăită în evenimentele din trecut nu a dispărut. Ea este stocată în memoria celulară a corpului. Poate să nu fie prezentă permanent în mintea noastră (din fericire), dar se află acolo, impregnată la nivel subconștient, în afară logicii și a controlului conștient. La fel se întâmplă cu orice altă emoție. De aceea răbufnim uneori, suntem cuprinși de teamă sau tristețe fără niciun motiv aparent.
 
Meritul deosebit al Time Line Therapy™ este că soluționează problema de la cauză, oferind o soluție simplă pentru emoțiile negative sau deciziile limitatoare ale oamenilor despre ei înșiși. După o sesiune de Time Line Therapy™, ele dispar, uneori până la nivelul la care unii oameni nu se mai pot asocia cu ele deloc. E ca și cum ai scoate o plantă de la rădăcină, în loc să-ți bați capul în continuu cu câte un spin.
 
Adică devin insensibili?
Să fim serioși, nu. Time Line Therapy™ nu transformă oamenii în entități robotice incapabile să simtă și nici nu forțează pe nimeni să schimbe nimic din ceea ce nu vrea. Doar eliberează încărcătura emoțională din trecut, eliminând blocaje și o cantitate enormă de energie consumată până atunci în menținerea lor. Asta nu înseamnă că nu le vor mai simți niciodată în viitor, ci doar că vor avea noi opțiuni de reacție, abilități mai bune de a înfrunta orice viața le va scoate în cale, cu încredere și resurse consistente.
 
Când clientul este 100% implicat și dispus să coopereze în proces pentru a lăsa emoțiile negative să se dizolve, atunci metoda este simplă și funcționează de fiecare dată. După ce o parcurg, oamenii spun că se simt:
  • Mai senini;
  • Eliberați, mai ușori;
  • Ca și cum li s-ar fi luat o greutate de pe umeri;
  • În control;
  • Responsabili;
  • Mai optimiști;
  • Mai încrezători;
Și că se simt în general mai bine cu ei înșiși.
 
Unii experimentează efecte secundare precum rezolvarea unor simptome pe care le duceau cu ei de ani de zile. Am avut un client la coaching, care, după ce a rezolvat furia, supărarea și vinovăția din trecut, m-a sunat contrariat de faptul că o problemă de piele pe care o avea de ani de zile, a început să intre în remisie. Alții, doar prin rezolvarea în ei înșiși a resentimentelor din relații trecute, văd imediat un rezultat în comportamentul celuilalt. Scapi tu de furie și te trezești că persoana față de care o creasei, vine să-și ceară iertare după ani de zile sau își schimbă vizibil comportamentul față de tine. Sau se rezolvă de la sine un conflict, sau apare brusc o oportunitate. Nu e minunat? Când schimbi realitatea emoțiilor și a gândurilor, realitatea materială o urmează.
 
Cum pot obține și eu beneficiile acestei metode?
La workshop-urile de două zile, procesul este explicat participanților în cele mai mici detalii și aplicat în cadrul exercițiilor practice, în deplină stare de confort și siguranță. Fără a trebui să expui nimănui aspecte personale, fără asocieri în evenimente neplăcute, tu cu tine, ghidat alături de grup într-un proces de imaginație activă, inițiezi o profundă schimbare în bine la nivel emoțional care își va arăta rezultatele în perioada de după curs.
 
Înțelegerea și practica avansată a metodei, alături de posibilitatea de a o practica pentru a-i ajuta și pe alții este acum posibilă în cadrul cursului intensiv de certificare ca NLP Practitioner care vine cu acest beneficiu în plus – certificarea ca Time Line Therapy™ Practitioner.
 
Mai multe despre cum funcționează metoda și o demonstrație în articolul următor. Până atunci, te invit să-mi scrii pentru orice întrebări sau informații suplimentare.
Dacă ți-a plăcut, dă mai departeabonează-te la newsletter pentru a primi în continuare materiale și stai aproape, urmează noutăți!

Cu prietenie,
Vezi profilul de LinkedIn

 
Visit me on Facebook!Trainer NLP certificat internațional în US, Nevada cu Tad James Co
Master Practitioner de NLP, Time Line Therapy™ și hipnoză certificat de ABNLP, ABH și ITLTA
Certificat nivelul I în Meta Healing™;

Absolvent de "Comunicare și relații publice”, SNSPA;
Masterate în "Management și comunicare în afaceri" și "Jurnalism și științele comunicării";
Master Life și Performance Coach;
Explorator, călător, antreprenor, iubitor de oameni, experiențe, libertate și povești. Om.
   
 

 
 
Copyright © Crafting Minds 2012