Årets fjärde nyhetsbrev från Kultur och bildning
Öppna i din webbläsare
Kultur och bildnings nyhetsbrev nr 3 - 2014

Kulturdirektören har ordet

Jag har nu varit Kulturdirektör i Landstinget i Uppsala län i ett år, vilket har varit intensivt och spännande. Vi har tagit fram en Kulturplan för 2015-2017, vilken beslutats av Landstingsfullmäktige och vi har bytt namn på förvaltningen. För att alla verksamheter ska omfattas heter vi nu: Kultur och bildning. Samverkan med övriga landsting i Mälardalen har intensifierats och samarbetsprojekt med Uppsala Universitet planeras.
 
Sommaren gav värme i både luft och vatten. Höjdpunkter för mig var Almedalen med intressanta seminarier och nätverkande, men också Fotbolls-VM. Vilken fest! Jag jobbade mitt i sommaren och passade då på att tillsammans med medarbetare och dotter testa vårt sommarcafé på Wiks slott. Det var fint, riktigt ”gofika” och skönt bad. Den därpå följande semesterveckan fördunklades dock av den stora branden, då vi som bor i Norberg inte såg solen på nästan en hel vecka på grund av all rök. Tack vare fantastisk brandpersonal och frivilliga slapp vi dock evakuera.
 
Nu är hösten här med hög och klar luft, svamp i mängder, träd och blommor i varma färger. Skördefesten på Wik den 21 september är ett ypperligt tillfälle att njuta av Wikparken, lika vacker under alla årets skiftningar, samt köpa lokalt skördad frukt och grönsaker.
 
Önskar er alla, med en bild på min Tagetes från frön köpta för många år sen på Linnéträdgården, en innehålls- och färgrik höst. Att odla är kultur!

Anna Söderbäck, Kulturdirektör
Skördefest på Wik den 21 september

Skördefest på Wik den 21 september!

Nu är det åter dags för skördefest på Wik, den åttonde i ordningen. Skördefesten är en fröjd för alla sinnen med ett program som passar både gammal och ung. Det blir försäljning av närodlat och hantverk, aktiviteter för barn och vuxna, underhållning och mycket att äta!

Arrangörer är Wiks slott, Wiks folkhögskola, Upplandsstiftelsen, Kultur och bildning och Balingsta Hembygdsförening.
Välkommen till Wik 21 september kl. 11-16. Fritt inträde. Läs mer om skördefesten Hitta till Wik.

Länsbibliotek Uppsala presenterar Litteraturkarusellen

I samarbete med Kulturrådet, Författarcentrum och kommunbiblioteken i Uppsala län presenterar Länsbibliotek Uppsala Litteraturkarusellen. Författarna Jenny Jägerfeld och Lasse Berg besöker folkbiblioteken i länet under hösten 2014.
 
Länsbibliotek Uppsala har beviljats pengar från Kulturrådet till en utökad litteratursatsning. Tack vare detta kan de arrangera en Litteraturkarusell där två författare besöker länets kommunbibliotek. Målgruppen för Litteraturkarusellen är i första hand vuxna biblioteksbesökare.
 
Jenny Jägerfeld är psykolog och författare och har skrivit flera romaner för ungdomar och unga vuxna. 2010 tilldelades hon Augustpriset i kategorin barn- och ungdomslitteratur för boken Här ligger jag och blöder. Vid Jenny Jägerfelds besök berättar hon om sitt författarskap, och dessutom erbjuds publiken att lära sig mer om skrivande genom en skrivarverkstad med författaren.
 
Lasse Berg har varit verksam som författare sedan 60-talet och har även gjort flera TV-dokumentärer. 2005 gav han ut den populärvetenskapliga boken Gryning över Kalahari som handlar om människans evolution under de senaste sex miljoner åren. Efter det har ytterligare två böcker på samma tema givits ut. Den senaste utkom 2014 med titeln Ut ur Kalahari. Lasse Berg berättar vid besöken om människans ursprung och hur det påverkar våra liv idag.
 
Se Litteraturkarusellens turnéplan på länsbibliotekets webbplats.
Konstnärer sökes för konstnärliga uppdrag

Konstnärer sökes för nya konstnärliga uppdrag

Akademiska sjukhuset har ett centralt läge i Uppsala nära stadens centrum. Området domineras idag av vad som kallas för ”blocksjukhuset”, stora sjukhusbyggnader från 60- och 70-talet som ligger centralt placerade på sjukhusområdet. I projektet Framtidens Akademiska görs fram till 2020 en omfattande ny- och ombyggnation av sjukhuset. I det planerade nya J-husets gestaltning (se bilden) delas byggnaden in i volymer som ges olika och distinkta materiella karaktärer. Visionen med konsten i J-huset är att byggnadsanknutna gestaltningar likväl som enskilda konstverk tillsammans ska bilda en komplex väv av ett sammanhållet och unikt konstnärligt uttryck i stark samklang med sjukhusets arkitektur och verksamhet.
 
I våras gavs professionella konstnärer för första gången möjlighet att lämna intresseanmälan för konstnärliga uppdrag, och intresset var stort. Nu är det dags för en ny anmälningsomgång, denna gång gäller det flera nya uppdrag i J-husprojektet. Kulturenheten vill med denna arbetsmetod öka transparensen i arbetet och samtidigt ge fler konstnärer möjlighet att bli synliga och beredas möjlighet till att få utföra uppdrag. Läs mer och anmäl ditt intresse på www.lul.se/kultur/konst.

Stora Kulturdagen den 17 oktober

Den 17 oktober arrangeras Stora Kulturdagen på Gottsunda Dans & Teater och Gsunda Market. Stora Kulturdagen är en utbudsdag och kulturmässa som vänder sig till alla som arbetar i förskolan, skolan, på bibliotek, fritidsgårdar och kulturförvaltningar. Som besökare kan du se scenpresentationer av dans, teater och musik och besöka mässdelen där aktörer inom kulturområdet presenterar sig. Dagen är också en inspirationsdag för alla som arbetar med Skapande skola där besökarna kan få tips på olika projekt. Stora Kulturdagen arrangeras av Kulturkraft (den regionala barn- och ungdomskulturgruppen) och representanter för Uppsala kommuns barn- och ungdomskulturgrupp. Anmälan görs senast 26 september på www.lul.se/kulturkraft.
Läs om höstens program i Kultur i vården

Kultur i vården, höstens program

Att delta i kulturlivet är en viktig friskfaktor men också en mänsklig rättighet. Kulturenheten arrangerar tillsammans med olika aktörer kulturprogram på vårdavdelningar, caféer och sjukhusbibliotek. Verksamheten kallas Kultur i vården. Programmen vänder sig till patienter, närstående och personal och har fri entré.

Höstens program bjuder på föreläsningar, en dansföreställning, praktiska workshops samt musikprogram i olika stilar. Hösten inleds med ”Bon appétit”, en välsmakande musikalisk meny av jazz, pop, visor, rock, soul och blues med personlig touch, följt av föreläsningar med Inger Nilsson och hennes minnen av Astrid Lindgren och Pippi-filmerna. Linnékvintetten bjuder på både klassiskt och visor. Det blir praktiska workshops i slöjd, animation och serieteckning, Uppländsk spelmansmusik med Riksspelman Ditte Andersson och dansföreställningen ”Kärleken till tangon och karaoken”. I december blir det jazziga toner med Sani & Håkan Jansson Trio och höstens program avslutas med musikföreställningen ”PS! Jag älskar dig!”. Hösten kommer också att bjuda på en föreläsning om kultur och hälsa i samarbete med SKA (Samverkan för kultur på Akademiska sjukhuset). För fullständigt program över hösten och mer information om Kultur i vården, gå in på www.lul.se/kiv.
Valdebatt på Uppsala folkhögskola den 12 september

Valdebatt på Uppsala folkhögskola

Uppsala folkhögskola tar plats i supervalåret 2014 genom att för andra gången anordna en valdebatt i sina lokaler på Ulleråkersvägen 21. I maj bjöds allmänheten in till debatt med politiker som kandiderade till EU-parlamentet. Nu i september, två dagar före valet, ger sig skolans elever och personal i kast med åtta politiker från Uppsala kommun, bland dem kommunalrådet Mohamad Hassan (Fp) och oppositionsrådet Erik Pelling (S). De åtta partiföreträdarna har ombetts att ge sin syn på vad som är den viktigaste nationella respektive kommunala frågan inför valet. Elever och personal har laddat med frågor, och dessutom ”planterat” ett värdegrundsträd i debattlokalen på skolan. Trädet är tänkt att åskådliggöra folkhögskolans värdegrund, och bär – på stadig stam – blad och frukt som visar på ”delaktighet”, ”samtal”, ”erfarenhetsutbyte”, ”mångfald” med mera. I värdegrundsträdets anda möter vi kommunpolitikerna den 12 september för att byta och bryta perspektiv på den svenska demokratins utveckling med sikte på söndagens val!
 
Speeddating mellan konstnärer och utställningsarrangörer

Speeddating mellan konstnärer och utställningsarrangörer

För första gången någonsin anordnas speeddating för konstnärer och arrangörer från fyra län. Deltagare från Västmanland, Sörmland, Uppsala och Örebro län har nu chansen att mötas under spännande former, presentera sina portfolion och knyta kontakter i en serie korta möten. Konstnärerna får även möjlighet att kostnadsfritt delta i en förberedande föreläsning i sitt eget län med en ledande expert inom området. Evenemanget utförs med syfte att lyfta fram aktuella konstnärskap, öka konstnärernas och arrangörernas kunskap om varandra och verka för en levande regionsöverskridande konstscen. Läs mer om speeddating mellan konstnärer och arrangörer.

Seglarkurs för ensamkommande flyktingungdomar med Wiks folkhögskola

I början av augusti ordnade Ekolns Segelklubb och Wiks folkhögskola en två dagars seglarkurs för ensamkommande flyktingungdomar. Organisationer och föreningar har möjlighet att tillsammans med folkhögskolan ordna så kallade samverkanskurser. Skolan kan då bidra med lokaler och lärare. Den här gången valde man dock att förlägga kursdagarna till Skarholmen där segelklubben har sina lokaler. Ungdomssektionen tog emot och gav en teoretisk introduktion innan det var dags att ge sig ut i båtarna.

Visning av Noomaratons filmer den 13 september

Noomaraton är en filmtävling på tid, öppen för alla att delta i - oavsett ålder och filmerfarenhet. Under 24 timmar ska deltagande filmlag göra en film utifrån olika förutsättningar – ett tema, tre platser och tre föremål. Årets Noomaraton genomfördes den 6 september med nio deltagande lag varav åtta kom i mål. En jury utser två bidrag som kvalificeras till riksfinalen i Stockholm. Presentation av vinnare sker under Kulturnatten, lördagen den 13 september klockan 15.00, på Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6 i Uppsala. Visningen är gratis och öppen för allmänheten. Läs mer om Noomaraton.
Läsfrämjande satsning på Uppsala folkhögskola

Läsfrämjande satsning på Uppsala folkhögskola

PÃ¥ Uppsala folkhögskola kommer det i Ã¥r att göras en lässatsning för att varje deltagare ska fÃ¥ möjlighet att utveckla en god läsförmÃ¥ga. Som en del av projektet kommer skönlitteratur att användas i alla ämnen för att skapa infallsvinklar och diskussionsunderlag. Deltagarna ska utbildas i olika lässtrategier och därefter tillämpa dem för att pÃ¥ djupet komma Ã¥t innehÃ¥llet i det lästa. Utöver läsning ska det även hÃ¥llas en temadag i källkritisk granskning. 

Kulturkraft arrangerar dansshow och workshop för ungdomar

Den 22 oktober arrangerar Kulturkraft en dansshow och dansworkshop pÃ¥ Gottsunda Dans & Teater. Under kvällen medverkar breakdansgruppen Freestyle Phanatix och Landstingets ungdomsstipendiater Leslie Mugisha och U-town crew. Eventet är gratis men du mÃ¥ste vara vän med Kulturkollen Uppsalalän pÃ¥ Facebook för att kunna delta.  Kulturkollen är en Facebooksida som riktar sig till ungdomar mellan 16 och 26 Ã¥r i Uppsala län. Genom att bli vän med Kulturkollen Uppsalalän pÃ¥ Facebook kan du ta del av vad som är pÃ¥ gÃ¥ng inom kulturlivet i länet. Där finns mer information om anmälan till den 22 oktober.
Ellen Sterby och Jessica Creutzer. Foto: Gunnar Matti

Ellen och Jessica - nya ansikten på Kulturenheten

Ellen Sterby heter den nya danspedagogen på Kulturenheten. Hon är nyutexaminerad danslärare efter att ha gått en femårig lärarutbildning med inriktning mot dans och naturkunskap vid musikhögskolan i Piteå. Ellen har parallellt med utbildningen också jobbat som danspedagog vid bland annat Piteå dansstudio och Sigtuna kulturskola.
 
Jessica Creutzer vikarierar som kulturstrateg för Eva Olsson som gått på föräldraledighet. Hon jobbade senast med opinionsbildning och kommunikation på Hyresgästföreningen Region Stockholm och var innan dess kulturhandläggare på Region Blekinge i knappt tre år. I botten har Jessica en treårig utbildning till samhällsplanerare på Stockholms universitet där hon även läst konstvetenskap.

Ljudworkshop den 18 september

Filmverksamheten på Kulturenheten anordnar en workshop om ljud i teori och praktik den 18 september. Under workshopen medverkar ljudteknikern Martin Sjölander, som tidigare har arbetat för regissören Daniel Eskils och för videomagasinet Stocktown. Martin kommer att ge praktiska och handfasta råd och ljudtips inför inspelningen av en film. Workshopen ges i två pass. Anmäl dig senast den 12 september och berätta vilket pass du vill delta i. Läs mer om workshopen och anmälan.
Johanna Winbladh

Studiemotiverande kurs på Uppsala folkhögskola

I höst ger Uppsala folkhögskola en studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF). Kursen pÃ¥gÃ¥r under tre mÃ¥nader pÃ¥ heltid och riktar sig till ungdomar mellan 16 och 24 Ã¥r som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och till dem som är 25 Ã¥r och äldre och som är inskrivna i Jobb- och utvecklingsgarantin (JOB).  Deltagarna fÃ¥r prova pÃ¥ folkhögskolestudier under 13 veckor och öva pÃ¥ förmÃ¥gor som att ta ansvar, skapa rutiner i sin vardag, utveckla studieteknik och kreativitet. Kursen är tänkt att motivera till fortsatta reguljära studier för att till exempel skaffa sig en gymnasiebehörighet pÃ¥ folkhögskola eller i annan studieform.

Inför höstens kurs har Johanna Winbladh, på bilden ovan, fått i uppdrag att bygga ut skolans kontaktnät. Johanna, som är lärare på skolan, ska besöka institutioner och projekt som sker i Uppsala kommuns regi eller genom Arbetsförmedlingen där de som kan bli deltagare är inskrivna. Kursstart är måndagen den 22 september på Uppsala folkhögskola, Ulleråkersvägen 21. De som är nyfikna på kursen och skolan och som blivit anvisade av Arbetsförmedlingen är välkomna!
Wiks slott. Foto: Gunnar Matti

Slottskafé och båtturer: sommaren på Wiks slott

Sommaren är på väg att övergå i höst, men på Wiks slott minns man med glädje den varma sommaren 2014. Wikområdet var ovanligt välbesökt, människor sökte sig i stort antal till parken, badplatsen och kulturlandskapet. Nytt för i år var att båten M/S Linnéa trafikerade Wik och i samband med detta erbjöds slottsvandringar för att framhålla Wiks rika kulturhistoria. Wiks slott gjorde även ett försök med ett sommaröppet slottskafé, vilket blev en formidabel succé med många besökare varje dag. Slottschef Frank Nilsson berättar att Wiks slott strävar efter att göra Wiks kulturmiljö mer tillgänglig för alla medborgare, och sommaren 2014 blev onekligen lyckad i detta avseende. Läs mer om Wiks slott.