Senaste nytt från Kultur och bildning i Uppsala län
Öppna i din webbläsare
Nyhetsbrev från Kultur och bildning i Uppsala län
Anna Söderbäck, kulturdirektör Landstinget i Uppsala län

Kulturdirektören har ordet

Det verkar som om många av oss haft en fin sommar. En sommar med svenskt blandväder, många bad och kulturupplevelser av olika de slag. Men också idrott på nätterna under OS, med ett fantastiskt damlandslag i fotboll, som gav oss spänning in i det sista. September inleds med Finnkampen, där vi fick uppleva den första segern i herrarnas spjut på 37 år!

Höstluften är hög och klar. Färgerna röda, gula, bruna. Svamparna är många till sort och antal. Bär finns det fortfarande gott om.
Jag kommer just från ett koncernledningsdygn på Wiks slott. Vi har påbörjat en spännande resa med nye landstingsdirektören Staffan Isling. Resan tar oss in i en tid som innebär ett fönster av möjlighet. Regionbildning. Storregionbildning.

Veckorna som gått efter semestern har varit späckade med möten och konferenser. På hemmaplan och nationellt. SKL håller för troligt att storregionaliseringen kommer att bli verklighet den här gången. På landstingsledningens Wikdagar, uttryckte Börje Wennberg samma sak. ”Svealandsregionen” – detta föreslagna jättelän med 69 kommuner, ser ut att bli vår framtid. Vi passar därför på att bjuda in alla de ingående länen till vårt Kulturting den 8-9 mars, för att tillsammans diskutera möjligheter och dilemman med en storregion.

Men nu närmast har vi en viktig förändring framför oss. Flytten till Eldaren för stab, Kulturenhet och Länsbibliotek. Bara 1,5 vecka kvar. Vi ska sitta i ett blandkontor och arbetsformerna kommer att förändras för många av oss. Vi hade förra veckan ”tack för den här tiden-fest” tillsammans med Upplandsstiftelsen. Vi kommer att sakna det trånga gemytet i köket på Kungsgärdet, men förhoppningsvis blir plan 2 i Regionens Hus lika trevligt om än på ett annat vis.


Anna Söderbäck, Kulturdirektör
Skördefest på Wik. Foto: Gunnar Matti

Skördefest på Wik den 18 september

Söndagen den 18 september är det åter dags för skördefest på Wik, med ett program som passar både gammal och ung. I år är det tioårsjubileum på temat äpplen.
 
Det blir försäljning av närodlat och hantverk, underhållning och spännande aktiviteter för både barn och vuxna, t.ex. äppelsafari med häst och vagn, familjeteater, ponnyridning, lek i Kojbyggarland, folkmusik, svamputställning, visning av Wiks slott samt föredrag av bland andra trädgårdsexperten Maj-Lis Pettersson. På temat äpplen blir det förutom äppelsafari även bestämning av äppelsorter och äppelutställning med äpplen av alla de slag. I äppellunden kan du plocka så många äpplen du orkar bära och därefter kan du göra äppelmust i ett mobilt musteri.
 
Välkommen till Wik 18 september kl. 11-16. Fritt inträde! Läs mer om skördefesten Hitta till Wik
Landstinget startar försöksverksamhet med kultur på recept

Landstinget startar försöksverksamhet med kultur på recept

Att delta i eller uppleva kulturaktiviteter stimulerar sinnena, kan bidra till välbefinnande och en känsla av sammanhang och meningsfullhet. Under hösten 2016 kommer två vårdcentraler i Uppsala län få delta i försöksverksamhet med kultur på recept. Projektledare för satsningen är Pia-Marit Ekström vid Kulturenheten. Målgruppen är personer med utmattningssymptom eller smärtdiagnos. Deltagarna kommer, under tio veckor, få delta i olika kulturaktiviteter en gång i veckan, t.ex. musik, slöjd, film och dans. Efter försöksperioden görs en utvärdering. Kultur på recept ska ses som en komplementär metod och resurs för rehabilitering och inte som ett forskningsprojekt. Vill du veta mer om satsningen, kontakta Pia-Marit Ekström via tfn 073-868 11 47 eller e-post pia-marit.ekstrom@lul.se.
Läs mer om projektet
Elin Holmsten

Elin Holmsten är ny rektor på Wiks folkhögskola

Wiks folkhögskola har fått en ny rektor i Elin Holmsten. Hon kommer närmast från en tjänst som akademichef vid Högskolan Dalarna där hon var chef för akademin "Humaniora och medier". Elin har en doktorsexamen i engelsk litteratur från Uppsala universitet och har också forskat och undervisat i ämnet vid Högskolan Dalarna.
Elin Holmsten har erfarenhet av folkhögskolevärlden både som elev och som lärare på Fornby Folkhögskola. Hon är övertygad om att folkhögskolor spelar en viktig roll för individen och samhället och hon tror starkt på den helhetssyn på människan som är central inom folkbildningen.
Kulturting 2017 i Uppsala

Kulturting 2017 – Samtidens och framtidens kultur

Den 8-9 mars 2017 är Uppsala för första gången värdlän för Kulturting, en inspirerande och upplysande mötesplats för politiker och tjänstemän. 2017 års ting arrangeras tillsammans med Sörmland, Västmanland och Örebro, och nytt för i år är att också Gävleborg finns med i arrangörsstaben. Temat är Samtidens och framtidens kultur, och en viktig fråga blir förstås kulturens roll och betydelse i en framtida storregion. Programmet beräknas vara färdigt i början på november – följ gärna planeringen på facebook.com/kulturting där vi löpande berättar om de olika programpunkterna. Har du frågor? Vänd dig till Lisa Eriksson på länsbiblioteket, projektledare för Kulturting 2017: elisabet.b.eriksson@lul.se
Dansa en bok - nytt projekt i Uppsala län

Dansa en bok – nytt projekt i Uppsala län

Kan man dansa en bok? Den frågan kan förhoppningsvis besvaras i projektet Dansa en bok. Genom att kombinera olika konstformer vill projektet inspirera till läsning, berättande och rörelse.
Inom ramen för projektet genomförs ett antal workshops med barn, där de tillsammans med koreografen Sophia Färlin-Månsson får undersöka hur det kan gå till att dansa en bok. Ett konkret mål för projektet är sedan att producera en handledning med tips på rörelsemönster, dansövningar, musik och rekvisita för att underlätta språkinlärning och läsförståelse för barn. Handledningen ska kunna användas av pedagoger, bibliotekarier och andra vuxna som arbetar med barn i åldersgruppen 4-7 år. Handledningen skall kunna användas till valfria böcker och musik.

Dansa en bok drivs av Länsbibliotek Uppsala och Kulturenheten och görs med stöd från Kulturrådet. Projektteamet består förutom Sophia Färlin-Månsson av danskonsulent Eva Forsberg Pejler och bibliotekskonsulent Anneli Lidström.
Kanteleartisten Ida Elina

Finska kultursatsningar i höst

Landstinget i Uppsala län är finskt förvaltningsområde och gör därför särskilda satsningar för att främja finsk kultur och det finska språket. I höst sker ett antal kulturhändelser med finsk koppling, som landstinget genom Kultur och bildning arrangerar, eller samarbetar kring med andra aktörer.
Satsningen på att komplettera den gåvobok alla nyfödda i Uppsala län erbjuds med en finsk gåvobok fortsätter under året. Vidare arrangeras teaterföreställningen Kalevalaskåpet av Teater Sláva för barn och deras familjer på biblioteken i Gottsunda (i Uppsala), i Bålsta och i Östhammar. Program med fokus på finsk film och videokonst planeras, och kanteleartisten Ida Elina gör en mindre turné med konserter i Österbybruk, Enköping och Skutskär.
PÃ¥ bilden ovan ser vi kanteleartisten Ida Elina, foto: Annika Miettinen.
Läs mer om höstens satsningar på www.lul.se/finskkultur!
Henny Linn Kjellberg och Susanne Johansson

Kulturstipendiater 2016 på Offkonsten! c/o Teatergalleriet

Tisdagen den 6 september invigdes utställningen Kulturstipendiater 2016 på Offkonsten! c/o Teatergalleriet, Uppsala stadsteater. Utställningen pågår till 6 oktober.

I våras utsågs årets kulturstipendiater av Uppsala kommun och Landstinget i Uppsala län. Nu visas en utställning där ett antal konstnärer presenteras närmare. Utställningen spänner över måleri, installation, keramik och fotografi och vill ge en glimt av sex mångsidiga konstnärskap. Medverkande är Susanne Johansson, Henny Linn Kjellberg, Christopher T Long, Marie-Louise Sundqvist, Maria Jönson Nassos och Penja Hesselbäck.
PÃ¥ bilden ovan ser vi Henny Linn Kjellberg och Susanne Johansson.

Vill du veta mer om utställningen, kontakta Johannes Ehnsmyr, konstkonsulent, via tfn 076-495 49 41 eller e-post johannes.ehnsmyr@lul.se. Läs mer om Offkonsten! c/o Teatergalleriet på www.uppsalastadsteater.se/upplev-teatern/galleriet/
Noomaraton 2016 - filmtävling på tid

Noomaraton – visning av länets filmer på Kulturnatten i Uppsala

Under helgen den 3-4 september tävlade nio lag i filmtävlingen Noomaraton i Uppsala län. Noomaraton är en regional filmtävling på tid som genomförs i flera län samtidigt, första helgen i september varje år. Totalt tävlande lag i landet var 207. Alla är välkomna att delta - gammal som ung, amatör som proffs. Deltagande filmlag har 24 timmar på sig att göra en film utifrån de i förväg hemliga förutsättningarna (ett tema, tre platser, tre föremål).

Årets jury för Noomaraton Uppsala län är: Andreas Gejke, filmare vid Skaparkraft Film & Musikproduktion, Anneli Olson, teaterkonsulent vid Riksteatern Uppsala län och Susanne Qvist, kultursekreterare vid Kulturförvaltningen, Uppsala kommun. Juryn utser två bidrag som direktkvalificeras till riksfinalen i Stockholm den 8 oktober.

Visningen av länets tävlande filmer och presentation av vinnare sker under Kulturnatten, lördag 10 september klockan 12.00 på Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6 i Uppsala. Visningen är öppen för allmänheten och entrén är gratis. Varmt välkommen!
Läs mer om Noomaraton på www.lul.se/kultur/film

Konstkuben landar i Mehedeby 10 september

Konstkuben, en mobil utställningsyta, är ett samarbete mellan Upplands KRO-förening, Kulturenheten, Tierps kommun och Studiefrämjandet. Den 10 september slås portarna upp till Konstkuben som denna gång landar vid missionshuset i Mehedeby i Tierps kommun. Under sex veckor blir Mehedeby ett centrum för konst, samtal och workshops.

Konstkuben öppnar med utställningen "Mållös" av konstnärerna Narek Aghajanyan och Ali Ardalan. I den andra utställningsperioden möter vi Tierpskonstnären Ingvil Stille. Vidare hålls flera kvällssamtal i missionshuset kring demokrati- och yttrandefrihetsfrågor, med bland andra dramaturgen Suzanne Osten och Stig Dagermansällskapet, och för ungdomar erbjuds workshops i måleri och filmanimation. Läs mer om Konstkuben och ladda ner programmet
Maja Hagerman och Ola Larsmo

Litteraturkarusellen proudly presents…

Maja Hagerman och Ola Larsmo. Du kan läsa mer om de båda författarna, och se hela turnéplanen på www.lul.se/litteraturkarusellen
 
Litteraturkarusellen är ett samarbete mellan Länsbibliotek Uppsala och kommunbiblioteken i Uppsala län. Den är en del av Länsbibliotek Uppsalas utökade litteratursatsning. Har du frÃ¥gor? Kontakta gärna Stefan Eurenius, stefan.eurenius@lul.se
Stora Kulturdagen den 11 oktober 2016

Stora kulturdagen 11 oktober

En utbudsdag för dig som arbetar för att barn och unga ska få ta del av kulturens mångfald! Varje vuxen får ta med sig tre barn till dagen. Dagen är uppdelad så att program som passar de lägre årskurserna är på förmiddagen och program för de äldre på eftermiddagen. Du kan välja att bara komma en del av dagen eller medverka under hela. Kom och se utdrag ur dans-, musik- och teaterföreställningar. Inspireras av konst, film, litteratur och slöjd. Möt utställare från museer och många andra kulturverksamheter. Mingla och knyt nya kontakter!

Ett axplock ur programmet: Al-Hakawati - Historieberättaren, Dans m2, Det farligaste som finns, Ida Elina, Kombo, Koreografin, Lilla Nollan och dom andra, Sousou & Maher Cissoko.
Anmäl dig senast 30 september via www.lul.se/storakulturdagen. Där hittar du även detaljerat program.

Stora kulturdagen arrangeras av den regionala barn- och ungdomskulturgruppen Kulturkraft i samarbete med Uppsala kommun. Varmt välkommen!
MANDH- och deras föreställning ”En dans på rosor”

Höstens program inom Kultur i vården

Kultur ger ljusglimtar i tillvaron, skapar värdefulla möten och ger verktyg för reflektion. Att delta i kulturlivet är en viktig friskfaktor, men också en mänsklig rättighet. Därför arbetar Kulturenheten för kulturens förekomst inom vården. Alla kulturprogram har fri entré och riktar sig till patienter eller närstående, samt personal eller besökare, inom landstingets vård.
Höstens program bjuder bland annat på en föreställning om Monica Zetterlund, musikprogram om kärleksbrev, en sprudlande sång- och dansföreställning, klassiska toner och det finska nationalinstrumentet Kantele på ett nytt vis. Det blir även föreläsning samt slöjd- och animationsverkstad.
På bilden ser vi MANDH och deras föreställning ”En dans på rosor”.
Läs mer om höstens program

Sök verksamhetsbidrag till ungdomsorganisationer senast 15 september

Landstingets kulturnämnd ger årligen verksamhetsbidrag till distriktsorganisationer som bedriver regional verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala län. Syftet med bidraget är att främja demokratin genom att stimulera barns och ungdomars engagemang i föreningslivet. Den 15 september är sista ansökningsdag för verksamhetsbidrag för år 2017. Läs mer om bidraget och hitta ansökningsblankett på www.lul.se/kultur/bidrag
Kultur och bildnings nya lokaler i kvarteret Eldaren

Vi flyttar till nya lokaler

Flera av Kultur och bildnings verksamheter flyttar in i nya lokaler inom kort. Från den 19 september finns staben samt enheterna Kulturenheten och Länsbibliotek Uppsala i ett nybyggt hus i kvarteret Eldaren nära Uppsala centralstation, bakom Katalin. Den nya besöksadressen är Storgatan 27 och postadressen blir 751 85 Uppsala. Även Kollektivtrafikförvaltningen UL samt Landstingets ledningskontor liksom Regionförbundet Uppsala län, Upplandsstiftelsen och Samordningsförbundet Uppsala län flyttar dit. Från 1 januari 2017 blir huset Regionens Hus när landstinget och regionförbundet slås ihop och bildar Region Uppsala.
Välkommen att hälsa på oss i Eldaren!

Informationskvällar för kulturskapare om att söka stöd och bidrag

Konsulenterna inom dans, film och bildkonst vid Kulturenheten bjuder in till två informationskvällar för kulturskapare om att söka stöd och bidrag – 27 september och 4 oktober. Ett antal aktörer ger information om sin bidragsgivning, det bjuds på fika och möjlighet ges att ställa frågor.
27 september kl. 16-18.30 presenteras Kreativa Europas, Landstinget i Uppsala läns och Uppsala kommuns bidragsgivning. 4 oktober kl. 16-18.30 presenteras Statens kulturråds, Svenska filminstitutets, Konstnärsnämndens och Kulturbryggans bidragsgivning.

Informationskvällarna äger rum på Offkonsten! c/o Teatergalleriet, Uppsala stadsteater. Kvällarna är gratis och anmälan sker senast 20 september till Johannes Ehnsmyr, konstkonsulent, via e-post: johannes.ehnsmyr@lul.se. Ange vilket datum du vill komma. Varmt välkommen!
Sakıp Murat Yalçın. Foto: Gunnar Matti

Ny medarbetare på Kulturenheten arbetar med projektet kultur för asylsökande

Sakıp Murat Yalçın välkomnas som ny medarbetare på Kulturenheten. Han har åren 2012–2015 jobbat som projektledare för Kulturernas Karneval i Uppsala, och vidare varit verksamhetsutvecklare på två olika studieförbund. På Kulturenheten jobbar nu Murat som projektledare för landstingets satsning för att genom kultur främja hälsan hos asylsökande. Vårdstyrelsen har satt av 740 000 kronor till detta projekt där asylsökande och nyanlända vid fyra boenden i länet kostnadsfritt ska kunna ta del av kulturupplevelser såsom musik, konst och film.
Läs mer om projektet Kultur för asylsökande

Kulturenheten beviljas fortsatt utvecklingsbidrag för projektet Dans i rörelse

Kulturenheten beviljades i maj 350 000 kronor av Statens kulturråd för år två av projektet Dans i rörelse. Projektets andra period startar nu i höst. Syftet med projektet Dans i rörelse är att stärka den professionella nutida dansen, utveckla dansen som konstform samt nå ny publik i Uppsala län. Detta sker bland annat genom arbete för att stärka dansproducentkompetensen i länet, utveckla samarbetet med nya och befintliga arrangörer av dans och skapa bättre förutsättningar för dansare och koreografer att verka i länet. Projektet och satsningen på professionell dans är en del av arbetet med den regionala kulturplanen för Uppsala län.

Under projektets första period, hösten 2015 till och med sommaren 2016, har landstinget genom Kulturenheten gått med som part i det nationella nätverket Dansnät Sverige, med Uppsala Konsert & Kongress som samarbetspart. Vidare har seminariedagar, föreställningar och workshops arrangerats för olika målgrupper och i samarbete med flera dansaktörer i Uppsala län. Utvecklingsarbetet går nu vidare då år två i projektet påbörjas.
För mer information om Dans i rörelse, kontakta danskonsulent Eva Forsberg Pejler via tfn 070-390 62 62 eller e-post eva.forsberg.pejler@lul.se
 

Tipsa en vän om nyhetsbrevet

Prenumerera

Uppdatera dina uppgifter

Avprenumerera

Email Marketing Powered by Mailchimp