Copy
Maart- editie van nieuwsbrief Uitgeverij Nobelman

                                                                                                                                                                          Op 13 april verschijnt:


Yaad, het meisje zonder geschiedenis van Sarwar Joanroy 

Sarwar Joanroy is psychiater in Groningen. Een kleine twintig jaar geleden vluchtte hij uit het Iraakse Koerdistan naar Nederland. Hij maakte de Anfaal mee, de massamoord op de Koerden in Irak door het regime van Saddam Hoessein. De debuutroman van Joanroy begint in Irak en eindigt in de stad Groningen. Zijn verhaal kan deels verklaren waarom Irak tot op de dag van vandaag geen rust kent.
 
Zijn roman is gebaseerd op autobiografische elementen. Sarwar Joanroy heeft de gebeurtenissen deels zelf van dichtbij meegemaakt en natuurlijk van mensen gehoord die gruwelen van het regime aan eigen lijve hebben ondervonden. Zijn boek geeft ook een goed beeld van de situatie waarin vluchtelingen in ons land terecht komen. Niet iedereen past zich even goed aan, het blijkt niet altijd even gemakkelijk oude gewoonten over boord te zetten, ook al zou je dat willen. Yaad, het meisje zonder geschiedenis is een even aangrijpend en indringend als boeiend en leerzaam verhaal.
 
Op 12 april 2015 presenteert Sarwar zijn debuutroman in het Groninger Forum en op 13 april 2015 is het boek te koop. Lees hier alvast meer over het boek. 
 

Mijn dagen met Renata van Alexandru Petria

De eerste recensie over deze erotische literaire sensatie uit Roemenië is binnen! 

 

Mijn dagen met Renata van Alexandru Petria is zonder meer een expliciet erotisch boek. Dan hou je als uitgever je hart vast. Het muntje kan twee kanten oprollen, of het boek wordt genegeerd of de markt pikt ‘m op. Dat laatste begint op gang te komen. De eerste mooie recensie is binnen. Djuna ter Beke van Tzum schrijft o.a.: ‘Seksscènes worden schaamteloos en met veel lachwekkende details beschreven. Daarbij maakt Petria vaak gebruik van vergezochte vergelijkingen. Deze zijn regelmatig grappig en vernieuwend.’ En: ‘Er worden weinig Roemeense boeken uitgebracht in het Nederlands. Dat is jammer, want het boekklimaat daar is zeer levendig. Er wordt veel geschreven en veel gelezen. Waar de gemiddelde inzittende van een Nederlandse bus of trein zich bezighoudt met smartphone en iPad, zie je in het Roemeense openbaar vervoer veel meer mensen een boek lezen.’ Lees hier de hele recensie.

Communicatie, wat een vak!

 

Drie sterren voor Communicatie, wat een vak!

 

In het vakblad van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals, verscheen in februari een recensie van het boek Communicatie, wat een vak!. Kees van Wijk is positief in zijn recensie en gaf het boek zelfs drie sterren.
Hij schrijft onder andere: “In 24 praktijkverhalen en 9 ziens- en werkwijzen wil hij voor aankomende vakgenoten het werkterrein van ons vak verduidelijken.” En: “Hij wil op basis van zijn ervaringen richtlijnen formuleren voor het vak en die lessen aan een nieuwe generatie doorgeven. De praktijkverhalen sluit hij dus af met een duidelijke en actuele evaluatie (‘lering en nasmaak’). Heden en verleden, persoonlijke belevenis en professionele terugblik scheidt hij hier en de koppeling met het adviesdeel is helder.”

De wegen van Valentina goed ontvangen

 

Geïnspireerd door Michelangelo Antonioni

De derde roman van Gerrit Brand is een reisverhaal over twee echtparen die in hun twee auto's door Frankrijk en Spanje naar hun bestemming in het Portugese Costa da Caparica reizen. Het met vaart en in de tegenwoordige tijd vertelde verhaal is geïnspireerd op het korte verhaal 'Een hoop leugens' van de ook in mysterieuze ontwikkelingen gespecialiseerde Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni, maar doet qua sfeer ook denken aan het (eveneens verfilmde) toneelstuk 'Who’s afraid of Virginia Woolf' van Edward Albee. Het leest vlotjes en kent een verrassend einde. De recensie van Biblion is uitermate positief wat een flinke bestelling van de Nederlandse bibliotheken opleverde. Zie de recensie op bol.com.  

Uitgeverij Nobelman brengt Jaroslav Rudiš in Nederland 

 

Het einde van de punk in Helsinki

 

Jaroslav Rudiš (1972) is een fenomeen binnen de moderne Tsjechische literatuur en het is eigenlijk een wonder dat van hem nog geen boek in het Nederlands is verschenen, want bijvoorbeeld in Duitsland is hij inmiddels een gevierd auteur. Zijn keuze voor pakkende thema’s, zijn voorliefde voor moderne muziek en de soms gevoelige relatie tussen Tsjechië en Duitsland, zorgen ervoor dat Rudiš in staat is veel lezers te bereiken. Daarnaast wordt de literaire kwaliteit van zijn werk weerspiegeld door de diverse nominaties voor literaire prijzen. Zo werd hij in 2014 in Duitsland onderscheiden met de Usedomer Literaturpreis. Lees hier meer over het leven van Jaroslav Rudiš.

Uitgeverij Nobelman heeft de rechten verworven op Het einde van de punk in Helsinki van Jaroslav Rudiš. De subsidie is binnen en Edgar de Bruin is met de vertaling bezig. Het boek zal eind 2015 in de boekhandel liggen. Het boek is reeds in het Pools, Duits en Frans verschenen. Het is een roman over de laatste punkgeneratie en over wat er 20 jaar later van hen rest. Een boek over verlangen, verlies en teleurstelling, maar voor lezers in West-Europa en Nederland zeker ook interessant vanwege de confrontatie met een wereld waarvan weinigen weten dat die toen ook bestond: de actieve, deels ondergrondse, punkcultuur in het voormalige Oostblok van de jaren tachtig. Het boek heeft alom positieve recensies gekregen.
Copyright © 2014
Uitgeverij NOBELMAN
All rights reserved

 
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3
9723 TA GRONINGEN

T:  06 50831593
     050 3050022
E: info@nobelman.nl