Copy
november- editie van nieuwsbrief Uitgeverij Nobelman

                                                                                                                                                                          


Yaad nét niet winnaar van het Beste Groninger Boek
Vorige week zaterdag vond Het Grote Gebeuren weer plaats in de Bibliotheek/Groninger Forum. Voorafgaand aan dit door de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) georganiseerde literaire festival (met landelijk bekende schrijvers als Yves Petry, Mensje van Keulen, Connie Palmen, Peter Terrin etc.) vond de verkiezing van het Groninger Boek van het Jaar plaats. Yaad van Sarwar Joanroy stond op de shortlist. Helaas werd het boek net voorbij gestreefd door Peter Middendorp met Vertrouwd voordelig. Dat lag wellicht in de lijn der verwachting. Maar dat neemt niet weg dat Yaad een mooi juryrapport kreeg. Op de foto is de winnaar Middendorp helaas niet aanwezig. 
Meer info over de roman Yaad, die nu wel heel erg actueel is gezien de vluchtelingenproblematiek waarmee we te maken hebben vind je op de website

Cover Het einde van de punk in Helsinki

Dit is de cover van Het einde van de punk in HelsinikiKonec punku v Helsinkách is geschreven door Jaroslav Rudiš en verscheen in 2010 in Tsjechië. Rudiš put uit zijn ervaringen in de punkscène van de jaren tachtig in Tsjechoslowakijke en Oost-Duitsland. Het is een roman over de laatste punkgeneratie en over wat er twintig jaar later van hen rest. Een boek over verlangen, verlies en teleurstelling, maar voor lezer in West-Europa en Nederland zeker ook interessant vanwege de confrontatie met een wereld waarvan weinigen weten dat die toen ook bestond: de actieve, deels ondergrondse, punkcultuur in het voormalige Oostblok van de jaren tachtig. 

De roman heeft alom positieve recensies gekregen en is reeds in het Pools, Duits, Fins en Frans verschenen. 
De roman verschijnt in januari 2016 bij Uitgeverij Nobelman.

Edgar de Bruin wint Letterenfonds Vertaalprijs

Edgar de Bruin, vertaler van Het einde van de punk in Helsinki, wint de Letterenfonds Vertaalprijs. De jury waardeert dat De Bruin (1958) al twee decennia met aanhoudend enthousiasme in het Nederlandse taalgebied een lans breekt voor de Tsjechische literatuur. De Bruins oeuvre, bestaande uit bijna vijtig romans, toont aan dat hij scherp in de gaten houdt in welke richting die literatuur zich beweegt. Naast romans vertaalde hij ook korte verhalen, toneel en poëzie. Vaak zijn de zelf gekozen titels experimenteel en gedurfd te noemen. Zelden gaat het om makkelijke teksten. Frequente registerwisselingen, humor en ironie weet hij op een creatieve manier in het Nederlands weer te geven. 

De Letterenfonds Vertaalprijs wordt feestelijk uitgereikt op 11 december in Amsterdam. Het volledige persbericht lees je hier

Foto: Edgar de Bruin door Victor Schiferli
Copyright © 2015
Uitgeverij NOBELMAN
All rights reserved

 
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3
9723 TA GRONINGEN

T:  06 50831593
     050 3050022
E: info@nobelman.nl