Copy
 
Update vanuit België  

Beste <<Voornaam>>,

Ik verstuur deze nieuwsbrief vanuit België, waar ik me heb teruggetrokken in een kleine chalet op een groene berg. Een poging om zonder al te veel afleiding wat grote verhalen over Shell af te ronden. Als je mijn lopende serie tot nu toe links hebt laten liggen of er eens vanaf het begin wilt induiken: in dit artikel verzamel ik de belangrijkste inzichten over Shell.

Als jullie me zoeken, ik zit in dat huisje bovenaan de berg.

Ik verdiepte me de afgelopen weken opnieuw in de staat van het klimaat. Het blijft confronterend: 2016 is op weg het warmste jaar ooit te worden. Het vorige record stond op naam van 2015, dat 2014 van de troon stootte. Zestien van de zeventien warmste jaren ooit vielen in deze eeuw. 

Ik schreef een stukje over een van de minst belichte aspecten van dit probleem: het klimaat reageert vertraagd op de verandering die wij veroorzaken. Als de uitstoot stopt, gaat de opwarming door

Dat kan soms overweldigend voelen, alsof 'het einde van de wereld' er - met enige vertraging - aan zit te komen. Reken er maar niet op: een definitief einde komt er voorlopig niet en klimaatverandering is niet apocalyptisch van aard. Er is geen ravijn waar we collectief in kukelen als we te lang doorgaan met het uitstoten van broeikasgassen. De opwarming wordt simpelweg nog heftiger, met ernstiger gevolgen, voor meer mensen. Klimaatverandering past kortom niet in de mal van onze apocalyptische oerverhalen, maar vraagt om een intelligenter én een hoopgevender verhaal.

Dat inzicht bracht me vorig jaar op de vraag: Kunnen we het apocalyptische denken over het klimaat ombuigen in een hoopgevend verhaal voor de toekomst? Ik vroeg vier schrijvers om een toekomst voor te stellen waarin we het klimaatprobleem de baas zijn geworden. Een confronterende brief die ik begin deze maand ontving, maakt de verhalen van destijds opnieuw relevant. Lees de alternatieven voor de apocalyps hier.

Twee mannen naast een muur van ijs, ca. 1905. Foto: Jonathan Kirn / Corbis via Getty Images

Dan, vijf leestips op het raakvlak van energie en klimaat afgelopen maand:

  • Zijn klimaatactivisten hypocriet als ze zelf fossiele brandstoffen en plastic tasjes gebruiken? Natuurlijk niet. Het doel van klimaatactivisme - en van activistische klimaatjournalistiek - is het systeem veranderen. Het doel is niet: het eigen leven perfectioneren.
  • Het lezen waard: een eloquente astronaut over de ruimte, de wetenschap en het klimaat. NASA-medewerker Piers Sellers geeft in dit mooie stuk in The New Yorker niet alleen een beknopte samenvatting van wat we weten over het klimaat. Hij laat ook zien wat de grootste – en gevaarlijke – misvatting is van mensen die het klimaatprobleem terzijde schuiven als een theorie.
  • Hoe kan een dorp klimaatverandering tegengaan? Het Britse Ashton Hayes geeft het goede voorbeeld. De burgers in het Britse dorpje zetten zich volop in voor het klimaat, en het is nog gezellig ook. 
  • Moeten we klimaatverandering de oorlog verklaren? Ik denk het niet, maar dit stuk geeft je een goede indruk van de schaal van de uitdaging.
  • Freek Vielen schreef het tweede essay in het kader van onze Afhankelijkheidsverklaring. Er lopen duizenden touwtjes tussen alle mensen, dieren en planten, dwars door de millennia. Daarom hangt alles van wat wij beslissen, denken, dromen, durven, willen, zeggen, doen. Lees het essay.
 

Illustratie: Pieter van Eenoge

The New York Times
noemde klimaatverandering vorige week 'the most important story in the world'. De afgelopen weken zette ik alle feiten over de opwarming nog eens op een rij voor een thema – een soort dossier – dat in oktober op De Correspondent wordt gepubliceerd. Het deed me eens te meer inzien wat een veelkoppig monster klimaatverandering is, maar ook: hoe hoopvol en veelzijdig de pogingen om de opwarming een halt toe te roepen. Dit is, zoals ik al eens eerder signaleerde, het grote verhaal van onze tijd. Het is een voorrecht om daar als journalist verslag van te mogen doen.

Tot de volgende,

Jelmer Mommers
Correspondent Klimaat & Energie

P.S.
Wil je iemand anders op deze nieuwsbrief attenderen? Deel dan deze link: http://corr.es/b21b43. Dank!

Op de hoogte blijven van nieuwe verhalen?

Volg ons op Facebook, Twitter en Google+

De Correspondent
Weesperzijde 94
1091 EK, Amsterdam
Nederland
decorrespondent.nl


Je kunt je hier uitschrijven voor deze nieuwsbrief.