Copy
 
Wachten volgens de wetenschap  

Beste <<Voornaam>>,

21 juni is weer achter de rug, dus: de zomer is begonnen. Ik cross over een paar weken met de auto naar Duitsland, maar velen van jullie zullen het vliegtuig pakken naar je vakantiebestemming.

Ik vind vliegen heel tof (en vliegtuigeten stiekem best lekker), maar het is niet altijd even plezierig. Hoe maak je het beste van je vlucht? In dit stuk geef ik drie tips die je op weg helpen.  

Last in, first out?
Bij elk verhaal zijn er leuke feitjes die de uiteindelijke tekst niet halen. Zo las ik voor het artikel met de vliegtips veel over rijen.

De langste rij waar ik zelf ooit in heb gestaan was in Rome. Ik wachtte toen zes uur om Paus Johannes Paulus II opgebaard te zien. Al was de aanleiding naar, de rij zelf was eigenlijk wel leuk. Voor me stonden Poolse jongens gitaar te spelen, achter me wachtte een stijve maar witty Britse pastoor.

Op het vliegveld is het vaak een stuk minder gezellig. Je staat niet in het zonnetje en je hebt de stress, omdat je je vlucht zou kunnen missen. En soms zijn de rijen bizar lang, zoals in dit filmpje waarin een man bijna tweeënhalve minuut moet lopen voordat hij aan het eind van de rij komt.

Kan het niet efficiënter? Ja, zeggen twee Deense onderzoekers. Maar hun oplossing is wat funky: de laatste in de rij is het eerst aan de beurt. Zo voorkom je dat mensen veel te vroeg in de rij gaan staan en zo hun tijd verdoen.  

In de praktijk is het natuurlijk niet zo gemakkelijk. Mensen kunnen het systeem gamen door telkens uit de rij te gaan en weer achteraan aan te sluiten. Bovendien: het is gewoon oneerlijk om hekkensluiters voorrang te geven.

Om rijen plezieriger te maken, kunnen we misschien maar beter doen zoals in Thailand:

ThaiseSchoenen

Van wiskundemeisje naar hoogleraar
Onlangs was ik op bezoek bij wiskundige Ionica Smeets, een van mijn journalistieke helden. Sinds haar promotie in 2010 ging Ionica fulltime aan de slag als wetenschapsjournalist. Nu is ze terug op de universiteit en hóe: ze is hoogleraar wetenschapscommunicatie in Leiden.

We hadden een leuk gesprek, waarin ze me - na een compliment over mijn kettinkje met oneindigheidsteken - vertelde over haar onderzoeksplannen. Waar ze zich als journalist vooral bezighield met wetenschapscommunicatie in de praktijk, zal ze zich nu meer gaan verdiepen in de theoretische kant.

Haar plannen moeten nog uitkristalliseren, maar haar oratie van 13 mei jongstleden licht alvast een tipje van de sluier op. Ze haalde veel interessante studies aan. Zo blijkt dat er nogal vaak fouten zitten in persberichten van universiteiten, en laat een mooi experiment zien dat je meer geciteerd wordt als je onderzoek de krant haalt.

Hier kun je de oratie terugkijken. Meer zin in lezen? Hier vind je de volledige tekst, en hier een samenvatting in de Volkskrant (Blendle-link).

Ionica-door-Marc-de-HaanIonica Smeets. Foto: Marc de Haan

#NerdAlert
Vrij weinig nerderigs gedaan deze week. Al moest ik wel vaak grinniken om de nerdy (en enigszins flauwe) stripjes van wirdou.com.

Zoals Lead Zeppelin:

LeadZeppelin

Tot slot...
...deze week verscheen mijn eerste vertaalde stuk! Het gaat om mijn verhaal over slechte data uit ontwikkelingslanden. Hier vind je de Engelse variant. Meer weten over onze internationale plannen? Hier vertelt hoofdredacteur Rob Wijnberg je er meer over.

Warme groet!

Sanne Blauw (@sanneblauw)
Correspondent Ontcijferen

P.S.

Wil je deze nieuwsbrief aan iemand aanraden? Stuur dan deze link door: corr.es/449b96

Op de hoogte blijven van nieuwe verhalen?

Volg ons op Facebook, Twitter en Google+

De Correspondent
Weesperzijde 94
1091 EK, Amsterdam
Nederland
decorrespondent.nl


Je kunt je hier uitschrijven voor deze nieuwsbrief.