Senaste nytt från Kultur och bildning i Uppsala län
Öppna i din webbläsare
Nyhetsbrev från Kultur och bildning i Uppsala län
Anna Söderbäck, kulturdirektör Landstinget i Uppsala län

Kulturdirektören har ordet

På hemväg från SKL´s årliga kulturkonferens, med temat Gör det möjligt.

Vid den här tiden förra året skrev jag om 2015 års kulturkonferens vars innehåll påminde om årets, men då var desperationen och angelägenhetsgraden större pga. flyktingströmmarna. Nu har de politiska tongångarna förändrats och vi har ”anpassat oss” till den verklighet vi lever i med Brexit, Trump och en delvis ny syn på immigration och integration hos många svenska politiker.
Själv har jag just gått igenom ett par veckor där jag kritiserats i media och på nätet. Jag har fått uppleva hur det är att ”hatas” på nätet och fått känna på den hårda ton som där råder, med en kompakt ovilja att tränga under ytan för att förstå. Det handlade om mina uttalanden om paneldekorationerna på Regionens Hus. Dessa skrev jag dock om redan i ovan nämnda nyhetsbrev nr 5 2015, där jag avslutade med orden: ”Föga passar dessa bilder idag 2015, med den mångfald vi ser på Uppsalas gator och torg. Jag hoppas att det vi står för och bidrar med i regionen ska nå bortom denna fasad och yta. Att vi utan rädsla kan stå upp för ett samhälle där alla har samma rätt att delta i och ta del av kultur och bildning i hela vårt län.”
 
Jag står kvar vid samma förhoppning trots påhopp och försök att hota, förminska och skrämma. Jag tar från konferensen med mig professor Karl-Henrik Robèrt´s tankar om hållbar social utveckling, där han talar om ett ”Värdigt mänskligt liv inom naturens ramar” med kultur som nödvändig utgångspunkt och statssekreterare Ulf Dernevik som framhöll konsten som en vakthund för det fria samhället och lyfte regioner och kommuners viktiga roll som försvarare av de demokratiska värdena.

Anna Söderbäck, Kulturdirektör
Tove Berglund. Foto: Miranda Ivarsson

Landstingets kulturstipendier och konstnärligt utvecklingsstöd – sök senast 15 november!

Kulturnämnden vid Landstinget i Uppsala län utdelar årligen ett antal kulturstipendier inom olika konstområden, samt ett större konstnärligt utvecklingsstöd, till kulturskapare med hemvist i eller koppling till Uppsala län. Tisdag 15 november är sista ansökningsdag och beslut om mottagare fattas i februari 2017.

Nytt för i år är att vi gärna tar emot stipendieansökningar digitalt (via e-post) samt att riktlinjer kring arbetsprov införts. Läs mer om stipendierna och hur du ansöker på www.lul.se/kultur/bidrag För frågor, kontakta Eva Olsson, e-post eva.k.olsson@lul.se, tfn 018-617 62 63.
Bilden: Tove Berglund som fick konstnärligt utvecklingsstöd 2016-2017. Foto: Miranda Ivarsson

Om hot och trakasserier inom kulturområdet

I april 2016 presenterade Myndigheten för kulturanalys rapporten ”Hotad kultur?”. Den visar bland annat – och siffrorna gäller även Uppsala län – att var tredje författare och konstnär någon gång har drabbats av hot, våld, trakasserier, stöld eller skadegörelse.
 
Den 8 november kl. 09.00-13.00 arrangerar Kulturenheten och Länsbibliotek Uppsala ett seminarium för att synliggöra problemen och skapa en ökad medvetenhet. Vilket ansvar har arrangörer av program och utställningar för att stärka tryggheten för dem som verkar här i länet? Hur jobbar polisen med frågorna? Vilka kunskaper behövs för att kunna hantera situationer som kan uppstå? Vilka samarbeten kan behövas?

Mer information och anmälan via www.lul.se/hotadkultur
Premiär för Dani Kouyatés nya långfilm

Premiär för Dani Kouyatés nya långfilm

Dani Kouyaté, till vardags teaterlärare på Wiks folkhögskolas teaterlinje, är samtidigt en välrenommerad filmregissör från Burkina Faso, bosatt i Sverige. I början på oktober hade hans långfilm Medan vi lever premiär i både Malmö och Stockholm efter att först ha visats på den internationella filmfestivalen i Montreal. Dani har regisserat en lång rad filmer men Medan vi lever är den första som har producerats i Sverige. Filmen är, med en till största delen svart skådespelarensemble, unik i utbudet av svenska filmer.

Huvudrollerna spelas av Josette Bushell-Mingo och Adam Kanyama. I filmen är hon sjuksköterska och ensamstående mor och han hennes son med musikerdrömmar. Deras relation är konfliktfylld men när de reser till moderns hemland Gambia förändras förhållandena. Det är en poetisk och odogmatisk berättelse om identitet, generationsmotsättningar, drömmar och livsval. Både för den som själv har rötterna i olika kulturer, och för den som inte har det, finns mycket att känna igen sig i. I sin roll som lärare på Wik ger Dani skolans elever inte bara möjligheten att se filmen, utan också att ta del av hans reflektioner runt processen och erfarenheterna som filmskapare.
Kulturting 2017 i Uppsala

Musiken som spegel – seminarium under kortfilmfestivalen

24-30 oktober äger Uppsala Internationella Kortfilmfestival rum för 35:e gången. Kulturenheten medverkar under festivalen med ett seminarium med Lisa Holmqvist, som är kompositör, sångare och konstnär. Lisa Holmqvist belönades i år med en Guldbagge för bästa originalmusik för Beata Gårdelers film Flocken. Under seminariet visar Lisa ett urval filmexempel som belyser hennes arbete som kompositör och ljudkonstnär. Hur understryker musiken på bästa sätt de känslor som rörliga bilder skapar? Hur skapar man musik som blir ett med filmens dramaturgi?
Välkommen till seminariet torsdag 27 oktober kl. 15-17 på Grand i Uppsala! Läs mer
Porträtt med eller utan hemvist - ny utställning på Offkonsten!

Porträtt med eller utan hemvist – ny utställning på Offkonsten!

I Uppsala kommuns och Landstinget i Uppsala läns konstsamlingar finns många porträtt. Ledamöter, ordföranden, rektorer och läkare. Men även andra porträtt, av kända och okända personer. Vad är egentligen ett porträtt? Och vad gör en porträttserie till en samling? Och vad händer när samlingens kontext inte längre finns?

I Offkonsten! c/o Teatergalleriet, på Uppsala stadsteater, visas en rad konstverk med utgångspunkt i begreppet porträtt, under perioden 25 oktober-8 december. En utlöpare görs också till Rådhuset i Uppsala där ett porträtt utan hemvist får göra ett återbesök i sin gamla miljö, fullmäktigesalen, som numera är en klädbutik.
Välkommen till invigning av utställningen på tisdag den 25 oktober kl. 18!

Offkonsten! c/o Teatergalleriet på Uppsala stadsteater, Kungsgatan 53 i Uppsala, är ett samarbete mellan Kulturförvaltningen vid Uppsala kommun, Uppsala stadsteater och Kulturenheten vid Landstinget i Uppsala län. För frågor, kontakta Johannes Ehnsmyr, e-post johannes.ehnsmyr@lul.se, tfn 018-617 62 61.
Ovan ser vi Brita Nordlander porträtterad av Bertram Schmiterlöw. Foto: Anna Ehn.
Vinnarna i Skapa Dans 2015, Moa och Joyce.

Skapa Dans 2016

Gillar du att dansa och är i åldern 14-20 år? Anmäl dig till Skapa Dans senast 7 november!
Söndagen den 27 november hålls Uppsala läns och Västmanlands läns koreografitävling Skapa Dans på Uppsala Konsert & Kongress. Ungdomar i åldern 14-20 år, från båda länen, kan anmäla sig och vinnarna representerar Uppsala/Västmanland i den nationella tävlingen i Skapa Dans. Juryn för årets tävling består av kända danspersonligheter från hela Sverige.
Läs mer och anmäl dig.

Ovan ser vi Moa Lindberg och Joyce Eriksson som vann Skapa Dans 2015 med sin koreografi "Rollercoaster". Foto: Anders Isaksson.

En Kick för kulturlivet i Uppsala län

Nu har Uppsala läns kulturorganisationer en möjlighet att lära sig mer om kultursamverkansmodellen och hur de kan påverka kulturplaner när Kick-projektet ordnar träffar i Uppsala med Kultur och bildning. Landstinget i Uppsala län är en av fyra regioner som medverkar i detta nationella projekt som syftar till att stärka civilsamhällets medverkan i arbetet med de regionala kulturplanerna. Projektet drivs av Ideell kulturallians och finansieras av Kulturrådet och de fyra regioner som ingår i projektet.

Med Kick – "Kvalitet i civilsamhällets kultursamverkan" ska ett metodverktyg utvecklas och testas. Idén är att skapa kulturpolitiska plattformar för civilsamhället. För Uppsala läns del innebär det att Kick, i samverkan med Kultur och bildning, kommer att göra en inventering av civilsamhällets kulturorganisationer och bjuda in till samråd under hösten och våren inför att arbetet med en ny kulturplan påbörjas under 2017. I inventeringen hoppas man kunna identifiera några av de kulturföreningar som hittills inte gjort sig hörda i så stor utsträckning i samråden och få bättre kontakt med ungdomar och olika etniska kulturföreningar. I projektet ingår ett försök att bilda regionala Ideella kulturallianser i medverkande regioner för att skapa kulturpolitiska plattformar för civilsamhället framöver. Läs mer om Kick-projektet.

Time out för Time out för läsning

Torsdagen den 13 oktober var det avslutningsmöte för läsprojektet Time out för läsning. Under projektet har läspolarna, unga idrottare som fungerat som läsambassadörer på Öppna veckan i Enköping, besökt fotbollslag och en simklubb och andra idrottsevenemang i Heby, Håbo och Enköping. Genom olika aktiviteter har läspolarna inspirerat idrottande barn och ungdomar till läsning. Projektet är ett samarbete mellan Länsbibliotek Uppsala, biblioteken i de tre kommunerna och SISU Idrottsutbildarna Uppland. Time out för läsning är delfinansierat av Statens kulturråd.
På bilden tre glada läspolare, Orion, Sofia och Hampus.
Scenkonstkarusellen i höst

Scenkonstkarusellen

Scenkonstkarusellen är en satsning med sitt ursprung i den regionala kulturplanen och går ut på att erbjuda ett subventionerat paket av teater- och dansföreställningar till de deltagande kommunerna. Syftet är att fler invånare i Uppsala län ska få möjlighet att ta del av scenkonst av hög kvalitet i sitt närområde. Under hösten turnerar två föreställningar i Enköpings kommun, Heby kommun och Tierps kommun. Dels dansföreställningen Burken av Zebra Dans, för barn och hela familjen, dels Föreställningen om Torgny Lindgren & Skräddar Molins berättelser – en helkväll med skådespelaren Gunnar Eklund. Mer info

Julmarknad och julbord på Wiks slott

Lördag den 3 december är det julmarknad på Wiks slott. Några omsorgsfullt utvalda utställare med lokal anknytning kommer att finnas på plats och ha hantverk och godsaker till försäljning. För de minsta besökarna finns en pysselhörna med möjligheter att skapa egna juldekorationer. Slottet håller öppet kl. 11.00–16.00 och det är fritt inträde och fri parkering.

Även vecka 50 kan man få en försmak av julen på Wik då slottet kommer att servera julbord för minst 15 personer från kl. 18.00. Det går även att boka julbord med övernattning och frukost till vecka 50 (mån-fre) för minst 15 personer. För dem som bokar julbord till 12–14/12 eller 16/12 ingår en guidad tur på slottet kl. 18.00. Läs mer om julbord och guidad tur på Wiks slott.

Läs mer om Wiks slott på www.wiksslott.se

Sök regionalt projektbidrag senast 4 november

Fredag 4 november är sista ansökningsdag för årets tredje och sista fördelning av regionalt projektbidrag. Bidraget kan tilldelas projekt med en regional prägel inom kultur i vid mening, och vid denna fördelning finns 255 000 kr kvar att fördela.
Läs mer om bidraget och hur du ansöker: www.lul.se/kultur/bidrag
Wiks teaterelever på röda mattan

Wiks estetelever på röda mattan

Udda onsdagkvällar är det slöjdcafé på Wik. Elever, före detta elever och många som bor i närområdet samlas i vävstugan i flygeln på Tengbom. Textillärare Rosemari Kastell Port har initierat och leder verksamheten. Under våren 2015 samlade man in röda textilier i bygden och klippte till trasor. Under ett par månader vävdes sedan en 11 meter lång matta. Den som ville och hade lust bidrog till gemensamhetsväven. Sammanlagt deltog ungefär 30 personer.
Fredag den 7 oktober var det traditionsenlig slottsfest för eleverna på Wiks estetlinjer. Mattan låg då utsträckt i slottsentrén och alla elever fick uppleva känslan av att gå på röda mattan.

Ska du ha fest själv? Mattan finns att låna genom Rosemarie Kastell Port, rosemari.kastell.port@lul.se
Elin Cullhed på bokmässan i Göteborg

Elin Cullhed; lärare, journalist och författare

Sedan ett år tillbaka arbetar Elin Cullhed som lärare på skrivarlinjen på Wiks folkhögkola. Hon är även kulturjournalist och författare. I januari 2016 debuterade Elin med Gudarna, en roman om Jane, Lilly och Bita som bestämmer sig för att radera ordet tjej och ersätta det med gud. Slår man ihop orden guzz och brud har man nämligen en gud. Gudarna bor i Tierp, platsen där kråkorna flyger upp och ned för att slippa se eländet.
Under årets bokmässa i Göteborg medverkade Elin - i mitten på bilden - i flera seminarier. Tillsammans med Mirja Unge, till vänster, och Madeleine Bäck, till höger, samtalade hon om bilden av landsbygden i ungdomsromanen.
Musikteaterföreställning på Wiks folkhögskola

Musikteaterföreställning på Wik den 27 oktober

En av målsättningarna på Wiks folkhögskolas estetlinjer är att undersöka vad som händer när man överskrider gränserna mellan konstarterna. Det är, för att ta ett exempel, ingen självklarhet för en musiker att spela teater eller för en teaterelev att spela trummor, i alla fall inte på scenen.
Torsdag den 27 oktober kl 19.30 utmanar musik- och teaterklasserna sina gränser i en offentlig föreställning på Wik. Alla är välkomna och inträdet är fritt!
Bilden ovan är från en tidigare musikteaterföreställning på Wik. Foto: Lars Gejpel.
Språknätet - samverkan kring små barns språkutveckling

Språknätet – om små barns språkutveckling

"Språknätet - från projekt till etablerad verksamhet" heter den rapport som nyligen togs fram på uppdrag av Länsbibliotek Uppsala. Utvärderare och författare är Ulrika Danielsson. Språknätet startade som ett projekt 2010 med syftet att öka samverkan kring arbetet med små barns språkutveckling och medverkande parter var länsbiblioteket, barnhälsovården, bibliotek och öppna förskolan/familjecentraler i Uppsala län. 2013 övergick projektet till etablerad verksamhet och reglerades i överenskommelser mellan parterna. I år var det dags att göra en utvärdering av hur samarbetet och samverkan i Språknätet fungerat.
Beställ rapporten via lansbiblioteket@lul.se eller hämta den som pdf här.

Mötesplats Litteratur den 29 november

Höstens Mötesplats Litteratur äger rum den 29 november och har ett tudelat tema: bokhandel och litteraturfestival. Hur är det att vara bokhandlare idag? Hur jobbar en bokhandel med exponering av böcker i butiken, sortiment och kundbemötande? Mats Berglund och Mattias Eklöf från Studentbokhandeln ger oss en aktuell bild av en bokhandel av idag.
Inte alls långt från Uppsala län – i Mariehamn på Åland – firar i mars 2017 Mariehamns litteraturdagar sitt 25-årsjubileum. Katarina Gäddnäs, projektledare för Mariehamns litteraturdagar och engagerad arrangör sedan starten, berättar historien om hur festivalen etablerat sig – från idé till nuläge. Anmäl dig senast 22 november via www.lul.se/motesplatslitteratur161129
Heby kommun satsar på film i skolan

Heby kommun satsar på film i skolan

Heby kommun har fått stöd från Svenska Filminstitutet för att stärka arbetet med film i skolan för barn och unga. Projektet pågår under hösten och alla klasser i åk 4 erbjuds besök av konstnären Moa Lönn. De kommer att jobba med att skapa leranimationer på tema miljö/klimatet.

Den 30 september startade projektet med lärarfortbildning för kommunens lärare som Kulturenhetens mediepedagog Anna Hazard höll i. Fokus låg på animation som metod och iPaden som verktyg. Se filmerna som skapades

Tipsa en vän om nyhetsbrevet

Prenumerera

Uppdatera dina uppgifter

Avprenumerera

Email Marketing Powered by Mailchimp