Copy
Nieuws en activiteiten van IVN District Limburg.
Voorjaar 2019
Beste <<Voornaam>> <<Achternaam>>,
IVN District Limburg informeert je graag over IVN-nieuws en -activiteiten in Limburg.

 

INTRO

"Contactroep" is de naam van de digitale nieuwsbrief van IVN District Limburg. Deze wordt samengesteld door de communicatiewerkgroep en verschijnt 4 keer per jaar aan het begin van elk nieuw meteorologisch seizoen. Dit is de voorjaarseditie van 2019. Hierin staan weer diverse activiteiten vermeld die door of in samenwerking met het district Limburg tot stand komen.

 

 
Waarderingspenning voor Arie Boersma
Arie Boersma ontving uit de handen van oud-wethouder/oud-voorzitter IVN Maastricht de Tineke de Jong-penningVoor zijn jarenlange bestuurlijke inzet voor de 35 afdelingen in Limburg, in het bijzonder IVN Maastricht. Al bijna 15 jaar is Arie als voorzitter van het District Limburg bezig met het vormgeven van een duurzame organisatie met een goede financiële basis zodat natuureducatie goed uitgedragen kan worden. 
 

Lees meer
Sylvia Spierts gaat over de grens
Vanaf 1 februari is onze vrijwilligers consulente Sylvia Spierts, voor een periode van 5 jaar, 2 dagen per week gedetacheerd  aan de provincie Limburg. Vanuit het Gouvernement gaat ze, als projectleider LIVES ( litter free rivers and streams), met 10 euregionale overheidsorganisaties o.a. het project “Schone Maas” de grens over trekken. Ze hoop haar ervaring te kunnen inzetten om krachten en expertise te bundelen.

 

 

Waterschapsdagen
Het Waterschap gaat bijeenkomsten voor IVN-ers organiseren zodat wij tijdens onze activiteiten in het veld ook kunnen toelichten wat het Waterschap Limburg allemaal doet. Dit is, zeker met de IVN Slootjesdagen van 14,15,16 juni 2019 in gedachten, een perfecte voorbereiding. Het betreft een interactieve presentatie / rondleiding die op drie werkschuren van het waterschap plaats vinden, verspreid over de provincie:
9 mei 2019 om 19.30 uur te Nederweert
13 mei 2019 om 19.30 uur te Horst
22 mei 2019 om 19.30 uur te Sittard. 
Op 25 mei 2019 volgt één gezamenlijke afsluitende buitenbijeenkomst bij de Maasnielderbeek. 

Je kunt je aanmelden via de website van het district Limburg.

Lees meer

Grote animo voor IVN-cursus klimaatgids

In de periode van 13 november 2018 tot en met oktober 2019 vindt in Limburg een opleiding tot klimaatgids plaats. De cursus is volgeboekt en is inmiddels gestart. Na het volgen van deze opleiding zullen de deelnemers de opgedane kennis en vaardigheden verder uitdragen.
De afsluitingsbijeenkomst, waarop ervaringen worden uitgewisseld. vindt plaats op zaterdag 5 oktober 2019. Op deze dag wordt ook het vervolgtraject uitgewerkt en zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom.  
Nadere informatie volgt in volgende contactroepen maar noteer de datum reeds in uw agenda!


Lees meer

Storytelling

Storytelling is een werkvorm om een boodschap geloofwaardig over te brengen. Op  zaterdag 11 mei organiseert de werkgroep DKV een inspiratiedag over deze werkvorm. Om deze dag te laten aansluiten op de klimaatcursus is gekozen voor het thema klimaat. De bijeenkomst is voor  deelnemers van de klimaatcursus en andere geintersseerden IVN-ers. Locatie: IVN-gebouw Helden.
 

Vervolgtraject bijscholing docenten 

Bij IVN is veel expertise aanwezig. Een aantal IVN-ers zet haar kennis en vaardigheden in als docent bij één van de vele cursussen en opleidingen. Om deze docenten te ondersteunen, organiseert de werkgroep Districtskadervorming (DKV) jaarlijks twee bijscholingen. Op 23 juni 2018 was de eerste scholingsdag voor docenten met als onderwerp leervoorkeuren.  Op zaterdag 9 november 2019 is er weer een scholingsdag gepland. 
Bent u docent van één of andere IVN-cursus / opleiding of ambieert u dat? Treed dan toe tot dit inspirerende en lerende netwerk en meld u aan via het formulier op de website van het district..

Lees meer

Week van de Invasieve Exoten
In juni 2019 vindt voor de vierde keer de Week van de Invasieve Exoten plaats.  
Wegens het succes van de eerste drie edities wordt in 2019 opnieuw een Week van de Invasieve Exoten georganiseerd. Dit jaar start de week op 21 juni en duurt tot en met zondag 30 juni. 
Het verzoek is of IVN-afdelingen tijdens die week. rond het thema invasieve exoten, een of meerdere activiteiten zouden willen aanbieden.
Lees meer over Week van de Invasieve Exoten
Natuurgidsen opleidingen (NGO’s)
in voorbereiding
Binnen Limburg zijn de volgende regio’s gestart met het voorbereiden van een natuurgidsenopleiding:
* NGO Maasdal. Start in september 2019. 
Coördinator: Marian Vink (Maas en Niers).
* NGO Midden. Start in december 2019.
Coördinator Sjoerd van der Schuit (Roermond).
* NGO Westelijke Mijnstreek. Start in januari 2020.
Coördinator Leon Heemels (Spau-Beek).

Elk opleidingsteam wordt ondersteund door een cursuscoach die wordt aangewezen door het Cursushuis.
Het District is blij met deze initiatieven en zal een bijdrage leveren in de financiering.
Nadere informatie wordt verstrekt door de afdelingen uit die regio’s.


Terugblik op de Nieuwjaarsbijeenkomst landschapsgidsen-Zuid

 
Onderstaande onderwerpen werden op boeiende wijze besproken tijdens de onderhand traditie wordende Nieuwjaarsbijeenkomst van landschapsgidsen-Zuid 26 januari j.l. .
 
Tom Wils, fysisch geograaf (dr.), werkzaam bij de Hogeschool te Tilburg en Rotterdam, nam de Landschapsgidsen-Zuid in drie kwartier mee in de geschiedenis van klimaatverandering in Zuid-Limburg. Tevens belichtte hij ook op boeiende wijze  het hedendaagse klimaatvraagstuk.
 
* ‘In het Zuid- Limburgse landschap vinden we oude gesteenten aan het oppervlak, die een spectaculair verhaal vertellen van 350 miljoen jaar geologische geschiedenis.
       
* In die jaren is het klimaat van wat we nu Zuid- Limburg noemen, sterk veranderd.
       
* Ooit waren er tropische moerassen, woestijnen, subtropische binnenzeeën, maar ook ijskoude vlaktes dichtbij immense ijskappen’.

Ben jij de nieuwe Regiovertegenwoordiger van IVN Regio Maas & Mergelland?
 
De afgelopen 4 jaar is Jacques Seezink van IVN Vijlen-Vaals Regiovertegenwoordiger van IVN Regio Maas & Mergelland geweest. Zijn termijn is overschreden en hij stopt per 1 januari 2019. De Regio Maas & Mergelland telt 10 afdelingen en vergadert twee keer per jaar. De Regiovertegenwoordiger vertegenwoordigt deze afdelingen in de Landelijke Raad en in het District Limburg, die beiden vier keer per jaar vergaderen. 

Interesse en/of wil je meer weten? Neem dan contact op met Jacques Seezink (06-22712669) of Arie Boersma (043-3219198)

 
Meer info over de de functie van regiovertegenwoordiger
CURSUS NATUUR EN GEZONDHEID
Het is een gegeven dat veel mensen nauwelijks nog in de natuur komen. En dat terwijl de natuur voor ons zoveel goeds te bieden heeft! Buiten zijn is goed voor het humeur en de algehele gezondheid. Een natuurlijke omgeving vermindert
stress, verbetert de concentratie en nodigt bovendien uit tot bewegen.
In de periode ven 29 maart tot en met 17 mei organiseert IVN een cursus van 3 middagen voor vrijwilligers die (willen) werken met dit thema. De cursus wordt gegeven in Natuurmuseum Brabant in Tilburg.

 
 
Meer over de cursus

Natuurwerkkoffer

Met de IVN Natuurkoffer breng je de natuur bij de mensen binnen. Dementerende ouderen die niet meer zelf op pad kunnen geef je een heerlijke middag door
met de natuurkoffer de natuur van buiten naar binnen te brengen.
Op vrijdagmiddag 15 maart vindt hierover een workshop plaats in het natuurmuseum in Tilburg. De workshop bestaat uit één middag die begeleid wordt door José de Jonge, projectleider Natuur en Gezondheid. Hij is bedoeld voor IVN-vrijwilligers en groene zorgvrijwilligers die aan de slag willen gaan met de natuurkoffer bij dementerende ouderen.

Lees meer over deze workshop

IVN routeapp staat live 

Samen met de IVN-afdelingen en de inzet van onze vrijwilligers en een intensieve samenwerking tussen de IVN Stichting en Vereniging is het afgelopen jaar de app IVN routes gerealiseerd. De app IVN routes is oktober 2018 live gegaan.   
Inmiddels staan er 110 routes in heel Nederland in de app en elke week komen er nieuwe wandelingen en fietsroutes bij. Alle IVN Routes zijn offline te gebruiken nadat de route is gedownload. Via het zoekscherm kun je een route zoeken aan de hand van diverse criteria. Zo zijn er fietsroutes, wandelroutes en specifieke routes voor bijvoorbeeld kinderen en ouderen. Daarnaast kan er gezocht worden op verschillende onderwerpen zoals stadsroutes, paddenstoelen en of strandroutes en meer.   
IVN routes is te downloaden in de appstores
Google Play store:  play.google.com/store/apps/details?id=nl.ivn.routeapp 
Apple Store:   itunes.apple.com/nl/app/ivn-routes/id1437246282?mt=8   
Lees meer over routes
Excursieloket  
In  2012 werd het IVN-excursieloket gestart. Via dit loket kunnen mensen eenvoudig afdelingsoverstijgende natuur- en landschapsexcursies bij IVN boeken.
Het excursieloket is gestart in Zuid Limburg en daarna uitgerold over Noord- en -Midden Limburg.
De communicatie-werkgroep heeft een campagne uitgewerkt om het excursieloket te versterken. De lancering was op dinsdag 13 november 2018 met o.a radiospotjes op L1. 
Als webadres wordt gebruikt: Natuurexcursieslimburg.nl
Daarnaast wordt social media ingeschakeld. We hopen dat veel IVN-ers deze actie gaan ondersteunen.Elfjes en natuur zijn altijd al verbonden geweest. Daarom is de slogan:  "Op zoek naar elfjes."
Lees meer
Duurzaamheids(maak)weekend 2019

Het duurzaamheidsweekend komt eraan en wel op 29 t/m 31 maart 2019. Dit keer niet alleen om met elkaar te praten en nieuwe dingen te leren, maar ook om aan de slag te gaan. 
Locatie: 
Het Buitencentrum Oldebroek,
Broekeroordsweg 9,
8095 RM Loo Oldebroek.

Verwerkersovereenkomst mailchimp

Veel afdelingen maken voor hun nieuwsbrieven gebruik van het programma mailchimp. Om aan de privacywetgeving te voldoen hebben gebruikers het verzoek gekregen om een verwerkersovereenkomst te in te vullen. Het is een eenvoudige handeling die wel noodzakelijk is. Als u als gebruiker deze handeling nog niet hebt uitgevoerd is ons advies om dat zo snel mogelijk te doen. Als u hierover nog vragen hebt kunt u contact opnemen met Marieke Wingens, communicatiemedewerker van IVN Limburg.

Stuifmail  
Evenementen en nieuws van de landelijke IVN vind je in de digitale nieuwsbrief "Stuifmail". Een overzicht van alle nieuwsbrieven krijg je door op de IVN-website te zoeken op het woord "Stuifmail". 
Lees meer Stuifmail

Wegwijzer voor IVN-afdelingen

De wegwijzer, te vinden op OnsIVN (intranet), is een 
informatiebron voor IVN-afdelingen. Maar ook voor individuele IVN’ers kan de Wegwijzer interessante onderwerpen bevatten.
De Wegwijzer voor IVN-afdelingen bestaat uit een gedeelte met vooral afdelingsinformatie (lokaal) en een deel over de landelijke vereniging en landelijke regelingen (landelijk). Het landelijke deel bevat ook nuttige informatie voor individuele IVN-leden of afdelingen.
Nieuw zijn de hoofdstukken over ARBO en sociale veiligheid.

Lees meer
Websites en Social Media
IVN Limburg gebruikt de volgende 2 Websites: 
- IVN Vrijwilligersorganisatie District Limburg:
  https://www.ivn.nl/afdeling/district-limburg
- IVN Beroepsorganisatie Limburg:
  https://www.ivn.nl/provincie/limburg
Via deze sites houden we je op de hoogte van afdelingsoverstijgende activiteiten en actualiteiten. De sites bestaan naast elkaar en waar nodig is de inhoud op elkaar afgestemd.

District Limburg vind je op Facebook en Twitter
Wil je helpen de naamsbekendheid van IVN te vergroten? Wij vinden het erg fijn als je onze berichten deelt. Afdelingsoverstijgende mededelingen voor de website en voor Facebook kun je doorgeven aan de communicatiewerkgroep van het district. 

Inhoud

* Intro
* Waterschapsdagen   
* Vervolgtraject cursus klimaatgids
* Bijscholing docenten
* NGO's in voorbereiding
* Bijscholing docenten NGO
* IVN routeapp staat live
* Cursus voor jeugdbegeleiders
* Excursieloket
* Regiovertegenwoordigers
* Werkgroep DKV

* schone rivieren
* Stuifmail
* Websites en sociale media
* Tot slot

Agenda 2019

 • Vrijdag 15 maart workshop natuurkoffer

 • 29 maart t/m 17 mei cursus natuur en gezondheid

 • Vrijdag 29 t/m zondag 31 maart 2019: duurzaamheidsweekend Oldebroek

 • Zaterdag 13 en zondag 14 april 2019: Kidsparty

  Donderdag 18 april 19.30 uur Districtsledenvergadering in Roermond.
 • Donderdag 9 mei 2019: bijscholing waterschap Nederweert

  Zaterdag 11 mei Storytelling klimaat Helden
 • Maandag 13 mei 2019: bijscholing waterschap Horst

 • Woensdag 22 mei 2019: bijscholing waterschap Sittard

 • Zaterdag 25 mei 2019: waterschapsdag Maasnielerbeek.

 • Vrijdag 14 t/m zondag 16 juni 2019: slootjesdagen|
   

 • 28 juni modderdag

 • Zaterdag 5 oktober 2019: Terugkomdag klimaatcursus, tevens DKV-inspiratie dag
   

 • 3 september duurzame dinsdag

 • Zaterdag 9 november 2019: cursusdag docenten NGO in Zuid Limburg

 

 

Wie wij zijn

IVN District Limburg is de vereniging van Limburgse IVN-afdelingen. Het district wil het overleg en de samenwerking tussen de 35 Limburgse IVN-afdelingen bevorderen, de uitwisseling van ervaringen en ideeën stimuleren en tot een gezamenlijk Limburgs beleid komen. Er wordt sterk ingezet op de lerende organisatie zowel regionaal als provinciaal via cursussen, workshops, inspiratiedagen e.d..

Tot slot
Deze en oudere nieuwsbrieven vindt u op de website van district Limburg.
IVN verwerkt je gegevens ten behoeve van het uitvoeren van je lidmaatschap. Ook verwerken wij je gegevens om je te informeren met deze nieuwsbrief. Je kunt je op elk moment uitschrijven.
Zonder toestemming worden geen gegevens gedeeld of openbaar gemaakt.