Copy
maart- editie van nieuwsbrief Uitgeverij Nobelman

                                                                                                                                                                          


Op 12 april presenteert Sarwar Joanroy zijn roman Yaad, het meisje zonder geschiedenis
In 1989 vluchtte Sarwar Joanroy van Iraaks-Koerdistan naar Nederland en settelde zich samen met zijn vrouw in de stad Groningen. Hij was in Iraaks-Koerdistan net afgestudeerd als basisarts en kwam daardoor in aanraking met slachtoffers van de Anfaalcampagne van Saddam Hoessein tegen de Koerden. De genocide, martelingen, massamoorden en de vlucht bleven hem bij en gaf Sarwar het idee om er een boek over te schrijven. De verhalen zijn niet alleen gebaseerd op zijn ervaringen in het Midden Oosten, maar ook op zijn ervaring als vluchteling en immigrant.
 
‘Je komt op Schiphol aan en je problemen zijn verdwenen. Er is geen oorlog, er heerst ontspanning en we hebben vrijheid van meningsuiting,’ vertelt Joanroy. ‘Maar na een tijd realiseer je je dan toch dat er in het dagelijkse leven ook problemen zijn. We moesten een huis zoeken, de taal leren, de kinderen moesten naar een school en dan hebben we het nog niet eens over de discriminatie die wij wel eens meemaakten.’
 
In Nederland behaalde Sarwar al snel zijn artsendiploma en volgde later een vervolgopleiding tot psychiater. Op dit moment werkt hij als psychiater in Groningen in de chronische-, forensische- en ziekenhuispsychiatrie. Naast zijn werk is Sarwar ook maatschappelijk betrokken. Hij gaf lezingen over de (psychiatrische) problemen bij immigranten in onder andere Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Keulen.
 
Op 12 april 2015 presenteert Sarwar zijn debuutroman in het Groninger Forum en op 13 april 2015 is het boek te koop. Lees hier alvast meer over het boek. 
 
Filosofie uit boek “Het Kosmisch Web en de Sjamaan” te zien in tentoonstelling in Academie Minerva

In de Academie Minerva (voormalig Groninger Natuurmuseum) zal vanaf donderdag 
9 april t/m 24 april een tentoonstelling gehouden worden met als titel: 
Heilige Geometrie en Spiritualiteit.

In deze tentoonstelling zullen schilderijen, voorwerpen en digitale media te zien zijn.
Begrippen als spiritualiteit, heilige geometrie, bewustzijnsverruiming en sjamanisme nemen een belangrijke plaats in op de tentoonstelling. Er wordt getracht een brug te slaan tussen kunst, religie en wetenschap. De ideeën voor deze tentoonstelling komen voort uit de beweging van de Holon Village Movement, die ontstaan is uit het visioen en de ideeën van de sjamaan Searching Deer-Jan Prins, de kunstenaar Sander Bos en de sjamanca Bianca Meurs. Bovengenoemden filosofie is terug te vinden in het boek: Het kosmisch Web en de Sjamaan.Lees hier meer over het boek.

Het Kosmisch Web en de Sjamaan van Sjamaan Searching Deer-Jan Prins wordt, ten tijde van de opening, te koop aangeboden. De filosofie en de onderwerpen uit het boek vormen de aanleiding tot deze tentoonstelling. De tentoonstelling (9 april t/m 24 april) wordt gevolgd door een tweetal lezingen. Heilige Geometrie door Richard van Rijswijk op donderdag 16 april om 19.30 uur. Digitale technieken en Heilige Geometrie door Sander Bos op donderdag 23 april om 19.30 uur.
 

Het einde van de punk in Helsinki

Jaroslav Rudiš (1972) is een fenomeen binnen de moderne Tsjechische literatuur en het is eigenlijk een wonder dat van hem nog geen boek in het Nederlands is verschenen, want bijvoorbeeld in Duitsland is hij inmiddels een gevierd auteur. Zijn keuze voor pakkende thema’s, zijn voorliefde voor moderne muziek en de soms gevoelige relatie tussen Tsjechië en Duitsland, zorgen ervoor dat Rudiš in staat is veel lezers te bereiken. Daarnaast wordt de literaire kwaliteit van zijn werk weerspiegeld door de diverse nominaties voor literaire prijzen. Zo werd hij in 2014 in Duitsland onderscheiden met de Usedomer Literaturpreis. Lees hier meer over Jaroslav Rudiš.

Uitgeverij Nobelman heeft de rechten verworven op Het einde van de punk in Helsinki van Jaroslav Rudiš. De subsidie is binnen en Edgar de Bruin is met de vertaling bezig. Het boek zal eind 2015 in de boekhandel liggen. Het boek is reeds in het Pools, Duits en Frans verschenen. Het is een roman over de laatste punkgeneratie en over wat er 20 jaar later van hen rest. Een boek over verlangen, verlies en teleurstelling, maar voor lezers in West-Europa en Nederland zeker ook interessant vanwege de confrontatie met een wereld waarvan weinigen weten dat die toen ook bestond: de actieve, deels ondergrondse, punkcultuur in het voormalige Oostblok van de jaren tachtig. Het boek heeft alom positieve recensies gekregen.
 
De wegen van Valentina goed ontvangen

Geïnspireerd door Michelangelo Antonioni

De derde roman van Gerrit Brand is een reisverhaal over twee echtparen die in hun twee auto's door Frankrijk en Spanje naar hun bestemming in het Portugese Costa da Caparica reizen. Het met vaart en in de tegenwoordige tijd vertelde verhaal is geïnspireerd op het korte verhaal 'Een hoop leugens' van de ook in mysterieuze ontwikkelingen gespecialiseerde Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni, maar doet qua sfeer ook denken aan het (eveneens verfilmde) toneelstuk 'Who’s afraid of Virginia Woolf' van Edward Albee. Het leest vlotjes en kent een verrassend einde. De recensie van Biblion is uitermate positief wat een flinke bestelling van de Nederlandse bibliotheken opleverde. Zie de recensie op bol.com.  
 

 

Copyright © 2014
Uitgeverij NOBELMAN
All rights reserved

 
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3
9723 TA GRONINGEN

T:  06 50831593
     050 3050022
E: info@nobelman.nl