Copy
 
Precieze getalletjes, peilingleed en Einstein  

Beste <<Voornaam>>,

Deze week heb ik me vastgebeten in nauwkeurige getallen. Je kent ze wel, die hele precieze cijfertjes die je constant in het nieuws tegenkomt: Wilders krijgt volgens Maurice de Hond 27 zetels, de economie is afgelopen kwartaal met 0,1 procent gegroeid en we kunnen per jaar 253.500 vluchtelingen verwachten. Ik vroeg me af, kunnen we dat soort zaken eigenlijk wel zo nauwkeurig weten? Spoiler alert: nee. Waarom niet, dat leg ik volgende week uit in mijn nieuwe artikel.

Peilingleed 
Eerder schreef ik in dit stuk dat er een hoop misgaat met peilingen. Ik zou bijna willen zeggen dat 8 van de 10 peilingen niet deugen… Ook deze week kwam er weer een aantal onzinpeilingen in het nieuws.

Op maandag vertelde ik in deze notitie over een peiling van het gerenommeerde onderzoeksbureau Gallup. Twee op de drie personen ter wereld zouden onvoldoende kennis bezitten om verstandige beslissingen te nemen over geld. Gallup had dezelfde vijf vragen gesteld aan 150.000 volwassenen in 148 landen. Die vragen waren precies het probleem: ze gingen over concepten als rente, sparen en investeren. In de meeste landen is de financiële sector zo onderontwikkeld dat niemand bekend is met zulke termen. Alleen voor de rijkste wereldburgers waren de vragen te begrijpen. 

Dat het nog een stuk erger kan, liet de Britse krant The Sun afgelopen maandag zien. Op de voorpagina stond: ‘1 op 5 Britse moslims heeft sympathie voor jihadi’s.’ Al snel bleek dat de peiling van geen kant deugde. Hoogleraar Jelke Bethlehem schreef erover op zijn blog PeilingPraktijken en ik gaf zijn inzichten door in dit artikel.

Voorpagina van The Sun

 

Ik moest overigens erg lachen om de tweets naar aanleiding van deze peiling. Met de hashtag #1in5Muslims kwamen twitteraars met hun eigen onzinfeitjes over moslims. The Guardian zette de leukste reacties op een rij. Zoals deze: ‘#1in5Muslims heeft de mazzel dat hij geen rood kringellijntje onder zijn naam krijgt in Microsoft Word.’

 

#1in5Muslims tweet

#NerdAlert
Dan iets heel anders. Het is honderd jaar geleden dat Einstein zijn algemene relativiteitstheorie publiceerde. In 2013 kwam al een prachtig prentenboek uit over de briljante professor. De cultuurwebsite Brainpickings geeft hier een voorproefje. Zo leerde ik: Einstein hield van blote voeten, ijsjes en vioolspelen. 

Einstein tekening

Toegegeven, ik snap geen barst van de relativiteitstheorie. Gelukkig legt Randall Munroe het glashelder uit in dit artikel van The New Yorker. Eindelijk snap ik waar Einstein het over had. Nou ja, een beetje dan.

Het stuk bevat trouwens geestige illustraties van stokfiguren. Het zijn de typische figuurtjes waar Munroe bekend mee is geworden. Hij is de oprichter van webstrip XKCD, met tekeningen over wiskunde, taal, sarcasme en romantiek. Ik ben groot fan van XKCD en probeer Munroe te strikken voor een interview. Wordt vervolgd! 

Randall Munroe tekening over pi

Tot slot...
...aanstaande zondag spreek ik om 11.00 uur bij de Sunday Assembly in Utrecht! De Sunday Assembly is voor iedereen die bijeen wil komen om het leven te vieren. Ik geef daar een spoedcursus ontcijferen: welke vijf vragen moet je jezelf altijd stellen als je een getalletje in het wild tegenkomt? Verder is er muziek, humor en taart. Toegang kost niks, maar het wordt op prijs gesteld als je een zelfgebakken taart meeneemt. Hier vind je meer informatie. 

 

Warme groet!

Sanne Blauw
Correspondent Ontcijferen

P.S.
Wil je deze nieuwsbrief aanraden aan iemand? Stuur dan deze link door: corr.es/449b96 

Op de hoogte blijven van nieuwe verhalen?

Volg ons op Facebook, Twitter en Google+

De Correspondent
Weesperzijde 94
1091 EK, Amsterdam
Nederland
decorrespondent.nl


Je kunt je hier uitschrijven voor deze nieuwsbrief.